Nokia 8
recenze

Nokia 8

Pro náročné konzervativce
14

V nejvyšší třídě již opět nacházíme také značku Nokia. Postaral se o to zbrusu nový model 8, který se začal před několika dny prodávat na českém trhu. Jedná se v současnosti o nejlépe vybavenou Nokii. Vábí na kovové tělo, kvalitní displej nebo duální fotoaparát na zadní straně. Lákadlem pro mnohé jistě bude i čistý Android nebo rozumně nastavená cena.

Svou vlajkovou loď na český trh dostala také společnost HMD Global, která stojí za znovuzrozenou Nokií. Aktuálně nejvýše postavený model 8 nabízí vše nezbytné pro náročného uživatele. Kvalitní displej se kloubí s výkonným hardwarem či kovovou konstrukcí. Plus představuje čistý Android či duální fotoaparát s optikou Carl Zeiss. Sympatie vzbuzuje i cenovka pod 16 tisíci korunami. Podaří se Nokii i návrat do vyšších pater?

Technické parametry Nokia 8

Kompletní specifikace
Konstrukce151,5 × 73,7 × 7,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 090 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostříjen 2017,

Nokia 8 – videopohled

Obsah balení

V základní balení neočekávejte žádná velká překvapení. Kromě samotného telefonu jde o USB kabel a koncovku nabíječky. Výčet příslušenství pak doplňují špuntová sluchátka s několika náhradními náušníky.

Nokia 8

Konstrukční zpracování: potěší i ty nejnáročnější

Novodobá Nokia se svými letošními modely prozatím střílela v lepších případech do střední třídy. Šlo o logický postup. Nicméně zcela vynechat nejvyšší kategorii nelze a v současné době ji tak nově okupuje Nokia 8.

Na první pohled je vidět, že se Nokia nesnaží šokovat a chladnou ji nechává i současná honba za co nejtenčími rámečky. „Osmička“ vsadila na tradiční vzhled s mírně zaobleným sklen čelní strany, které zcela pozvolně navazuje na silně zaoblené boky. Výsledný dojem je vcelku dobrý, jistou originalitu výrobci upřít nelze. Vyjma námi testované modré varianty si můžete pořídit také stříbrnou verzi.

Nokia 8

Stinnou stránkou je kluzkost telefonu. Zadní strana a boky jsou totiž hliníkové s drobnými anténními předěly, které jsou ještě zbarveny do okolního barevného odstínu. Hliník a zaoblení má však za následek, že při zvedání telefonu i držení v jedné ruce nemáte kýžený pocit jistoty. Jak se s telefonem v průběhu týdnů sžíváte, dojde ke zlepšení, nicméně stále to není ono. Pakliže si ale zvyknete, drží se Nokia dobře i v menší ruce. Není nijak zásadně přerostlá a se svými 160 gramy ani příliš těžká.

Rozmístění prvků po bocích zařízení nemůže být tradičnější: nezbytná a jistě se tisknoucí tlačítka na pravém boku, 3,5mm jack na horní hraně a nabíjecí i datový USB-C konektor ve spodní části. Společnost mu zde dělá výstup hlasitého reproduktoru.

Zpracování Nokia nepodcenila a svůj prémiový model zmákla na jedničku.

Pochvalovat si musíme bytelnost celého telefonu. Unibody konstrukce je pevná a nikde nic nevrže. Zpracování Nokia opravdu nepodcenila a svůj již vlastně prémiový model zmákla na jedničku. K dokonalosti tak chybí jen jakákoliv odolnost proti vodě a prachu.

Líbilo se nám
  • bytelnost
  • líbivý vzhled
Nelíbilo se nám
  • lehce kluzký

Displej: má Glance

Vraťme se opět na čelní stranu. Většinu její plochy pro sebe uzmul 5,3palcový IPS displej s velmi jemným Quad HD rozlišením. Na displej skutečně radost pohledět. Je krásně čitelný z úhlů i na slunci a snese tudíž ta nejpřísnější měřítka. Potěší funkce Glance, která při uzamknutí na zhasnutém displeji zobrazí cenné informace, kromě času a data i stav baterie a zmeškané události. Displej pak můžete rovněž probudit dvojitým poklepáním. Displej samozřejmě disponuje spolehlivě fungující automatickou regulací jasu. Ochranu displeje pak dostalo na starost sklíčko Gorilla Glass 5, přičemž během testování se na displeji neobjevil sebemenší škrábanec.

Nokia 8

Pod displejem se nachází trojice senzorových tlačítek, z nichž dvě krajní jsou podsvětlená, přičemž vibrace nechybí ani jednomu. Největší středová klávesa slouží současně jako čtečka otisků prstů, která funguje svižně a spolehlivě.

Líbilo se nám
  • celkově kvalitní displej
  • funkce Glance

Zvuk: pouze průměrný

Hlasitý reproduktor se nachází na spodní hraně, to již víme. Bohužel jde o jediný hlasitý výstup. Jeho kvality jsou průměrné. Potěší, že jej rozhodně nepřeslechnete, nicméně na nějaký pravidelný poslech hudby to opravdu není. Mnohem lepší je v takovém případě sáhnout po výstupu do sluchátek. Přibalená sluchátka hrají velmi obstojně a nenáročného posluchače jistě uspokojí.

Líbilo se nám
  • solidní sluchátka v balení
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • hodily by se čelní reproduktory

Výkon hardwaru: míří do nejvyšších pater

Pod kapotou se dále nachází vysoce výkonný procesor Snapdragon 835 a 4GB operační paměť. Tu Nokia využívá velmi důkladně a běžně zbývá jen zhruba 500 MB volného prostoru. Díky tomu je chod celého prostředí velmi svižný, stejně tak otevírání aplikaci. Telefon je tak radost používat. Dodejme, že prozatím využívá Android 7.1.1 Nougat, avšak aktualizaci na osmičkové Oreo již HMD potvrdilo. Zbývá doplnit, že Nokia 8 nabízí velkorysé 64GB úložiště a rovněž nechybí slot pro paměťovou kartu až do velikosti 256 GB. Po prvním zapnutí zbývá přibližně 50 GB volných pro uživatele.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • Snapdragon 835
  • velmi dobře využitá RAM
  • velká interní paměť

Výdrž baterie: náročné nezklame

Bytelnost konstrukce jde na vrub unibody konstrukci, což automaticky zodpovídá otázku, zda baterii uživatelsky vyměníte či nikoliv. Pro jistotu řekneme, že možnost B je správně. Nezbývá tak než věřit výrobci, který uvádí, že kapacita baterie činí 3 090 mAh. Výdrž je velmi slušná. Nestalo se, že by Nokia nevydržela náročný pracovní den od rána do večera. Při střídmějším využívání si tak lze představit i výdrž atakující dva celé dny.

Nokia 8

Při našem testu výdrže, kdy telefon skrze Wi-Fi přehrával streamované video v kvalitě 1080p se čas zastavil na 8 hodinách a 58 minutách. Nabíjení je pak díky technologii Quick Charge 3.0 velmi svižné. Z nuly na 80 % počítejte s hodinkou, úplné nabití zabere 1 hodinu a 35 minut.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nevyměnitelná baterie

Konektivita: vše potřebné

Konektivita je dle očekávání na velmi vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0.

Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a neměla velké odchylky v pozici. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • nové Bluetooth 5.0

Fotoaparát: duálně a kvalitně

Lákadlem nové Nokie by mohly být fotoaparáty. Ty na zadní straně se chlubí optikou Carl Zeiss, 13megapixelovým rozlišením, světelností f/2.0 či laserovým ostřením. Nechybí samozřejmě ani optická stabilizace obrazu či dvoutónové diodové přisvětlení. Primární fotoaparát pořizuje snímky barevné, ten sekundární černobílé. Modul s fotoaparáty mírně vystupuje nad okolní povrch, ale nijak zásadně to nevadí.

Nokia 8

Prostředí aplikace působí poněkud zastarale, ale je přehledné a rychle se v něm zorientujete. Duální fotoaparát můžete využít při přeostřování v reálném čase či tvorbu černobílých fotografií. V dalším nastavení najdete HDR nebo Panorama. Dostalo se také na manuální režim, ve kterém si nastavíte vyvážení bílé, hodnotu ISO či expozici.

Výsledná kvalita snímků je na vysoké úrovni. Potěší barevná věrnost, dostatečná ostrost i slušné výsledky například v interiérech. K zahození nejsou ani snímky v noci, kdy značně pomáhá optická stabilizace. Dává dostatek času na pořízení snímku a záběr udrží v klidu. Vcelku slušný je i záznam videa až ve 4K rozlišení. Nižší volby bohužel nepřinášejí například líbivou plynulost 60 snímků za vteřinu, což zamrzí.

Nokia 8 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Dlužíme vám ještě informaci o velmi pěkně fotící čelní kamerce téže se 13 megapixely. Specialitou je, že můžete okamžitě pořídit dvojitý snímek ze všech fotoaparátů současně.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • kvalitní fotografie
  • bohaté nastavení
Nelíbilo se nám
  • chybí plynulejší video

Software: čistý a bezpečný

Již výše jsme si řekli, že Nokia 8 nadále běží na Androidu 7.1.1 Nougat. Doplňme, že v tuto chvíli má zabezpečení aktuální k prvnímu září. Tato poslední aktualizace nám dorazila přímo během testování. Výrobce navíc již přislíbil aktualizaci na Android 8.0 Oreo.

Prostředí Androidu 7.1.1

Lákadlem pro mnohé bude čistá podoba Androidu známá z Pixelů či Nexusů od Googlu. Nokia dokonce nezabředla ani do nějakého hloupého balastu. Prostředí je tak perfektně odladěné a skvěle se používá. V nastavení najdete například položku s gesty, ta je však velmi chudá a čítá jen rychlé spuštění fotoaparátu. Nechybí pak tradiční ztlumení vyzvánění či budíků otočením telefonu.

Líbilo se nám
  • čistý Android
  • perfektní optimalizace

Zhodnocení: do vyšší třídy patří

Nokia 8 je po všech směrech poctivou vlajkovou lodí, ovšem bez výraznějšího lákadla. Má opravdu kvalitní displej, výkonný hardware, dostatečnou paměť a perfektně fungující prostředí. Nároční uživatelé by však mohli postrádat větší displej v nezměněném těle, zvýšenou odolnost či bezdrátové nabíjení. Některých věcí se doufejme dočkáme u budoucí, výše postavené Nokie. Výrobce si je však zjevně všeho vědom a startovní cenu stanovil poměrně rozumně. Nokia 8 se aktuálně prodává za necelých 16 tisíc korun, což nehatí souboj s konkurencí.

Konkurence

Blízkým konkurentem může být Huawei P10. Pokud vám nevadí menší displej, dostanete zařízení s velmi podobnou výbavou i duálním fotoaparátem. Nokia 8 je však o něco výkonnější. Na druhou stranu aktuálně vyjde o tři tisíce korun dráž.

Huawei P10

Rozměry145,5 × 69,6 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:42 hodin

Z opačné strany lze vypíchnout novou Xperii XZ1 od Sony. Obdobně velký displej, stejný hardware, avšak navrch třeba novější verze Androidu či zvýšená odolnost. Nokia 8 se navíc může pochlubit jen duálním fotoaparátem či o tisícikorunu nižší cenou.

Sony Xperia XZ1

Rozměry148 × 73 × 7,4 mm, 156 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 2×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor2 700 mAh, doba nabíjení: 1:29 hodin

Posledním konkurentem budiž HTC U11, opět se stejně výkonným hardwarem. Zástupce od HTC zaujme ty, kterým se líbí lesklé telefony. Současně je odolný a nabízí zajímavou funkci Edge Sense, kdy lze telefon ovládat stiskem rámu. Aktuálně však stojí o dva tisíce korun více.

HTC U11 64 GB

Rozměry153,9 × 75,9 × 7,9 mm, 169 g
DisplejSuper LCD 5, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin
nokia-8
Klady
  • povedený vzhled
  • bytelná konstrukce
  • kvalitní displej s funkcí Glance
  • výkonný procesor
  • velké úložiště
  • čistý Android
  • perfektně optimalizované prostředí
  • velmi dobrý fotoaparát
Zápory
  • jen jeden hlasitý reproduktor
  • větší rámečky kolem displeje
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Designově dost nuda na dnešní dobu. Foťák se jim taky moc nepovedl, nejlíp je to vidět na snímcích lidí. Jinak... asi jo, cena celkem odpovídá. Na elitu to ještě není.
Pesedm
Pěkné. Ty odolná těla Nokie umí. Když dotáhne další sérii bude Nokia opravdu dobrá :)
Fagola
Nejede vám video :(
mrtva_zizala
telefon za 13-16kk neumi 1080p60 resp 720p240 video ? tak to je prudky sestup v kvalitach foto/video... co tam hulijou ze delaj takovy kykxy ? Za ty prasule umi konkurence uz plne odolny foun ( SGS7 apod.) Je videt, ze to nedela nikdo zvucny, ale patlalove...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze