Redmi 9
recenze

Redmi 9

Elegán se skvělým poměrem cena/výkon
10

Mezi cenově dostupnými smartphony již několik let spolehlivě kraluje Xiaomi a ani v letošním roce by na tom výrobce nerad cokoliv měnil. Do hry vpustil model Redmi 9, který láká na vcelku originální design, velký displej, čtveřici fotoaparátů a pomyslnou třešničkou na dortu je baterie s nadprůměrnou kapacitou.

Mobilní telefony Xiaomi jsou zpravidla dobře vybavené a přitom dostupné za rozumnou cenu. Dvojnásob to pak platí pro samostatnou značku Redmi. A právě dnes si proklepneme spíše základní Redmi 9. Na českém trhu jej seženete za 4 až 5 tisíc korun. I tak ale dostanete slušný hardware, pěkný displej nebo slušnou porci fotoaparátů.

Technické parametry Xiaomi Redmi 9 64+4 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,3 × 77 × 9,1 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G80, CPU: 2×2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2020, 4 799 Kč

Obsah balení

V balení je kromě samotného telefonu i koncovka nabíječky, USB kabel, nezbytné návody a také praktické silikonové pouzdro. Z poměrně obvyklých věcí tak chybí jen sluchátka. Krátce se zastavíme u samotné krabičky. Na boční straně se totiž dozvíte nejen, co jste si koupili, ale i to, že má Redmi 9 snadný přístup k nejčastěji využívaným Google aplikacím. Xiaomi si jednoduše malé rýpnutí do Huawei neodpustilo.

Xiaomi Redmi 9

Konstrukční zpracování: plastový elegán

Že jde o levnější zařízení poznáte hned, jak telefon uchopíte. Celá zadní strana je totiž plastová, avšak kritikou budeme šetřit. Výrobce se snažil a celkový dojem z telefonu je veskrze kladný. Použil zajímavé barevné varianty, naše modro-zelená působí svěžím dojmem, a navíc plastová záda ozvláštnil kruhovým vzorem. Ten zdrsňuje povrch a přispívá k pohodlnějšímu držení. Netřeba dodávat, že díky němu se na zádech schová i kdejaká menší oděrka. Zdrsněný povrch není pouze v kruhovém prostoru pro fotoaparáty. Po stránce vzhledu zde tak máme jeden z nejoriginálněji řešených levných telefonů na současném trhu.

Máme před sebou jeden z nejoriginálněji řešených levných telefonů.

Tolik k zadní části telefonu. Ta čelní je již o poznání nudnější, jenže zde výrobce mnoho vymyslet nemohl. Redmi 9 je vcelku velkým mobilem, malé ruce s ním budou mít i navzdory zaoblení bočních stran problém. Ergonomii svým dílem sráží i téměř 200gramová hmotnost, která je u plastového telefonu přeci jen trošku překvapivá.

Rozmístění ovládacích prvků je vesměs dobře promyšlené. Na boční tlačítka dobře dosáhnete a tisknou se pohodlně. Snadné ovládání trochu kazí čtečka otisků prstů, která je na zadní straně a prvně si ji možná ani nevšimnete. Její kruhový tvar a lesklé zpracování ve společnosti fotoaparátů budí dojem, že jde o další snímač. Je to však klasická kapacitní čtečka otisků prstů, která funguje velmi dobře, pokud se na ni správně trefíte. Bohužel se totiž nachází vysoko a oproti dnešním zvyklostem má i malou plochu pro prst.

Xiaomi Redmi 9

Konektory jsou na spodní hraně, což není překvapivé, zatímco na opačném konci najdete infračervený port. Levý bok hostí šuplíček, který je opravdu velmi dlouhý. Aby ne, můžete do něj umístit paměťovou kartu a navrch i dvě nano SIM karty. Zpracování telefonu je příkladné, nedochází k vrzání ani prohýbání. Je třeba zmínit, že telefonu nebude svědčit prašné ani vlhké prostředí. Chybějící zvýšenou odolnost však levnému kousku rozhodně vyčítat nebudeme.

Líbilo se nám
  • slušné zpracování
  • povedený design zadní strany
Nelíbilo se nám
  • vysoká hmotnost
  • hůře umístěná čtečka otisků prstů

Displej: lákavé Full HD

Redmi 9 má 6,53palcový IPS panel s Full HD+ rozlišením. Displej je na poměry nižší třídy nadprůměrně jemný a s Full HD rozlišením se u konkurence běžně nesetkáváme. Líbí se nám vcelku malé rámečky i dobrá čitelnost z ostrých úhlů. O něco horší je to však s jasem – ani na maximální hodnotu displej příliš nezáří, čímž trpí čitelnost venku (zejména nyní v létě). Opačným směrem však již budete spokojeni. Nejnižší úroveň jasu je jako dělaná pro čtení v noci, kdy vás displej netrápí zbytečným světlem. Spolehlivě funguje automatická regulace jasu.

Xiaomi Redmi 9

Asi vás nepřekvapí, že telefon nemá ambientní režim, o Always-on ani nemluvě. V kombinaci s chybějící informační diodou vás nedokáže nijak informovat o zmeškaných událostech. Minimální náplastí budiž funkce, která rozpozná, že jste telefon chytli do ruky a aniž byste museli cokoliv stisknout, dojde k automatickému rozsvícení displeje. Celý displej chrání sklíčko Gorilla Glass 3 a výrobce pro jistotu nalepil jetě ochrannou fólii. V tomto ohledu tedy nemusíte nic řešit, displej je chráněn velmi dobře.

Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • dobře fungující regulace jasu
Nelíbilo se nám
  • absence ambientního režimu
  • nízká maximální úroveň jasu

Zvuk: šedivý průměr

Hlasitý reproduktor ve spodní části, napravo od USB-C. Hraje průměrně hlasitě a spíše se zaměřuje na nevýrazné středy. V praxi to znamená, že jej rozhodně nemůžeme doporučit pro poslech hudby, pro vaše uši to bude totiž spíše utrpením. Řešením je samozřejmě poslech se sluchátky, přičemž pro tyto účely telefonu nechybí klasický 3,5mm jack. Výstup skrze něj uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Líbilo se nám
  • má 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • nepříliš kvalitní hlasitý výstup

Výdrž baterie: slušný nadstandard

Výdrž je další silnou stránkou Redmi 9. Uvnitř těla má totiž baterii s kapacitou 5 020 mAh, která dokáže pokrýt poptávku po energii při středně náročném používání po dobu 2 až 3 dní. Jde tedy o jednoznačný nadprůměr. Velmi samozřejmě záleží, jakým stylem budete telefon používat. Nároční uživatele budou nabíjet spíše každý den či obden.

Xiaomi Redmi 9

Redmi 9 se může chlubit podporou 18W nabíjení, pomocí kterého byste dočerpali třetinu kapacity baterie již za půl hodiny, což je s ohledem na kapacitu baterie slušný čas. Do balení však výrobce přibalil nabíječku o výkonu jen 10 W. Nabíjení se proto poměrně vleče. První půl hodina znamená jen 20 % kapacity baterie, úplné nabití proběhne až za zhruba 3,5 hodiny. Absence bezdrátového dobíjení v této cenové třídě není žádným překvapením ani mínusem.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení
  • slabá nabíječka v základním balení

Výkon hardwaru: velmi slušné

Pod kapotou Redmi 9 tepe procesor Helio G80 od MediaTeku, který se pojí se 3/4GB operační pamětí. Na náš test dorazila lepší verze a v praxi lze říci, že na běžné úkony je telefon vybaven dostatečně. Pohodlně si na něm i zahrajete hry, ačkoliv u těch náročných je nutné počítat s menší plynulostí, případně horší grafikou. AnTuTu ukázalo něco málo přes 200 tisíc bodů, což je velmi pěkný výsledek konkurující spíše o něco dražším přístrojům nižší střední třídy. Interní paměť v případě verze se 4GB RAM disponuje 64 GB prostoru, avšak po prvním zapnutí počítejte s 50 GB dostupnými pro vaše data. Pokud by to bylo přeci jen málo, můžete do telefonu vložit paměťovou kartu o velikosti až 512 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušný výkon
  • slot pro paměťovou kartu

Konektivita: včetně rádia

Telefon je po stránce konektivity vybaven velice dobře. Na spodní hraně má 3,5mm jack a USB-C. Bezdrátově lze komunikovat skrze Bluetooth 5.0 a infračervený port, pomocí kterého můžete ovládat například televizi či nepřeberné množství další elektroniky. Potřebná aplikace je připravena přímo od Xiaomi. U české verze Redmi 9 bohužel chybí NFC – bezkontaktní platby skrze telefon vám tak zůstanou zapovězeny. Nebylo by to však Xiaomi, aby v tom nebyl zádrhel. Stejně jako seženete verzi bez NFC, lze najít i variantu s NFC- Mobilní konektivita je zajištěna přes LTE a v domácím prostředí samozřejmě využijete Wi-Fi ac. Za zmínku stojí ještě přítomnost FM rádia, které hraje i bez připojených sluchátek. Integrovaná anténa je však velmi citlivá a málokterá stanice hraje čistě.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C
  • infračervený port
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC (u některých variant)

Fotoaparát: spousta možností

Redmi 9 se snaží tvářit jako telefon z vyšších pater, což naznačuje modul se čtyřmi fotoaparáty na zadní straně. Jde o obvyklou sestavu čítající hlavní 13megapixelový snímač, 8megapixelový ultarširokoúhlý objektiv se záběrem 119°, 5megapixelový makro fotoaparát a nakonec 2megapixelovou portrétní kamerku.

Xiaomi Redmi 9

Kvalitou fotografií telefon příjemně překvapí, především pak hlavní snímač. Přísným okem sice nepotěší sytostí barev či dynamickým rozsahem, ale snímek je ostrý, a to včetně vzdálenějších detailů. Je nutné myslet na to, že kvalitu nelze srovnávat s mnohem dražšími přístroji. Mobilu svědčí samozřejmě dostatek světla. Velmi slušné výkony podává i ultraširokoúhlý objektiv, který vás překvapí zejména venku. K makru pak vede poněkud krkolomná cesta skrze hamburgerové menu v aplikaci fotoaparátu. Odměnou vám budou krásně ostré snímky detailů již od 3 centimetrů. Nakonec portrétní fotoaparát s 2 megapixely. Vzhledem k nižšímu rozlišení nejde o zázrak, rozmaže totiž často nejen pozadí, ale i detaily, které měly být ostré.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Zapomenout musíte na 4K či vyšší snímkovací frekvenci. Výsledné záznamy jsou spíše jen průměrné, vhodné pro displeje telefonů.

Redmi 9 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Zapomenout nesmíme ani na čelní fotoaparát, mimochodem je to fotoaparát číslo 5 na těle telefonu. Má 8megapixelové rozlišení a nadšence do selfies potěší zejména kvalitním barevným podáním, ostrost je ale spíše jen průměrná.

Líbilo se nám
  • slušný hlavní fotoaparát
  • ultraširokoúhlý snímač i makro přijde vhod

Software: na vlně aktuálnosti

Nikoho asi nepřekvapí, že se v telefonu nachází nejnovější Android 10 a nadstavba MIUI 11, která vzhled zásadním způsobem mění. Jiné jsou ikonky i například uspořádání nastavení, které je celkově o něco bohatší, ale rozhodně méně přehledné než v čistém Androidu či One UI u Samsungu. Jde však jen o zvyk a po několika dnech si jistě zvyknete. Odměnou vám bude svižný chod a velmi dobrá optimalizace. Výrobce se snaží o aktuálnost, záplaty jsou platné k 1. červnu a brzy by se telefon měl dočkat i nové nadstavby MIUI 12.

Líbilo se nám
  • výborná optimalizace
  • svižný chod

Zhodnocení

Redmi 9 je jednoznačným sympaťákem nižší třídy, za což vděčí zejména vzhledu zadní strany. Povedená je ale i výbava, která se opírá především o jemný displej, skvělou výdrž a slušné fotoaparáty. Nezklame vás ani prostředí či výkon. Zamrzí pak především absence NFC. Pokud jsou pro vás bezkontaktní platby mobilem důležité, budete muset nahlédnout ke konkurenci.

NFC však nenabízí ani Realme 5, které bude lákat na vyšší výkon. Ten pramení nejen z procesoru, ale rovněž z displeje s pouze HD rozlišením.

Realme 5

Rozměry164,4 × 75,6 × 9,3 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (720 × 1 600 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

NFC vám dokáže nabídnout Honor 20 Lite, který má i kvalitní displej s Full HD+ rozlišením a dokonce i dvojnásobnou interní paměť. Kaňkou na kráse jeho výbavy je starý microUSB konektor a výrazně slabší výdrž.

Honor 20 Lite

Rozměry154,8 × 73,6 × 8 mm, 167 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:40 hodin

Sáhnout můžete ještě po nepatrně dražším TCL 10 SE, které se vás bude snažit lákat na NFC či AMOLED displej, byť jen s HD+ rozlišením. Nepotěší ani slabý procesor.

TCL 10 SE

Rozměry164,9 × 74,7 × 8,4 mm, 166 g
DisplejTFT IPS, 6,52" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P22, 4×2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh
xiaomi-redmi-9
Klady
  • povedený design zadní strany
  • velký a jemný displej
  • dlouhá výdrž na nabití
  • velmi slušné fotoaparáty
  • aktuální a svižný software
  • FM rádio hraje bez sluchátek
  • ochranné pouzdro v balení
Zápory
  • slabý jas displeje
  • nekvalitní reproduktor
  • pomalé nabíjení
  • chybí NFC (u některých verzí)
Diskuze ke článku
Zelený Čaj
Zelený Čaj
Našel jsem na jednom nejmenovaném foru zajímavý koment :D

9ka je mizerně optimalizovaná... Záseky systemu atd. Foťák slušný, baterka asi taky, infra mělo slušný dosah, repro více laděné do výšek ale ušlo, displej mizerný.
Jaroslav Otýpka
Jaroslav Otýpka
Protože jedna ze zásadně kritizovaných věcí, a to chybějící NFC, ve skutečnosti vlastně nechybí, chtělo by to recenzi před zveřejněním po sobě přečíst a chyby opravit.
Martin Daniel
Martin Daniel
Nfc nechybi redmi 9 ma nfc co sa tyka reproduktoru je dobry a pomale nabijeni to take nema vazne by to chcelo trochu ty telefony pouzivat
Luboš Mutňanský
Luboš Mutňanský
Procesor MTK, nikdy, ani zadarmo. Máte vysvětleny všechny neduhy tohoto mobilu, včetně sekání se. A to budete rádi pokud bude fungovat do záruky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze