OnePlus 6T
recenze

OnePlus 6T

Z dravce se stala kořist
25

Zabiják vlajkových lodí už možná nepůsobí tak drsně jako před lety, přesto jeho aktuální vlajková loď OnePlus 6T dokáže vystrčit růžky a zatopit věhlasné konkurenci. Má výkonný hardware, solidní fotoaparáty i dobře poskládané prostředí. Navrch zde máme i příznivou cenu. Jde o jasnou volbu, nebo můžete značku OnePlus opomíjet?

Vlajkové modely značky OnePlus se vždy snažily být cenově dostupnější alternativou zavedeným výrobcům. Postupem času však logicky došlo ke změně situace a poslední modely OnePlus se již neženou jen za co nejvýkonnějším procesorem, ale snaží se nabídnout komplexně špičkovou výbavu.

Za zapůjčení smartphonu OnePlus 6T děkujeme e-shopu Alza.cz, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

Ruku v ruce s tím však roste i cena a nejnovější OnePlus 6T se nebezpečně přiblížil i dražší a známějším konkurentům. Podaří se mu i přesto obstát a zachovat si poslední zbytky aury zabijáka?

Technické parametry OnePlus 6T 8 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce157,5 × 74,8 × 8,2 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:14 hodin
Dostupnostlistopad 2018,

OnePlus 6T – videorecenze

Obsah balení

V základním balení najdete kromě samotného telefonu také červeně zbarvený USB kabel a bílou koncovku nabíječky. Kromě manuálů a nezbytného klíčku pro šuplíček na SIM karty se v krabičce nachází ještě praktické ochranné silikonové pouzdro.

OnePlus 6T

Konstrukční zpracování: lesk kam se podíváš

Telefon je to na první pohled klasický, bez špetky originálního nápadu. Vybírat můžete ze dvou druhů černé: naší leskle černé a matně černé. Na originalitu si však OnePlus nikdy nehrál a spíše než na designové speciality kladl důraz na cenu a výbavu. I dnešní optikou se jedná spíše o větší zařízení, které však překvapivě padne velmi dobře do ruky. Za vše vděčíme zaobleným bokům, které volně přecházejí k zadní straně. Ta je mimochodem na naší verzi lesklá a přitahuje otisky prstů. Pokud však telefon dáte do přibaleného silikonového pouzdra, nemusí vás to trápit.

K dokonalosti chybí zvýšená odolnost.

Po obvodu jste si možná všimli nezvykle velkého množství ovládacích prvků. Po levé straně jde o regulátor hlasitosti, vpravo odemykací tlačítko. Jeho umístění považujeme za ideální – snadno na něj dosáhnete a pohodlně se tiskne. Nad odemykacím tlačítkem je ještě posuvník, kterým ovládáte zvukový režim. Zcela nahoře je tichý režim, uprostřed režim vibrací a spodní poloha povolí klasické vyzvánění.

OnePlus 6T

Jediný konektor, a to typu USB-C, se nachází na spodní hraně. Slouží pro nabíjení, přenos dat i poslech hudby. Vlastní drátová sluchátka tak bohužel nepřipojíte jinak než skrze výrobcem dodávanou redukci.

Zpracování telefonu je příkladné. Nic nevrže ani se neprohýbá a jednotlivé části lícují přesně tak, jak se na dražší telefon sluší a patří. K dokonalosti nám ale chybí například zvýšená odolnost, kterou OnePlus nadále ignoruje.

Líbilo se nám
  • dobré zpracování
  • pohodlně padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • značně lesklý povrch
  • absence zvýšené odolnosti

Displej: velký a kvalitní

Dominantou čelní strany je 6,4palcový AMOLED displej s Full HD+ rozlišením, který zabírá drtivou většinu čelní plochy. V horní části to sice kazí výřez, ale jde o malou kapku, která nepůsobí nijak rušivě. Displej je perfektně čitelný ze všech úhlů a špatné to není ani na slunci, avšak mohlo to být i o něco lepší. Ačkoliv zde máme AMOLED panel, funkce Always-on chybí. Místo té zde máme ambientní displej, na kterém můžete mít hodiny, zmeškané události a praktickou poznámku. Stavová LED chybí. Velmi praktický je také silný noční režim, kdy si můžete sami intenzitu zoranžovění nastavit. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 6.

Přímo v displeji se nachází optická čtečka otisků prstů. Musíte silně zatlačit, aby váš prst zaregistrovala. Úspěšnost rozeznání otisku bohužel není uspokojivá a pokud bych telefon běžně používal, tuto metodu ověření bych rozhodně deaktivoval. Časté nerozpoznání se děje i při zcela suchém prstu a očištěném displeji. Jakmile se vám prst zpotí, případně máte lehce mokrý displej, čtečka prakticky nefunguje.

OnePlus 6T
Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • funkce ambientního displeje
Nelíbilo se nám
  • nepříliš spolehlivá čtečka otisků prstů
  • chybí informační dioda

Zvuk: hlasitě i kvalitně

V případě zvuku jsme zhýčkáni dvojicí reproduktorů u vlajkových lodí, a tak nás překvapilo, že si OnePlus vystačí jen s jedním na spodní hraně. Ten nás ale mile překvapil svou hlasitostí i snahou o hluboké tóny.

OnePlus 6T

Výstup do sluchátek má zcela běžnou kvalitu a nenáročného posluchače uspokojí, ovšem musíte využít redukci na 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • poměrně schopný hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • hodilo by se stereo

Výkon hardwaru: slušný standard

Hardware stojí na výkonném Snapdragonu 845 a v našem případě i 8GB operační paměti. Vaše data můžete ukládat do 128GB interní paměti, která uživateli poskytne zhruba 109 GB. Existuje i verze s 256 GB úložného prostoru a vaše volba musí být pečlivá – na levém boku se sice nachází šuplíček, avšak jen pro dvě nanoSIM karty. Paměťovky tak OnePlus 6T nepodporuje.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný hardware
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje paměťové karty

Výdrž baterie: spokojenost

Pokud se v dnešním světě smartphonů něco cení, je to výdrž. A v té patří aktér dnešní recenze k těm lepším. Baterie má kapacitu 3 700 mAh a takřka bez problémů se lze dosáhnout dvoudenní výdrže. Při našem testu výdrže se OnePlus 6T při přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p dostal na čas 9 hodin 23 minut.

Nabití za hodinku a čtvrt je vyloženě svižné. Opět si však jako u předchůdců musíme postesknout, že chybí podpora bezdrátového dobíjení.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic podstatného nechybí

Do OnePlus lze vložit až dvě nanoSIM, oba sloty zvládají české LTE. Telefon umí Bluetooth 5.0 (s podporou aptX a aptX HD). Mám takto permanentně připojené chytré hodinky a bez problému s nimi můžu chodit po jiných částech bytu. Wi-Fi 802.11 zvládá 2,4GHz i 5GHz pásmo. K dispozici je také NFC pro bezkontaktní platby. Samozřejmostí je drátové spojení skrze USB-C konektor.

Nechybí podpora GPS a jeho alternativ: ruského GLONASSu, čínského BeiDou a evropského Galilea. Nalezení polohy je pro telefon otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C konektor
  • dva dedikované sloty pro nanoSIM

Fotoaparát: skvělá dvojka se stabilizací

Na zadní straně se nachází dva fotoaparáty od Sony: hlavní 16megapixelový fotoaparát s optickou stabilizací obrazu a sekundární 20megapixelový teleobjektiv pro dvojnásobné bezztrátové přiblížení. Kvalita běžných snímků je díky minimálnímu šumu a ostrosti i vzdálenějších objektů na velmi vysoké úrovni. Ani noční snímky nevypadají vůbec špatně. Když odhlédneme od výhody přiblížení, po využití zoomu kvalita snímku mírně klesne, avšak nejde o nic dramatického.

OnePlus 6T

Přímo v aplikaci naleznete několik speciálních režimů včetně panoramatu nebo manuálního režimu, který se pohodlně ovládá. OnePlus také integroval funkci Google Lens pro rozšířenou realitu.

Ukázkové fotografie

Přední fotoaparát má na svědomí opět Sony a nabízí 16 megapixelů. Netřeba chodit dlouze kolem horké kaše – pro potřeby selfies jde o velmi kvalitní snímač.

OnePlus 6T
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa hlavním fotoaparátem je umožněn až ve 4K rozlišení se 60 snímky za vteřinu. Video je detailní i plynulé a spokojeni budete také se zvukem. V tomto nejvyšším nastavení je však délka jednoho záznamu omezena na 5 minut. Delší videa tak musíte nahrát v nižší kvalitě.

OnePlus 6T (testovací video) – 4K, 60 FPS

Líbilo se nám
  • velmi slušné snímky
  • optická stabilizace obrazu
  • kvalitní čelní fotoaparát
  • záznam videa ve 4K s 60 FPS

Software: hlavně nově

Prostředí je u telefonů OnePlus vždy do značné míry speciální. Zdánlivě se podobá čistému Androidu, přesto je zde vcelku masivní nadstavba OxygenOS. Na OnePlus 6T se nachází Android 9 Pie a lednové bezpečnostní záplaty. V tomto ohledu patří telefon k nejaktuálnějším.

Ovládání si můžete do značné míry přizpůsobit. Pro navigaci systémem lze využívat léta známá tlačítka, nová gesta či kombinaci podobnou stylu ovládání současných Pixelů . Prostředí je přehledné a snadno se v něm zorientujete. Po stránce designu vás může zaujmout, že jakmile se v čase objeví jednička, je vždy zbarvena do červena. Důležitější je samozřejmě optimalizace, která je naprosto špičková. Telefon reaguje promptně, nečeká se ani na spouštění aplikací.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
  • aktuální software
  • tři možnosti navigace systémem

Zhodnocení a konkurence

OnePlus 6T je telefonem, který cílí především na uživatele, kteří si nechtějí připlácet za konkurenci, případně na ty, kteří chtějí co nejvýkonnější telefon s aktuálním softwarem. Má kvalitní displej, pohodlně se drží a velmi slušně fotí. Postrádáme však bezdrátové nabíjení či zvýšenou odolnost. Během testování nás také zklamala čtečka otisků prstů. Nežli v tomto stavu v displeji bychom radši viděli klasiku například na zádech.

Zásadní je také fakt, že cena již rozhodně není tou hlavní předností. V oficiálním obchodě telefon seženete za 15 tisíc, v českých obchodech zhruba o 2 tisíce korun dráže. Záhy zjistíme, že se v tomto ohledu konkurenci nejen vyrovná, ale často je dokonce dražší.

Za zapůjčení smartphonu OnePlus 6T děkujeme e-shopu Alza.cz, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

Pokusíme se zůstat u obdobně výkonných zařízení. V daný moment se nabízí LG G7 ThinQ, které má obdobně kvalitní fotoaparát, ale například ještě lepší displej, bezdrátové nabíjení i zvýšenou odolnost. Aktuálně vyjde o zhruba 4 tisíce korun levněji.

LG G7 ThinQ

Rozměry153,2 × 71,9 × 7,9 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:18 hodin

Čínské Xiaomi Mi 8 nabízí opět podobný displej i fotoaparát a výkonný hardware jako OnePlus 6T. Jeho cena je však ještě nižší – cenový rozdíl oproti OnePlus narostl na 5 tisíc korun.

Xiaomi Mi 8 8 GB RAM

Rozměry154,9 × 74,8 × 7,6 mm, 175 g
DisplejSuper AMOLED, 6,21" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Zavedenější konkurence v podobě Huawei P20 Pro pak vychází cenově podobně jako OnePlus 6T. P20 Pro přitom nabízí ještě silnější baterii či zvýšenou odolnost.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Z pohledu na konkurenci je patrné, že hledáte-li to nejlepší za co nejméně peněz, OnePlus už to nebude. Nadále jde však o vyvážené zařízení, které má co nabídnout. Jen by mu slušela příznivější cena.

oneplus-6t
Klady
  • dobře padne do ruky
  • velký a dostatečně kvalitní displej
  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení
  • výkonný hardware
  • velmi dobrý fotoaparát
  • dobře optimalizované prostředí
Zápory
  • hůře fungující čtečka otisků v displeji
  • nepodporuje paměťové karty
  • nemá zvýšenou odolnost
  • neumí se nabíjet bezdrátově
Diskuze ke článku
Tečka
Bohužel, absencí 3.5 jacku a chybějícímu IP se jen řadí po bok dalších, nevýrazných tuctovek...
Lukáš
Také jsem váhal, nakonec jsem vzal S9 a dobře jsem udělal. OnePlus telefony umí, ale vzhledem k mínusům bych očekával nižší cenu. Dřív to šlo tolerovat, ale právě díky ceně. Osobně se mi nejvíce zamlouval OnePlus X.
Jarkavlhká
Nevím no.. za podobné peníze si koupím Galaxy S9Plus s lepším zpracováním, diaplayem, stereorepro, foťákem.. pokud někomu nevadí nástavba One UI, pak je pro něj Samsung lepší volba..
Ťap ťap
Tento stroj jsem chtel, ale tech nevyhod bylo vice nez vyhod, tak snad priste.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze