Nubia N2
recenze

Nubia N2

Nabíjejte dvakrát týdně
19

Český trh začíná vířit čínský výrobce ZTE, konkrétně jeho značka Nubia. Do střední třídy nově zamířil model N2, který vypadá poměrně tuctově: 5,5palcový displej s HD rozlišením, osmijádrový procesor či 13megapixelový fotoaparát. Trumfy však novinka záhy tahá. Jsou jimi velká interní paměť a především obří baterie. Bude to stačit na úspěch?

Značka Nubia se pomalu zabydluje na českém trhu a postupně jej plní svými modely. Redakčním testem prošel i zástupce střední třídy, jde o model N2. Ten na první pohled nevypadá nijak zajímavě a možná by mohl zapadnout mezi nespočet dravých konkurentů. Nubia si však razí svůj částečně originální designový směr a hlavně zkouší zahrát na notu výdrže. Novinku totiž můžete při střídmém využívání nabíjet klidně jen dvakrát týdně. Na to by mnozí mohli slyšet a Nubia N2 by mohla slavit úspěch. V dnešní recenzi se podíváme, zda to na možný úspěch bude opravdu stačit.

Technické parametry Nubia N2

Kompletní specifikace
Konstrukce155 × 75 × 7,9 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6750, CPU: 8×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:09 hodin
DostupnostQ2 2017, 9 000 Kč

Nubia N2 – videopohled

Obsah balení

V základním balení se nachází jen nezbytné věci pro provoz telefonu. Vyjma samotného zařízení jde o USB kabel, který má na jedné straně USB-C koncovku, na opačné pak USB-A konektor. Dále už nutně potřebujete jen koncovku nabíječky, čímž výčet končí. Chybí tedy například sluchátka, která u telefonů ještě poměrně často bývají.

Nubia N2

Design a konstrukce: oblý, ale stále velký

Nubia sice nerazí unikátní designový směr, ale kombinace barev zapříčiní, že ji rozeznáte již na dálku. Na test nám model N2 dorazil v černé verzi se zlatými prvky, přičemž na výběr je ještě bílá se zlatými prvky. Současně však nemůže chybět pro Nubie tak typické červené zdobení. To se nachází kolem fotoaparátu a v rámci tlačítka na čelní straně. Musíme podotknout, že Nubia N2 je velké zařízení, a ačkoliv má boky poctivě zaoblené, v menší ruce se již nedrží tak dobře. Nezachrání to ani malá tloušťka pod osmi milimetry. Pocit obřího telefonu pak podtrhuje vysoká 180gramová hmotnost. Hledáte-li lehký smartphone, Nubia N2 vás rozhodně nezaujme.

Příjemně nás potěšilo rozmístění tlačítek, která jsou na ideálních místech, dobře se nahmatají a pohodlně se tisknou. Tolik k tlačítkům po bocích. Pod displejem se nachází tři senzorová tlačítka s červeným podsvětlením. Středové kromě návratu domů ubytovává také svižnou čtečku otisků prstů. Ta funguje opravdu výborně a ve střehu je i v momentě, kdy displej nesvítí.

Nubia nerazí unikátní designový směr, ale díky kombinaci barev ji rozeznáte již na dálku.

Ke zpracování nemůžeme říci křivého slova. Nikoliv proto, že bychom nemohli, ale proto, že není důvod. Nubia u modelu vsadila na hliníkovou konstrukci a ten se nachází i na celé zadní straně. Skvělá zpráva pro všechny, kterým se již skleněné a věčně upatlané placky přejedly. Konstrukce je pevná a bytelná, troufáme si tvrdit, že by Nubia N2 mohla přežít i nějaký ten pád.

Líbilo se nám:

  • pěkný a poměrně originální design
  • velmi kvalitní konstrukce
  • červené prvky na těle telefonu

Nelíbilo se nám:

  • méně pohodlně se drží

Displej: ve výsledku postačí

U displeje se budete muset mírně uskromnit, avšak neplatí to o úhlopříčce, která činí 5,5 palce. Výrobce však zřejmě v rámci úspor nasadil pouze HD rozlišení. Hrubší rastr však při běžném používání není vůbec poznat a jako velký nedostatek jej proto neshledáváme. Naopak oceňujeme dobře fungující automatickou regulaci jasu nebo čitelnost displeje za všech podmínek. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Nubia N2

Líbilo se nám:

  • slušná kvalita

Nelíbilo se nám:

  • rozlišení mohlo být přeci jen vyšší

Zvuk: průměr své třídy

Zvuková stránka je průměrná a poplatná jednomu reproduktoru nalevo od konektoru na spodní hraně. Pod průduchem na opačné straně se skrývá mikrofon. Poslech hudby je vhodnější realizovat skrze sluchátka a 3,5mm jack konektor na horní hraně. Budete však muset sáhnout po vlastních, výrobce žádná nedodává.

Nubia N2

Nelíbilo se nám:

  • chybí sluchátka od výrobce

Baterie a výdrž: nevídaný luxus

Nyní se dostáváme k dost možná největšímu trumfu – baterii. Její kapacita činí 5 000 mAh a jde o velmi nadprůměrnou hodnotu. Při středně náročném používání bez omezení konektivity jsme nabíjeli pouze každý třetí den. Vybít Nubii N2 za den znamená hrát stále hry či například dlouho využívat navigaci.

Náš test, během kterého bylo na telefonu spuštěno streamované video v kvalitě 720p, prokázal velmi nadprůměrnou výdrž, když k úplnému vybití došlo za 12 hodin a 52 minut. Nabíjení je pak průměrně rychlé: z nuly na 80 % to Nubia N2 stihne za 1 hodinu a 44 minut, úplné nabití zabere 2 hodiny a 9 minut.

Líbilo se nám:

  • obří baterie
  • nadprůměrná výdrž

Hardware: nutný základ a velká paměť

Prostředí telefonu rozpohybovává osmijádrový procesor od MediaTeku společně se 4GB operační pamětí, která vám zřejmě nikdy nedojde. Výkonu má telefon poměrně dost a nemusíte se obávat ani hraní her. Zádrhely by mohly nastat snad jen u nejnáročnějších titulů. V benchmarku AnTuTu se však musíte spokojit jen se zhruba 40 tisíci body. Velkorysé je interní úložiště o velikosti 64 GB. Pro vaše data reálně zbývá přes 50 GB prostoru. Ten máte možnost nadále rozšířit paměťovou kartou.

Líbilo se nám:

  • více než dostatečná interní paměť

Uživatelské prostředí: gesta kam se podíváte

Prostředí zajišťuje systém Android 6.0 Marshmallow, což trochu zamrzí. Alespoň že zabezpečení zajišťují lednové aktualizace. Samotný Android zde celkem důmyslně ukrývá nadstavba Nubia UI 4.0, která mění nejen vzhled ikonek, ale částečně i prostředí.

Přibylo například hned několik gest pro ovládání. Přidržením prstů na úplném okraji displeje můžete rychle vysunout nabídku naposledy spuštěných aplikací, případně vyvolat jednu ze dvou předvolených funkcí. Vše doprovází efektní animace. Pokud provedete opakovaný tah po hraně displeje tam a zpátky, dojde k vyčištění operační paměti. Dvojité poklepání na horní části okraje displeje má funkci zpět a vrcholem je gesto pro dva prsty – pokud jimi současně přejedete po levé a pravé hraně displeje, upravujete jas. Rozhodně jde o zajímavá, v některých případech i praktická gesta. Chce to však chvíli zvyku a cviku, než si gesta dostatečně osvojíte.

Poslední gesto jsme si nechali zvlášť a bude možná vůbec nejvyužívanější. Pokud potáhnete prstem od spodního okraje displeje k horní části, dojde k rozdělení obrazovky i celého prostředí na dvě části. Vy tak najednou máte pod sebou dvě duplicitní plochy a na každé můžete pracovat s různými aplikacemi. Máte tak s nadsázkou k dispozici dvě prostředí, ve kterých můžete spouštět jakékoliv aplikace.

Úplně každý ocení bezchybný chod celého prostředí. Optimalizace se výrobci povedla na jedničku a nehrozí žádné čekání či zaseknutí. Mezi klady lze započíst i minimum zbytečných aplikací.

Líbilo se nám:

  • přehledné a svižné prostředí
  • množství gest

Nelíbilo se nám:

  • starší Android 6.0

Multimediální funkce: graficky povedené

Základ zde samozřejmě tvoří hudební přehrávač, který si Nubia upravila k obrazu svému. Vypadá opravdu velmi dobře a je současně přehledný. Skladby dělí dle ID3 štítků, ale můžete si přehrávat i vybrané složky. Kromě náhledu obalu alba dokáže hudební přehrávač zobrazit třeba i text přehrávané skladby, pokud je jím opatřena. Nechybí ani uživatelsky nastavitelný ekvalizér a Dolby Atmos. Někdo by však již mohl postrádat FM rádio, které chybí. Z dalších funkcí je k dispozici jednoduchá galerie s jednoduchými možnostmi úpravy a samozřejmě přehrávač videa. Hry byste hledali marně, ale díky vysokému výkonu se při výběru nemusíte nijak omezovat.

Líbilo se nám:

  • povedený hudební přehrávač

Nelíbilo se nám:

  • chybí FM rádio

Fotoaparát: překvapivě solidní

Dostáváme se k 13megapixelovému fotoaparátu, který spravujete přes vcelku přátelskou aplikaci s mnoha možnostmi nastavení, kde nechybí i přehledný a dobře ovladatelný manuální režim. Nastavíte si vyvážení bílé, expozici či hodnotu ISO.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky nevypadají vůbec špatně a potěší detaily po téměř celé ploše snímku. Na střední třídu jde rozhodně o kvalitní fotoaparát. Omezovat vás tradičně bude jen nedostatek světla, kde se dočkáte šumu i nedostatečné ostrosti.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka tu hlavní trumfla a nabízí 16megapixelové rozlišení. Někdy méně znamená více a čelní kamerka nijak zásadně nenadchne. Videa lze hlavní kamerkou zaznamenávat v běžném Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Kvalita je pak v rámci dnešního průměru slušná.

Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Nubia N2 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • bohaté nastavení
  • slušná kvalita fotografií a videí

Telefonní seznam a zprávy: spolehlivá klasika

Volání zaštiťuje aplikace Telefon, která se dělí na tři záložky. V té první získáte přehled o všech hovorech, druhá zobrazuje seznam kontaktů a třetí hostí vaše oblíbené kontakty. Ke každému kontaktu lze přiřadit nespočet doplňující informací a slučovat vícero vašich účtů, například Google či WhatsApp.

Tvorbu SMS zpráv zprostředkovává jednoduchý editor s velmi pohodlnou klávesnicí. Nubia využila nativní Android klávesnici a tento krok nelze jinak než pochválit. Alternativu představuje hravě vypadající klávesnice Kiki, která je prošpikována různými smajlíky a potěší zejména mladší generaci. Elektronickou komunikaci pak zajišťuje takřka nerozlučná dvojka aplikací E-mail a Gmail.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace

Organizační funkce a GPS

Váš čas si nejlépe zorganizujete v kalendáři a pro tyto účely je Nubia N2 vybavena skvěle. Kalendář nabízí všechny kýžené možnosti náhledu a využívá velkého displeje. Současně tak můžete vidět náhled celého měsíce a události u právě vybraného dne. Na co nestačí kalendář, to by mohl pojmout poznámkový blok. Stejnojmenná aplikace nabízí možnost poznámky napsat, nafotit či namluvit do zvukového záznamu. Nechybí ani možnost odškrtávání a poznámkovník částečně supluje i úkolovník. Z dalších aplikací zmiňme přítomnost správce souborů, diktafonu a kalkulačky.

Balík předinstalovaných aplikací od Googlu umožňuje se opřít mj. o kvalitní Google Mapy a přilehlou navigaci. K ní je zapotřebí dobře fungující čip GPS, kterým se Nubia N2 může pochlubit. Prakticky nic vám tak nebrání se ihned vydat na cestu.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • přehledný kalendář
  • dobře fungující GPS

Konektivita: na LTE se můžete spolehnout

Častým nešvarem některých méně známých čínských výrobců bývá ustavičná ignorace evropských LTE pásem. Nubia N2 se však z ostudného stínu vymanila a podporuje sítě LTE včetně kýžené frekvence 800 MHz. V další výbavě objevíte „enkovou“ Wi-Fi a Bluetooth 4.2 . Pakliže budete mít potřebnou redukci, podpora funkce USB host dovolí k telefonu připojit také klasický flashdisk. Obejít se naopak budete muset bez infraportu či technologie NFC.

K prohlížení internetu slouží nativní prohlížeč z Androidu, případně Google Chrome. Oba jsou velmi svižné, avšak u Chromu oceníte hlubokou synchronizaci napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám:

  • úplná podpora LTE

Zhodnocení: síla v baterii

Nubia N2 nás během testování ničím vyloženě nešokovala, ať už v dobrém či zlém. Jde o poctivý kus hardwaru, který má člověku dobře posloužit. Bytelná konstrukce, slušný displej nebo dostatečně výkonný hardware, to je koktejl, který bude průměrně náročném uživateli stačit. Každý pak ocení velkou paměť a především obrovskou baterii. Ta je v podstatě hlavním důvodem, proč po Nubii Z2 sáhnout. Z negativ lze vyčíst především starší Android.

Nubia N2

Nubia N2 tak skutečně obstojí u těch, jejichž prioritou je výdrž na jedno nabití. V opačném případě je konkurence ve střední třídě velice silná.

Konkurence

Pokud vám nevadí každodenní nabíjení, můžete si pořídit například Samsung Galaxy A5 (2016), který má kvalitnější displej i fotoaparát. Bude vám však muset stačit menší paměť.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Rozměry144,8 × 71 × 7,3 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDHC
Akumulátor2 900 mAh, doba nabíjení: 1:23 hodin

Ve hře je také Huawei P9 Lite ve verzi pro rok 2017, který má opět lepší displej, ale třeba menší paměť.

Huawei P9 Lite (2017) 3 GB RAM

Rozměry147 × 73 × 7,6 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

O něco levnější konkurenci pak ztělesňuje Honor 6X, který láká na duální fotoaparát či novější Android. Má však menší paměť a o něco slabší baterii.

Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Rozměry150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin
nubia-n2
Klady
  • zajímavý vzhled
  • skutečně nadprůměrná výdrž
  • USB-C konektor
  • velká interní paměť
  • svižná čtečka otisků prstů
Zápory
  • postarší Android
  • rozlišení displeje mohlo být vyšší
  • pouze průměrně výkonný procesor
Diskuze ke článku
Pavel Danczo
Pavel Danczo
Naposledy upraveno: 2. 7. 2017 12:20
za polovinu ceny tohoto telefonu sem zakoupil Remi Note 4 a velká spokojenost
Tonda
Vždyť to nemá žádný výkon. Slabý procesor a slabá grafik.
Alesk6510
Rozhodne je lepsi muj Huawei nova. Sice ma mensi pamet a slabsi baterii,ale zase vykon je lepsi, sd625 je urcite lepsi soc nez mtk.
Pepa
Já s nedivím, že to vydrží tak dlouho. Slabý procesor, displej (ano, na 5,5" je HD už málo a pozná se to).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze