Sony Xperia 10 a 10 Plus
recenze

Sony Xperia 10 a 10 Plus

Vítejte v rodině dlouhánů
32

Japonská značka byla v posledních letech na poli smartphonů poměrně konzervativní. Potřebu přijít s něčím neokoukaným si ale nyní pravděpodobně uvědomili i v Sony. Dvojice novinek s názvem Sony Xperia 10 a Xperia 10 Plus tak přinášejí jednu důležitou změnu, a tou je zbrusu nový podlouhlý displej s filmovým poměrem stran 21:9. Jak se vlastně takovéto zařízení s atypickými rozměry používá a zdali se Sony vydala správným směrem, to vám rádi prozradíme v právě začínající recenzi.

Už když se podíváte na přední stranu, určitě vás napadne, jak se vlastně telefon s takto podlouhlým displejem drží a používá. Nebudu vám lhát – když jsem vzal Xperii 10 Plus poprvé do ruky, byl to trochu zvláštní pocit. Poměr stran displeje 21:9 je něco, s čím jsme se u telefonů doposud běžně nesetkávali, a rovnou prozradím, že konkrétně varianta Plus pravděpodobně osobám s drobnější dlaní příliš vyhovovat nebude. Důvodem pro atypický poměr stran je kromě možnosti zobrazit na displeji podstatně více informací při prohlížení webových stránek také poměrně běžně tvořený videoobsah v 21:9. Jak bychom zhodnotili nejen podlouhlý displej, ale i zbytek telefonu, to se dočtete už o pár řádků níže.

Sony Xperia 10 a 10 Plus – videorecenze

Technické parametry Sony Xperia 10

Kompletní specifikace
Konstrukce155,7 × 68 × 8,4 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 630, , GPU: Adreno 508
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor2 870 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2019, ?

Technické parametry Sony Xperia 10 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce167 × 73 × 8,3 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, , GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2019, ?

Obsah balení: chybějící sluchátka zamrzí dvakrát

V balení námi testovaných variant jsme bohužel obdrželi pouze černý nabíjecí kabel s USB-C na jedné a USB-A na straně druhé. Vy však u prodejních verzí pochopitelně naleznete také adaptér do zásuvky. Co zde však nenajdete je fólie, ochranné pouzdro či sluchátka. Zejména ta by přitom podle nás dávala smysl nejen s ohledem na pokročilé hudební funkce telefonu, ale také na vyšší cenu. O tom ale později.

Sony Xperia 10 a Xperia 10 Plus
Nelíbilo se nám
  • chybějící sluchátka
  • bez ochranného pouzdra či fólie

Konstrukční zpracování: polykarbonát s tváří kovu

Že jsou oba dva telefony poměrně velké zdůrazňovat asi nemusíme. Hlavně pak variantu Xperia 10 Plus s rozměry 167 x 73 x 8,3 mm a 6,5palcovým displejem již v ruce rozhodně pocítíte. Telefony se však překvapivě velmi dobře drží, příliš nekloužou a hmotnost 180, respektive 162 gramů je tak akorát. Zásluhu na tom má tělo vyvedené z polykarbonátu se speciální povrchovou úpravou, která se na první pohled vydává za kov. Že se o kov nejedná zjistíte hlavně když zatlačíte na záda telefonu v místě loga výrobce. Hlavně větší Xperia 10 Plus začne vydávat poměrně nepěkný zvuk. Výhodou plastu ale je, že se telefon jen tak nezamastí či neušpiní. Zamrzí však že telefony nedisponují zvýšenou ochranou, což je s ohledem na cenovku tak trochu škoda. Při každodenním používání jsme každopádně nenašli nic, co by nám vysloveně vadilo.

Sony Xperia 10 a Xperia 10 Plus

Na horní straně se usídlil 3,5mm audiokonektor. Tu spodní využívá USB-C konektor a také hlasitý reproduktor. Slot pro nanoSIM karty a paměťovou kartu najdeme na levé hraně. Na rozdíl od ostatních výrobců k jeho otevření není potřeba špendlíku, ale bohužel si Sony ani tentokrát neodpustilo neduh v podobě restartování zařízení, kdykoliv šuplíček vysunete. U varianty Plus potěší možnost v telefonu nosit dvě nanoSIM karty a paměťovou microSD kartu. U klasické Desítky si však budete muset zvolit mezi druhou SIM a paměťovou kartou, kterou telefony podporují až do velikosti půl terabajtu.

Svit stavové LED je bez problémů postřehnutelný i za denního světla.

Přesuneme-li se na poslední hranu, tedy tu pravou, najdeme zde dvojici tlačítek a čtečku otisků prstů. Té občas chvíli trvá, než telefon odemkne. Ve většině případů je na ni naštěstí spolehnutí, avšak o rychlostního rekordmana se rozhodně nejedná. Pod ní se netradičně nachází kolébka pro ovládání hlasitosti a nad ní zase nezbytné vypínací tlačítko – čtečka tuto funkci nezastává. Hardwarová tlačítka jsou kromě netradičního rozmístění poměrně nešťastně zapadlá, a to hlavně u menší varianty, kde téměř nevystupují nad okolní povrch. Na atypické rozmístění se dá navyknout, ale prohození tlačítek by podle nás bylo ku prospěchu.

Na zadní straně najdeme vystupující ostrůvek s dvojicí senzorů fotoaparátu, lemovaný stříbrným rámečkem a přisvětlovací diodu. Leží-li telefon na rovném povrchu a vy zatlačíte na horní rohy, dojde k nepříjemnému viklání. Z barevných kombinací máte k dispozici černou a modrou u obou telefonů a u Xperie 10 pak také kovově stříbrnou.

Líbilo se nám
  • příjemně se drží a neklouže
  • 3,5mm audiokonektor
Nelíbilo se nám
  • absence zvýšené odolnosti
  • pouze plastové tělo
  • problémy s promáčknutím v zádech
  • netradiční rozmístění ovládacích tlačítek
  • čtečka nepatří k nejrychlejším

Displej: konzumenti filmů si smlsnou

Velikou pochvalu si zaslouží IPS displej, který disponuje jak u 6,5palcové Xperie 10 Plus, tak u menší 6palcové Xperie 10 vysokou kvalitou, Full HD+ rozlišením a ochranným sklem Gorilla Glass 5. Rovněž nás příjemně překvapil široký rozptyl jasu. Zcela spokojeni jsme byli také s automatickým nastavením jasu i bohatými možnostmi barevného nastavení displeje. Pokud máte rádi živé barvy, doporučujeme vyzkoušet Super živý režim, díky kterému bude displej vypadat ještě o něco lépe.

Vpředu kromě samotného displeje najdeme také telefonní sluchátko, otvor pro selfie kamerku a zejména přisvětlovací diodu. Ta je umístěna vlevo nahoře a musíme ji pochválit, neboť její svit je bez problémů postřehnutelný i za denního světla. Blíže nastavit se však kromě zapnutí a vypnutí bohužel nedá.

Pochvalu si zaslouží rovněž příkladně tenké rámečky na bocích a u brady, což je ovšem vykoupeno opravdu masivním čelem. Jestli dáváte přednost širší bradě nebo čelu je čistě na vás, ale během používání nám čelo v ničem nepřekáželo a neměli jsme s ním problém. Jak již bylo řečeno, poměr stran 21:9 je ideální pro sledování videí, což jsme otestovali a můžeme tento předpoklad potvrdit. Například populární streamovací služba Netflix nabízí spoustu obsahu uzpůsobeného pro tento poměr stran a do budoucna se nabídka bude rozšiřovat.

Líbilo se nám
  • filmový poměr stran
  • méně posouvání při prohlížení internetu
  • jemné rozlišení a velmi pěkné barevné podání
  • vysoký rozsah jasu
  • pokročilé nastavení zobrazení
  • výrazná notifikační dioda

Zvuk: nahlas zklamání, do sluchátek na výbornou

Vzhledem k zaměření nových Xperií 10 na multimédia rozhodně zamrzí pouze jeden hlasitý reproduktor, kterému navíc nepomáhá ani telefonní sluchátko umístěné v širokém čele, kam by se mohl bez problémů vlézt další hlasitý reproduktor, jako tomu bylo u předchozích modelů od Sony. Na spodní straně výrobce ponechal jednu falešnou mřížku reproduktoru, pod kterou se nachází mikrofon. Reproduktor hraje vcelku průměrně a bohužel nepřekvapil zvukovým podáním ani hlasitostí. Na telefonu alespoň najdeme 3,5mm audiokonektor umístěný na horní straně. Koneckonců se nové Xperie chlubí převodníkem DSEE HX, který zvýší kvalitu komprimovaných hudebních souborů.

Pro majitele objemných hudebních sbírek jsou nové Xperie 10 jako stvořené.

Pokud jste už dali sbohem době drátové a preferujete Bluetooth sluchátka, potěší vás podpora kodeku LDAC. Telefon je vybaven také dnes již zřídkakdy vídaným FM rádiem či propracovanou aplikací hudebního přehrávače, která podporuje i propojení s Google Diskem, ekvalizér či časovač, pokud například posloucháte podcasty před spaním. Jestliže máte někde uloženou sbírku v podobě MP3 souborů a streamovací služba Spotify a jí podobné vás nechávají chladnými, mohou vám nové Desítky nabídnout zajímavou výhodu. Reprodukce do sluchátek je na velmi dobré úrovni, a to jak po stránce kvality, tak po stránce hlasitosti – na rozdíl od hlasitého reproduktoru vás rozhodně nezklame.

Líbilo se nám
  • FM rádio
  • převodník pro zvýšení kvality
  • pěkný a propracovaný hudební přehrávač
Nelíbilo se nám
  • pouze hlasitý monoreproduktor, který příliš neoslnil

Výkon hardwaru: žádný trhač asfaltu

Uvnitř verze Plus najdeme čipset Snapdragon 636 se 4 GB operační paměti a u menší Xperie 10 čipset Snapdragon 630 doplněný o 3 GB RAM. Ani v jednom případě se tedy nejedná o žádný „trhač asfaltu“. Zároveň však nic nebrání tomu telefon pohodlně používat nebo si občas zahrát nějakou tu hru. Jen nečekejte zázraky.

Xperia 10 Plus

Pokud jde o úložiště, najdeme v obou variantách identických 64 GB, ze kterých po zapnutí zůstane volných necelých 50 GB. Jak již padlo, obě verze podporují i microSD kartu do kapacity až 512 GB, ale v menší najdete hybridní slot.

Xperia 10
Líbilo se nám
  • na běžné používání dostačující
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrné čipsety
  • úložiště by mohlo být větší

Výdrž baterie: celý den a pár hodin navíc

Sony je vyhlášené skvělým nakládáním s baterií a dlouhou výdrží. V nových „Desítkách“ máme navíc funkci chytrého nabíjení, které podle návyků uživatele rozpozná, jakým výkonem má telefon v daný čas nabíjet, což by měla ocenit hlavně baterie, která se odmění delší životností. Pokud si tedy plánujete kupovat nový telefon až po delší době, může vám přijít tato funkce vhod. Nabíjení dodávaným adaptérem jsme ale bohužel nemohli otestovat. Adaptérem s výkonem 18 W, což je maximální výkon nabíjení, který nové Xperie 10 zvládnou, telefony dobil z nuly do sta procent za necelé dvě hodiny.

U modelu Plus najdeme baterii s kapacitou pouze 3 000 mAh a u varianty Xperia 10 ještě o 130 mAh menší. Smartphony si i tak bez problémů poradí s opravdu náročným jednodenním používáním a pravděpodobně by zvládly i jeden den a půl. Sony tak opět ukázalo, že power management umí. Škoda jen že telefony nemají ještě větší baterii, se kterou by překonaly metu dvou dní.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • inteligentní nabíjení šetří baterii

Konektivita: na nic důležitého se nezapomnělo

Testované dvojici z hlediska konektivity nic nechybí. Telefony podporují Wi-Fi a/b/g/n/ac, nejnovější Bluetooth 5.0 či NFC pro bezkontaktní platby a rychlé sdílení souborů. Nezapomnělo se ani na podporu GPS + GLONASS a pochopitelně nechybí ani podpora všech českých pásem či rychlého LTE.

Fotoaparát: překvapil, ale zázraky neumí

Aplikace fotoaparátu bohužel občas potřebuje více času na rozmyšlenou, avšak nejedná se o nic katastrofálního a situace se pravděpodobně zlepší s příchodem aktualizací. Na rozdíl od některých předchozích modelů Sony tentokrát nenabídne samostatnou mechanickou spoušť, kterou však může nahradit tlačítko ovládání hlasitosti. Duální fotoaparát u varianty Plus s rozlišením 12 plus 8 megapixelů stejně jako klasické verze s rozlišením 13 plus 5 megapixelů dokáže nabídnout solidní barevné podání a zejména u varianty Plus nás také příjemně překvapila úroveň detailů. Sluší se dodat, že u Xperie 10 Plus navíc poslouží 8megapixelový senzor jako dvojnásobný teleobjektiv pro případy, kdy potřebujete přizoomovat, což se občas může hodit. Více užitečný by však podle našeho názoru byl širokoúhlý objektiv.

Fotoukázky ze Sony Xperia 10 Plus
Fotoukázky ze Sony Xperia 10

Video lze nahrávat až v rozlišení 4K při 30 FPS, a to v poměru stran 16:9 nebo filmovém 21:9. Stabilizace SteadyShot funguje poměrně spolehlivě a k dispozici je jak u 4K videa, tak u Full HD, které lze točit i při 60 FPS. V nabídce aplikace najdeme rovněž řadu efektů, které lze zapnout či vypnout i během natáčení, což platí i pro přední 8megapixelovou selfie kamerku. Rozšířená realita však pravděpodobně osloví spíše mladší uživatele.

Sony Xperia 10 Plus testovací video 2160p 30 FPS

Sony Xperia 10 Plus testovací video 1080p 30 FPS

Sony Xperia 10 testovací video 2160p 30 FPS

Sony Xperia 10 testovací video 1080p 60 FPS

Líbilo se nám
  • pěkné barevné podání
  • dobrá úroveň detailů
  • dvojnásobný teleobjektiv u Xperia 10 Plus
Nelíbilo se nám
  • zhoršující se kvalita s úbytkem světla
  • občas pomalejší aplikace fotoaparátu

Software: myslelo se na uživatele

Prostředí telefonů postavené na Androidu 9.0 je dlouhému displeji poměrně dobře uzpůsobeno a uživatel tak není nucen palcem neustále cestovat po displeji. Pokud například chcete srolovat notifikační lištu, nemusíte se pro ni natahovat, ale postačí „svajpnout“ směrem dolů ze středu displeje. U podlouhlého displeje také přijde vhod podpora Side Sense druhé generace, který značí tenký proužek po boku displeje. Ten se dá umístit na libovolnou stranu, což je dobrá zpráva pro leváky. Samotné spuštění je velmi jednoduché. Na proužek stačí dvakrát poklepat a zobrazí se vám nabídka aplikací a funkcí, které se během dne mohou měnit. Jsou vybírány na základě uživatelských návyků při používání telefonu. Osobně jsem Side Sense příliš často nevyužíval, avšak jedná se o věc zvyku a u takto velkého displeje rozhodně dává smysl.

Dalším způsobem, jak zařídit, abyste měli vše doslova pod palcem, je dvakrát poklepat na domovské tlačítko – displej se rázem pohotově zmenší. Škoda jen, že se nenašlo další využití i pro čtečku otisků prstů. Možnost stáhnout notifikační lištu nebo scrollovat při prohlížení multimediálního obsahu by totiž rozhodně přišla vhod.

Na protáhlém displeji dává multitasking smysl!

Prostředí se občas trochu zadýchá, ale s příchozími aktualizacemi se situace zlepšuje. Při spuštění telefonu rovněž dostanete možnost, zdali chcete nechat nainstalovat některé aplikace jako například Netflix nebo Amazon, za což dáváme palec nahoru. K čemu poměr displeje přímo vybízí je používání rozdělené obrazovky, kterou lze spustit buď z přehledu otevřených aplikací, nebo rovnou z domovské obrazovky. Díky protáhlému displeji zde takové používání doopravdy dává smysl a moc se nám líbilo, že lze takto rozdělený displej používat i horizontálně.

Líbilo se nám
  • uzpůsobení systému podlouhlému displeji
  • Side Sense druhé generace
  • možnost eliminace bloatwaru
  • horizontální rozdělení displeje při používání dvou aplikací
Nelíbilo se nám
  • prostředí se občas zadýchá
  • stále je co vylepšovat
  • nevyužití potenciálu čtečky otisků prstů

Zhodnocení a konkurence

Měli byste si tento telefon koupit? Pokud se vám nový poměr stran líbí, rádi sledujete filmy na cestách nebo jste opravdu náruživí čtenáři, kteří ocení více místa na displeji, určitě byste měli Desítky zvážit. Špatně na tom totiž rozhodně není ani fotoaparát či hardware. Největším problémem bude pravděpodobně ambiciózní cena. Současných 9 tisíc korun za variantu Xperia 10 a 11 tisíc korun za Xperia 10 Plus totiž není málo a telefony si tuto cenu v současnosti podle mého názoru nedokáží tak úplně obhájit. Situaci bohužel nezachrání ani opravdu pěkný displej se zajímavým poměrem stran. Prostředí včetně fotoaparátu mají v průběhu dvou měsíců obdržet další větší aktualizaci, a tak se podle mého názoru vyplatí počkat, i kdyby mělo dojít jen ke zlevnění.

Sony Xperia 10 a Xperia 10 Plus

Alternativou k novým Desítkám může být samotná vlajková loď LG G7 ThinQ, kterou lze v současnosti zakoupit za cenu 10 tisíc korun. G7 ThinQ se přitom může pochlubit zvýšenou odolností IP68, podstatně výkonnějším čipsetem Snapdragon 845 a přinejmenším stejně kvalitním zvukovým podáním. Odradit vás však může výřez v displeji či běžný poměr stran 6,1palcového displeje.

LG G7 ThinQ

Rozměry153,2 × 71,9 × 7,9 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:18 hodin

Neméně zajímavý je také model Samsung Galaxy A50, který bude za pár dní i na českém trhu. U něj najdeme kapkovitý výřez zasazený v pěkném 6,4palcovém AMOLED displeji, ve kterém se rovněž skrývá čtečka otisků prstů. Za zmínku stojí i ultraširokoúhlý objektiv či 4 000mAh baterie.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
sony-xperia-10
Klady
  • sklo Gorilla Glass 5
  • krásný displej vhodný pro filmy
  • prostředí přizpůsobené dlouhému displeji
  • solidní fotoaparát (hlavně u Plus)
  • funkce vylepšující kvalitu zvuku
  • 3,5mm audiokonektor
  • inteligentní nabíjení
Zápory
  • absence zvýšené ochrany
  • pouze polykarbonátové tělo
  • restartování při vysunutí šuplíčku
  • pouze průměrný hlasitý reproduktor
  • pouze průměrný čipset a operační paměť
  • bez sluchátek v balení
Diskuze ke článku
Michal
Hlavne to nema prustrel displeje a ani zadnou "kapku"
A to se u me pocita....at se klidne prohyba plast na zadach...
Ondra
S těmi sluchátky nemůžu souhlasit. Jelikož tento telefon vlastním a sluchátka jsem v krabici objevil.
Též chválím 3,5mm jack. Co se týče poměru displeje je to jen o zvyku.
Chválím Sony, že jde svojí cestou.
Blue Sun
Blue Sun
Kupte si radši XA2. Výkon stejný, výdrž lepší, displej vhodnější na čtení a web (ne, na tu nudli se opravdu NEVEJDE více obsahu). I vzhled je u XA2 lepší, než tahle podivnost s obřím čelem.
Tomason
Důvod je jasnej, Sony nechce vypadat stejně jako všechno ostatní značky, proto nemá výřezy, díry v displeji. Proto je víc hranatý a teď i mají protáhlé tělo. Je jasný že to není pro všechny, já ale tuto snahu oceňuji a držím Sony palce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze