Oppo Reno 10× Zoom
recenze

Oppo Reno 10× Zoom

Žraločí stylovka s puncem exkluzivity

Na našem trhu nepříliš známý výrobce Oppo se rozhodl vydat ve šlépějích Huawei a přinést do světa mobilních fotografií další pětinásobný optický zoom typu periskop. Jak si smartphone s krkolomným názvem Oppo Reno 10× Zoom vedl během našeho testování a doporučili bychom jej? To se dozvíte v této recenzi.

Když jsem si v Paříži během premiéry Huawei P30 Pro poprvé vyzkoušel smartphone s pětinásobným optickým zoomem a mohl „špehovat“ nic netušící turisty z Eiffelovy věže pomocí desetinásobného hybridního přiblížení, byl jsem nadšen. Jednalo se o první telefon, o kterém se dá s trochou nadsázky prohlásit, že by mohl nahradit dalekohled. Zaujalo mě však také konstrukční řešení snímače uloženého na plocho v tenkém těle. Oppo Reno 10× Zoom nabídne to stejné v bleděmodrém a navrch přihodí větší displej i netradiční vyjíždějící kamerku připomínající žraločí ploutev. Jak jsem byl s telefonem spokojen vám rád prozradím v následující recenzi.

Oppo Reno 10x Zoom – videorecenze

Technické parametry Oppo Reno 10x Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce162 × 77,2 × 9,3 mm, 210 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,6" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 065 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2019, 23 990 Kč
Za zapůjčení Oppo Reno 10× Zoom děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete i zakoupit.

Obsah balení: odpovídá ceně

Krabička patří suverénně mezi jedny z nejrozměrnějších, se kterými jsem se kdy u mobilních telefonů setkal, a již na první pohled zaujme délkou. Po rozbalení ulpí váš zrak na smartphonu samotném, pod nímž se nachází silikonové pouzdro se zadní stranou s imitací kůže, 20W nabíjecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C a černá USB-C sluchátka.

Líbilo se nám
  • nechybí ochranné pouzdro
  • sluchátka s USB-C

Konstrukční zpracování: s citem pro detail

Začněme pěkně od shora u místa, které je ikonickým pro tento smartphone. Vyjíždějící kamerka po vysunutí připomíná žraločí ploutev a představuje jednu z dalších variací stále populárnějších pop-up kamerek. Ve srovnání se ZenFonem 6 či Xiaomi Mi 9T se jedná o značně extravagantnější řešení, které však popravdě nevypadá vůbec zle a hlavně je funkční. Kamerka se vysune během mrknutí oka (konkrétně za 0,8 sekundy) a přitom vyloudí tlumený mechanický zvuk. Kromě 16megapixelového snímače se světelností f/2.0 se zde nachází rovněž přisvětlovací dioda, což znamená, že při zapnuté funkci blesku nebo svítilny zůstane kamerka permanentně vysunutá. Toto řešení ve mně osobně vyvolává mírně rozporuplné pocity. Pokud si například večer potřebujete posvítit na svazek klíčů, musí se kamerka vysunout a zvyšuje se tak riziko jejího poškození v případě, že vám telefon během svícení vypadne z ruky.

Kamerka se při detekci pádu automaticky schová.

Je však potřeba zmínit, že i na to Oppo myslelo. Pokud vám telefon například během focení vypadne, kamerka se ještě během pádu začne automaticky zasouvat. Nutno dodat, že pád detekuje spolehlivě, ale na to, aby měla dostatek času se schovat, je potřeba, aby vám telefon spadl alespoň z výšky metr a půl. Pokud telefon s aktivovanou kamerkou spadne například z úrovně pasu, pravděpodobně se nestihne před dopadem zcela schovat.

Důvodem umístění přisvětlovací diody do vyjíždějícího modulu je pravděpodobně estetické cítění designerů, kteří již nechtěli rušit vzhled zad. Ta jsou vyvedena z pískovaného (mléčného) skla a chlubí se ochranou Corning Gorilla Glass 5. Díky úpravě zad na telefonu ulpívá podstatně menší množství otisků a sklo je velmi příjemné na dotyk. Uprostřed zad se pak nachází lesklá skleněná linka, z níž vyčnívá speciální „tečka“, kterou Oppo přezdívá „O-Dot“. Ta má kromě designové funkce rovněž chránit fotoaparáty před poškrábáním. Telefon se však kvůli tomu zároveň na rovném povrchu mírně houpe.

Na spodní straně je USB-C spolu s výstupem hlasitého reproduktoru. Dále zde najdeme hybridní slot pro nano SIM kartu v kombinaci s paměťovou kartou microSD o maximální velikosti 256 GB. 3,5mm jack byste u tohoto zařízení hledali marně, stejně jako zvýšenou ochranu IP68 nebo infračervený senzor pro ovládání elektroniky. Na pravé straně je pak vypínací tlačítko a kolébka ovládání hlasitosti si našla místo na straně levé.

Oppo Reno 10x Zoom
Výrobce slibuje výdrž kamerky alespoň na 200 000 vysunutí a zasunutí.

Oppo Reno 10× Zoom se s rozměry 162 × 77,2 × 9,3 milimetrů a hmotností 210 gramů řadí mezi větší a těžší telefony. Dámy by tak měly zvážit, zda jim takto velký telefon bude vyhovovat. Nakonec ještě zmíním důležitou informaci o vyjíždějící kamerce, u které lze využívat rovněž funkci rozpoznávání obličeje. Díky zmíněnému rychlému vyjíždění a zajíždění jsem s touto formou autentifikace neměl problém a používal ji souběžně s odemykáním pomocí otisku prstu, ke kterému se dostaneme v kapitole o displeji. Samotný výrobce slibuje výdrž alespoň 200 000 vysunutí a zasunutí, což by mělo průměrnému uživateli vydržet na více než deset let používání.

Líbilo se nám
  • originální design
  • rychle vyjíždějící a nehlučná selfie kamera
  • ochrana Corning Gorilla Glass 5

Displej: neurazí ani nenadchne

AMOLED displej se chlubí uhlopříčkou 6,6 palce a výslednou jemností 387 pixelů na palec. Jedná se přitom o relativně povedený panel s pěkným podáním barev, který však má své mouchy. Například by mohl nabídnout o něco vyšší maximální svítivost, což si uvědomíte zejména při používání telefonu venku na přímém slunci, kdy je viditelnost mírně horší.

Oppo Reno 10x Zoom

Celkovou kvalitou se navíc nedá srovnávat s tím nejlepším na trhu a například OnePlus 7 Pro nabídne značně lepší podívanou. Ve spodní části sídlí optická čtečka otisků prstů, která se rozhodně řadí mezi ty rychlejší na trhu a uživateli umožňuje nastavit několik efektů doprovázejících odemknutí. Výrobce však musím pochválit za přítomnost již z výroby nainstalované kvalitní fólie, která neřeže do prstů a při používání si ji takřka nevšimnete. Výrobce je nainstaloval i přesto, že se displej chlubí ochranou Corning Gorilla Glass 6.

Líbilo se nám
  • AMOLED panel bez výřezu
  • ochrana Corning Gorilla Glass 6
  • dodáván s kvalitní ochrannou fólii
Nelíbilo se nám
  • nižší maximální jas
  • na špičku se nechytá

Zvuk: má své rezervy

Kromě selfie kamerky a přisvětlovací LED diody se v modulu vyjíždějící kamerky ukrývá rovněž sluchátko reproduktoru pro telefonní hovory. To slouží zároveň jako sekundární hlasitý reproduktor. U horního rámečku displeje si tak můžete všimnout malého průduchu, kterým se zvuk dostává ven, pokud je modul zasunutý. Dobrou zprávou je, že i v zavřeném stavu se dočkáme slušné hlasitosti, stejně jako u reproduktoru na spodní straně.

Oppo Reno 10x Zoom
Při maximální hlasitosti nastupuje nehezké chrčení.

Problém nastává při poslechu na maximální hlasitost, kdy dochází k citelné ztrátě kvality a nastupuje nehezké chrčení. Pokud budete poslouchat na poloviční nebo přibližně 70% hlasitost, podává telefon solidní výsledky a zvuku nechybí dokonce ani náznaky basů. Pro poslech do sluchátek poslouží Bluetooth 5.0 s podporou kodeku aptx HD, případně USB-C, do kterého můžete zapojit kvalitní dodávaná sluchátka.

Líbilo se nám
  • dvojitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita při maximální hlasitosti

Výkon hardwaru: bez kompromisů

Uvnitř telefonu je Snapdragon 855, který ve spolupráci s 8 GB operační paměti rozběhne jakoukoliv hru i aplikaci. Oppo Reno 10× Zoom si navíc poměrně dobře poradí i s distribucí tepla, takže se smartphonem můžete hrát komfortně i několik hodin v kuse. Rovněž interní úložiště o velikosti 256 GB je podle mého názoru pro většinu uživatelů zcela dostatečné – po zapnutí zůstane k dispozici zhruba 230 GB volných.

Líbilo se nám
  • rozšiřitelné úložiště
  • dostatek výkonu do budoucna

Výdrž baterie: potěší i náročné uživatele

I přes velký displej a vysoký výkon nabízí telefon velmi slušnou až nadprůměrnou výdrž. Při opravdu náročném používání smartphone s přehledem zvládl jeden den s několika desítkami procent baterie k dobru a při běžném stylu používání jsem se dostal na dva dny. Může za to jednak baterie s kapacitou 4 065 mAh, ale také dobrý power management.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 21 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 35 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 43 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 51 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 59 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 69 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 80 minut

Nabíjení zajišťuje technologie VOOC 3.0 o výkonu 20 W, díky níž se během půl hodiny nabije baterie telefonu přibližně na 45 %. Jediné, co telefonu schází, je bezdrátové nabíjení, což je u zařízení v této cenové kategorii trochu škoda.

Líbilo se nám
  • nadprůměrná výdrž
  • rychlé drátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: příkladná

Z hlediska konektivity Oppu Reno 10× Zoom nechybí nic důležitého. Navigaci do cíle zajistí přítomnost systémů GPS, GLONASS, BDS, GALILEO a QZSS. Bezdrátově platit (či párovat) lze díky NFC a konektivitu s nejbližším okolím zajistí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.0.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: povedená čtyřka

Hlavní předností tohoto smartphonu je již na začátku zmíněný teleobjektiv, který má rozlišení 13 megapixelů, světelnost f/3.0 a disponuje optickou stabilizací, jež mimochodem funguje velmi dobře i při hybridním 10násobném přiblížení. Zajímavostí je, že v aplikaci fotoaparátu se nabízí po standardním režimu (jednonásobném přiblížení) dvojnásobné přiblížení a poté hned šestinásobný zoom. Bohužel jde pouze o složeninu pětinásobného optického zoomu (s ekvivalentem ohniskové vzdálenosti 130 milimetrů) se zoomem digitálním. Pokud se tak chcete dostat na maximální pětinásobný optický zoom, musíte manuálně přizoomovat prsty. U Huawei P30 Pro přitom následuje defaultní pětinásobný zoom ihned po standardním režimu a je škoda, že to tak není i u Oppo.

Oppo Reno 10x Zoom

Důležité je, že fotografie vyfocené v režimu pětinásobného (optického) přiblížení vypadají velmi dobře, nechybí jim slušný dynamický rozsah, detaily ani odpovídající podání barev. Snímky pořízené 6násobným hybridním zoomem naštěstí nevypadají o moc hůř než ty, které byly vyfoceny pětinásobným optickým zoomem. Oppo se ostatně chlubí tím, že snímky považuje za natolik dobré, aby uživatelé mohli využívat hned 6násobný zoom. Důvodem byla možná jen potřeba marketingového oddělení překonat pětinásobné přiblížení Huawei P30 Pro.

Standardní a portrétní snímek pořízený selfie kamerkou

Stejně tak mě nezklamal hybridní desetinásobný zoom. Výsledné fotografie vypadají na displeji telefonu či menším monitoru solidně. K prezentaci na velkých televizích či snad tisku však již rozhodně vhodné nejsou. Telefon dokáže nabídnout maximální digitální 60násobné přiblížení, které je už spíše jen na okrasu. Očekávat od smartphonu nějaké zázraky při takto vysokém zoomu by však bylo naivní a lépe na tom není ani konkurence.

Ultraširokoúhlý objektiv, standardní snímač, dvounásobný (digitální) zoom, šestinásobný hybridní zoom, desetinásobný hybridní zoom.

Hlavní 48megapixelový snímač o světelnosti f/1.7 podává obzvláště za dobrého světla velmi dobré výsledky. Nechybí široký dynamický rozsah, solidní barevné podání i slušný kontrast. Výsledné snímky mají přitom díky skládání čtyř pixelů do jednoho 12megapixelové rozlišení.

Telefon má i ultraširokoúhlý objektiv o rozlišení 8 megapixelů, který se řadí mezi ty kvalitnější a nabídne pěkné barevné podání i slušnou úroveň detailů. Defaultní korekci zaoblení rohů bohužel na rozdíl od konkurence nelze vypnout.

Fotografie pořízené standardním senzorem bez a s nočním režimem.

Focení nočních snímků jsem si užíval zejména při zapnutém dedikovaném nočním režimu. Ten dokáže vykouzlit opravdu povedené noční fotografie, které se chlubí vysokou úrovní detailů a nízkým šumem. Noční režim lze navíc využít i při focení na ultraširokoúhlý a zoomovací objektiv. Prostředí aplikace fotoaparátu působí někdy bohužel mírně zmatečně a změna jednotlivých režimů občas chvíli trvá. Osobně bych ocenil zjednodušení aplikace a větší přehlednost v nastavení jednotlivých režimů.

Oppo Reno 10× Zoom testovací video 1080p 30 FPS

Oppo Reno 10× Zoom testovací video 1080p 60 FPS

Oppo Reno 10× Zoom testovací video 2160p 30 FPS

Oppo Reno 10× Zoom testovací video 2160p 60 FPS

Natáčet videa lze v maximálním rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu a kvalitou se řadí mezi mírný nadprůměr. Nakonec zmíním fotografie pořízené čelní kamerkou, u kterých je možné vyžít AI úprav typu zeštíhlení obličeje. Výsledné snímky jsou za dobrého světla pěkně ostré a mnohým přijde vhod rovněž přítomné HDR.

Líbilo se nám
  • pětinásobný teleobjektiv
  • povedený noční režim
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní hlavní snímač
  • kvalitní video
Nelíbilo se nám
  • pětinásobný zoom není defaultní možností
  • aplikace fotoaparátu by mohla být přehlednější

Software: svižný ColorOS 6

Android 9 Pie s nadstavbou ColorOS 6 funguje ukázkově svižně a nechybí mu ani pokročilé funkce jako využití umělé inteligence. Díky AI telefon po dobu dvou týdnů sleduje návyky uživatele při používání konkrétních aplikací a následně vyhodnotí, jak by měl smartphone s aplikací pracovat, aby byla zajištěna co nejdelší výdrž. Potěší také přítomnost herního asistenta, který se postará o to, aby vás nikdo nerušil při hraní, a vhod přijde rovněž podpora ovládání gesty. Systém v některých případech designem připomíná iOS (např. vzhledem ovládacích prvků při stažení notifikační roletky). Uvnitř telefonu se v době testování nacházely srpnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • svižné prostředí
  • herní asistent
  • srpnové bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Oppo Reno 10× Zoom je v našich krajinách poměrně exotickým smartphonem, který má však rozhodně co nabídnout a používat jej na našem trhu nepředstavuje žádný problém. Mezi hlavní přednosti se řadí povedené fotoaparáty včetně pětinásobného teleobjektivu, stylová vyjíždějící kamerka a v neposlední řadě velký AMOLED displej bez výřezu.

Oppo Reno 10x Zoom

Jediným důvodem, který by vás od nákupu mohl odradit, je cena, která na tuzemském trhu činí cca 24 tisíc korun. V této cenové hladině lze totiž sehnat i jiné smartphony více etablovaných značek, a to navíc i levněji. Pokud však hledáte punc exkluzivity, rozhodně nebudete nákupu Oppo Reno 10× Zoom litovat.

Konkurence

Mezi přímou konkurenci se řadí Huawei P30 Pro, který disponuje rovněž pětinásobným optickým zoomem, ale i bezdrátovým nabíjením, které Oppu chybí, nebo výkonnějším 40W nabíjením drátovým. Na druhou stranu se budete muset vzdát ničím nerušeného displeje bez výřezu.

Huawei P30 Pro 256 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh

Z kategorie telefonů s vysouvací kamerou vás asi jako jeden z prvních napadne ASUS ZenFone 6, který se chlubí dvojicí objektivů umístěných na otočném modulu. Chybí mu sice teleobjektiv i AMOLED displej, zato však nabídne obří baterii o kapacitě 5 000 mAh, de facto čistý Android a je přibližně o deset tisíc korun levnější.

ASUS ZenFone 6 (2019) 6 GB/64 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh
oppo-reno-10x-zoom
Klady
  • originální design
  • velký displej s tenkými rámečky
  • solidní výdrž
  • rychlé nabíjení
  • dvojitá optická stabilizace
  • pětinásobný optický zoom
  • kvalitní noční režim fotoaparátu
  • nadprůměrná výdrž
  • špičkový výkon
Zápory
  • absence bezdrátového nabíjení
  • horší kvalita při maximální hlasitosti hlasitých reproduktorů
  • nižší maximální svítivost displeje
Diskuze ke článku
Pesedm
Má to notifikace nějaké např. přes Always-On?
A jak to signalizuje např. dobíjení ?
Martin Havelka
Chápu, že díky delší záruce u nás bude tento telefon dražší, ale o tolik? Na Aliku v přepočtu za 12.600,- což je prakticky polovina /-:
Carda
Těmhle výrobcům bych moc nevěřil v tom že podpora je u nich ještě horší jak u Huawei. Navíc je to nudle ošklivá nudle

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze