Vodafone Smart X9
recenze

Vodafone Smart X9

Návrat do úspěšných vod
15

Zdálo se, že Vodafone se svými smartphony vyklidí segment lépe vybavených zařízení. Naštěstí se tak nestalo a dočkali jsme se nového modelu Smart X9. Ten za sympatických 4,5 tisíce korun láká na vcelku pěkný vzhled, velký displej i solidní hardware. Nechybí ani duální fotoaparát. Na první pohled tak novinka má vše, co moderní telefon má mít.

Pokud jde o operátorské telefony, aktivitou v našich končinách jednoznačně nejvíce hýří Vodafone. Zejména v poslední dekádě nás zásobuje často velmi slušnými smartphony za rozumné peníze. Letos se již zdálo, že dojde k vyklizení pozic a telefony s logem Vodafonu se stáhnou do nejnižších cenových pater. Naštěstí nás operátor vyvedl z omylu a na trh v tomto měsíci pustil model Smart X9, který se směle hlásí do nižší střední třídy a mohl by přinést velmi svěží vítr. Ptáte se proč? Dobře vypadá, má slušnou výbavu, není drahý a... více se dozvíte v naší recenzi.

Technické parametry Vodafone Smart X9

Kompletní specifikace
Konstrukce148,2 × 71,3 × 8 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 450, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:09 hodin
Dostupnostříjen 2018, 4 577 Kč

Vodafone Smart X9 – videorecenze

Obsah balení

V malé krabičce se kromě samotného telefonu nachází základní příručky a dále koncovka nabíječky, USB kabel a základní pecková sluchátka. Vodafone tedy přibalil vše, co uživatel do začátku potřebuje.

Vodafone Smart X9

Konstrukční zpracování: skleněný elegán

Pokud si telefon prohlédneme kolem dokola, nijak zásadně nás nepřekvapí. Čínské ZTE, jež telefon vyrobilo, se drží dnešních trendů: na rám použilo kov a na čelní a zadní stranu sklo. Telefon tak působí spíše dražším dojmem, což podtrhuje i velmi kvalitní zpracování. Jednotlivé části krásně lícují, výrobce si dal skutečně záležet. Vše ještě vylepšuje zadní strana, která velmi efektně odráží okolní světlo. K dispozici je pouze námi testovaná černá varianta, která přitahuje otisky prstů, avšak na dnešní poměry to není vyloženě zlé.

Pakliže se obáváte, že vše zkazí operátor svým nevzhledným logem, nebo snad nedej bože nápisem, nemějte strach. Vodafone se tentokrát citlivě omezil jen na své logo bez nápisu, které je navíc vyvedeno v tmavém odstínu na zadní straně, kde působí velmi nenuceným dojmem. Za nás tedy rozhodně palec nahoru.

Skvěle padne do ruky.

Malé tloušťce i na dnešní poměry velice nízké hmotnosti vděčíme za to, že nový Vodafone skvěle padne do ruky. Pohodlně se drží i ovládá. Nezbytná tlačítka po pravém boku mají jistý stisk a například odemykací tlačítko má i jinou povrchovou úpravu. Odlišná situace panuje kolem čtečky otisků prstů na zadní straně. Pracuje sice svižně, avšak kaňkou na kráse je její umístění. Nachází se o něco výše, než by bylo ideální – každému to nemusí vyhovovat.

Velkou pochvalu si novinka zaslouží za nasazení moderního USB-C konektoru. V této cenové hladině stále nejde o obvyklý jev. Nechybí ani 3,5mm jack, do kterého zapojíte například dodávaná sluchátka, která pro běžného posluchače postačí. Hlasitý reproduktor kvalitou nijak zásadně neoplývá, ale nepřeslechnete jej.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • čtečka otisků prstů
  • 3,5mm jack
  • USB-C konektor

Displej: víc než bychom si mohli přát

Lákadlem novinky bude její displej. Na první pohled upoutá malými rámečky i absencí výřezu. Úhlopříčka se zastavila na 5,7palcích a potěší i jemné Full HD+ rozlišení. To rozhodně v této cenové hladině není obvyklé. Barevné podání je věrné, pozorovací úhly příkladné a slušná je čitelnost na ostrém slunci. Ochranu má na starost sklíčko Dragontrail. V nastavení si můžete zvolit tmavý režim uživatelského prostředí nebo velikost písma. Samozřejmost představuje automatická regulace jasu, která funguje zcela korektně a rychle. Vhod může přijít i ambientní displej, kdy se displej decentně rozsvítí v momentě, kdy vám přijde notifikace. Tato funkce přijde vhod, neboť na informační LED diodu se nedostalo.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • velmi malé rámečky
  • ambientní displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda

Výkon hardwaru: nezbytný základ

U levnějších stojů je důležitý hardware. Vodafone Smart X9 vsadil na osmijádrový Snapdragon 450 kombinovaný s 3GB operační pamětí. Jde o vcelku solidní kombinaci, která vás nijak nelimituje při běžném provozu či spouštění aplikací. V benchmarku AnTuTu novinka dosáhla na 72 tisíc bodů. Dostačuje i 32GB interní paměť, ze které zůstává přibližně 22 GB volných. Je-li vám to málo, můžete využít služeb slotu pro paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • slušná paměť i výkon

Výdrž baterie: jen v průměrných vodách

V útrobách se nachází nevyjímatelná baterie s kapacitou 3 100 mAh, což vypadá velice slušně, ovšem výdrž je pouze průměrná. Samozřejmě že pokud telefon nijak zásadně nepoužíváte, baterie s vámi bude držet krok i několik dní. Jakmile bude displej většinu dne svítit, počítejte naopak s jedním dnem. Nabití proběhne zhruba za dvě hodinky.

Provedli jsme též náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 1080p. Telefon se vypnul po 7 hodinách 18 minutách.

Vodafone Smart X9
Při prvním zapnutí vás telefon upozorní, že baterii si nevyměníte
Nelíbilo se nám
  • průměrná výdrž

Konektivita: nač si vzpomenete

V datové výbavě Vodafone Smart X9 boduje a závidět by mu mohly mnohé dražší telefony. Samozřejmě zde nechybí LTE, které pracuje ve všech u nás využívaných pásmech a podporuje technologii VoLTE pro kvalitnější hovory. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11b/g/n s funkcí VoWi-Fi, která umožňuje volání přes Wi-Fi, a Bluetooth 4.0. Nezapomnělo se dokonce ani na NFC, které je v této cenové hladině stále spíše vzácností. Nechybí nezbytné GPS a GLONASS, které fungují svižně a vaši polohu promptně naleznou a následně nepustí.

Vodafone Smart N9

Pro surfování na internetu pak máte v telefonu k dispozici pouze obligátní Chrome od Googlu. Funguje bezproblémově a prohlížeč pracuje plynule i při otevření více oken.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE s VoLTE
  • NFC

Fotoaparát: duální a ucházející

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 13 megapixely, automatickým ostřením a jednotónovou přisvětlovací LED diodou. K ruce má však ještě sekundární kamerku s 5 megapixely pro práci s hloubkou ostrosti. Prostředí aplikace lze označit za přehledné, všechny funkce máte ihned po ruce. Tahem prstu přejdete na manuální režim, kde si můžete zvolit hodnotu expozice, ISO, vyvážení bílé či režim ostření.

Vodafone Smart X9

Kvalita výsledných snímků pozitivně překvapila. Barvy jsou věrné, ostrost velice slušná. Telefonu nečiní problém ani vyvážení bílé. Sešup kvality zažijete až v horším osvětlení či v noci, což však není nic překvapivého. Ubývá detailů a současně se zvyšuje digitální šum. Nijak dobře si telefon neporadí ani s bokeh efektem. Ten můžete měnit přímo při snímání scény v několika krocích, ale výsledek za mnoho nestojí.

Na čelní straně se nachází 8megapixelová kamerka, která pro potřeby selfies plně postačuje.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Zcela průměrný je záznam videa ve Full HD rozlišení s maximálně 30 snímky za vteřinu. I zde platí, že čím méně světla, tím horší kvalita, což platí zejména o plynulosti. V interiérech či noci jsou záznamy rozhodně trhanější.

Vodafone Smart X9 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • manuální režim
  • solidní kvalita za dobrého světla
Nelíbilo se nám
  • horší snímky a videa v interiérech a šeru

Software: osvědčená klasika

Prostředí uživatele znalé telefonů Vodafone nepřekvapí. Je nasazen Android 8.1 Oreo v takřka čisté podobě bez různých zbytečností. Z toho těží především uživatel. Vše běží krásně plynule a svižně, bez záseků. Vodafone přednahrál jen pár aplikací, kterých se snadno můžete zbavit. Odemykací obrazovka je obohacena o rychlý přístup k několika chytrým funkcím. Protáhlý displej pak přímo vybízí využívat více aplikací současně. Tato funkce samozřejmě v Androidu nechybí.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • Android 8.1
  • dobrá optimalizace

Zhodnocení a konkurence

Nový Vodafone Smart X9 působí jako po všech stránkách povedený telefon. Není nijak přerostlý a tudíž se dobře drží. Zpracování se povedlo, stejně jako displej. Hardware neoslní, ale plně postačuje pro potřeby běžného cílového uživatele. Fotoaparát je schopný a nezklame ani prostředí. Z konektivity potěší nejen moderní USB-C konektor, ale třeba i podpora NFC. To vše je zabaleno v operátorském balení za 4 577 Kč, což z novinky dělá opravdu velmi zajímavou koupi, která se mezi konkurencí rozhodně neztratí.

Konkurencí může být duo sesterských modelů Huawei P Smart a Honor 9 Lite. Oba mají obdobně kvalitní displeje i fotoaparáty. Jsou ale o něco málo dražší a disponují starším microUSB konektorem.

Huawei P Smart

Rozměry150 × 72 × 7,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Honor 9 Lite 32 GB

Rozměry151 × 71,9 × 7,6 mm, 149 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Možná více může novince zatopit Xiaomi Mi A2 Lite, které je dražší jen o pár set korun, ale dokáže nabídnout nepatrně vyšší výkon a může někoho zaujmout hliníkovým tělem. Nemá ale NFC.

Xiaomi Mi A2 Lite

Rozměry149,3 × 71,7 × 8,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Pakliže si můžete připlatit tisícikorunu, nabízí se ASUS ZenFone Max Pro. Odměnou pro vás bude větší displej, více paměti a také výkonnější procesor.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Rozměry159 × 76 × 8,6 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:25 hodin
vodafone-smart-x9
Klady
  • elegantní vzhled
  • kvalitní displej s jemným rozlišením
  • poctivé zpracování
  • dobře padne do ruky
  • optimalizované prostředí
  • USB-C konektor
  • příznivá cena
Zápory
  • jen průměrná baterie
  • výše umístěná čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Moje jméno
Procesor je již se 14nm výrobní technologií což bude výkonem i vydrží bohatě stačit pro 80% uživatelů. Škoda toho použitého skla vzadu. Být to plasťák tak je to celkem dobrý kup.
Blue Sun
Blue Sun
U Vodafonu je vždycky zásadní otázkou přístup k aktualizacím a zabezpečení. Nemusí nutně hned dodat nejnovější verzi androidu, ale měli by držet aktuální bezpečnostní záplaty. To by mne zajímalo daleko více, než celostránkové bezobsažné plácání o vzhledu...
Ondřej
Telefon tedy předpokládám není zařazen do programu android one a nelze u něj očekávat Pie, nebo ještě novější verzi systému. Nebo se pletu? :)
Iss
Chybí informace o vybavení senzory, o maximální hodnotě mikroSD (zda SDHC nebo SDXC). Nechci být osobní, ale při prolétnutí informací na Vodafonu (detaily k telefonu), tak tu v článku není nic navíc, co by znamenalo nějaké "úsilí" či "námahu". ŠKODA (času).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze