Xiaomi Mi 8 Lite
recenze

Xiaomi Mi 8 Lite

Když se krása snoubí s výkonem
2

Najít ideální telefon ve střední třídě není lehkým úkolem a možná právě zde platí přísloví „něco za něco“ ještě více než kde jinde. Xiaomi jako tradičně vsází na vyvážený koktejl osvědčeného výkonu, líbivého designu a solidního fotoaparátu, který mají zákazníci rádi. Ti stejní zákazníci však mohou snadno sáhnout po konkurenci, která nabízí často to stejné a občas dokonce i něco víc. Podaří se Xiaomi Mi 8 Lite probojovat se až na stupínek vítězů, nebo zůstane těsně před cílem?

Když se řekne Xiaomi, jedné polovině respondentů se vybaví telefony se skvělým poměrem cena/výkon a druhá skupina si představí přehršel modelů, ve kterých aby se čert vyznal. Ano, Xiaomi chrlí jeden model za druhým již několik let a strategie, kdy pokrývá snad všechny dostupné segmenty od těch nejlevnějších modelů až po ty prémiové, se evidentně vyplácí. Často jsou však některé modely konkurencí jiným smartphonům Xiaomi nebo se zdají být v portfoliu výrobce tak trochu navíc. I dnes testovaný Xiaomi Mi 8 Lite, který vychází z vyššího modelu Xiaomi Mi 8, má hned několik sourozenců. Xiaomi Mi 8 SE, který se v České republice oficiálně neprodává, nabízí Snapdragon 710, zato však menší displej, a nadupaný Xiaomi Mi 8 Pro je pak jen pochopitelnou evolucí stávajícího Xiaomi Mi 8. Není tedy Xiaomi Mi 8 Lite jen smartphonem „do tuctu“? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Xiaomi Mi 8 Lite

Technické parametry Xiaomi Mi 8 Lite 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 512
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2018,

Xiaomi Mi 8 Lite – videorecenze

Obsah balení: prostě potěší

Balení Xiaomi Mi 8 Lite v nás vyvolalo nadšení i malé zklamání. Samotná krabička je vyvedena v pěkné fialovo-oranžové barvě, která má pravděpodobně upozornit na to, že vevnitř se nachází smartphone s neobyčejnými zády. Po nadzvednutí z krabičky vypadne papírový přebal, ve kterém na nás číhala útlá hrstka manuálů, jehla na otevření šuplíčku pro SIM karty a adaptér z USB-C na 3,5mm jack. Dobrý dojem na nás udělala i přítomnost průhledného pouzdra. Pod telefonem samotným se pak nachází už jen dobíjecí kabel a adaptér, ke kterému se ještě dostaneme později.

Xiaomi Mi 8 Lite

Možná namítnete, že by si v balení mohla najít místo i sluchátka. Souhlasíme. Raději než sluchátka špatná se však Xiaomi rozhodlo nedodat žádná. Navíc v dané cenové kategorii sluchátka nejsou ani zdaleka standardní výbavou.

Líbilo se nám
  • pouzdro na smartphone
  • adaptér USB-C na 3,5mm jack

Konstrukční zpracování: téměř bez výtek

Xiaomi Mi 8 Lite svým vzhledem nijak nevybočuje z designového směru, na který jsme u dnešních smartphonů zvyklí. Sklo převládá na přední i zadní straně a rámeček je vyveden v hliníku s mírně nafialovělou chromovanou úpravou. Stejnobarevné jsou rovněž plastové anténní předěly, které bez bližšího zkoumání ani nezaznamenáte. Námi testovaná varianta se na zádech chlubí líbivým přechodem z fialové do modré, avšak k dispozici je i černá verze. Věděli jste, že sklo na zádech je ve skutečnosti průhledné? Vytvoření pěkného efektu bylo dosaženo použitím hned několika nanovrstev, které pouhým okem neuvidíte, ale na tmavém pozadí a za správných světelných podmínek ano. Xiaomi dokonce vyzvalo uživatele, aby si vše ověřili na vlastním smartphonu, pokud videu nevěří. My jsme výrobci raději věřili.

Xiaomi Mi 8 Lite

Přední strana je osazena malým výřezem, ve kterém si našla útočiště mřížka reproduktoru, selfie kamera a také opravdu miniaturní notifikační dioda, která při nabíjení svítí bílou barvou. Rovněž může blikat při novém oznámení, ale tím výčet jejich schopností končí. Rámečky podél stran a brada jsou relativně tenké, ale rozhodně jsme už viděli i tenčí, například u Honoru 8X. Ani jedno nám však během používání nijak nepřekáželo. Podstatně více nám vadil zobrazovací panel, který je mírně vystouplý oproti bočním rámečkům telefonu (neplést s rámečky displeje). Zdejší přechod vytváří jakýsi schůdek, o který se zadrhává palec. Pokud přejíždíte prstem z rámečku na displej, ucítíte poměrně ostrý přechod, který se nám vůbec nelíbil. Působí to, jako by pro panel nebylo v těle telefonu dost místa, a tak kousek „čouhá“ ven. Zbývá už jen dodat, že displej má být chráněn sklíčkem Corning Gorilla Glass.

Záda jsou ve skutečnosti průhledná.

Na spodní straně nás pro změnu zklamaly průduchy, kdy ty levé slouží pouze jako dekorace. Alespoň za přítomnost USB-C můžeme Xiaomi pochválit. Na levé straně se nachází šuplíček na karty, který nabídne prostor až pro dvě nanoSIM, případně kombinaci nanoSIM a microSD paměťové karty. Na pravé straně se pak nachází standardní tlačítka ovládání hlasitosti a zamykání obrazovky. Ta jsou programovatelná, takže si můžete například dvojklikem zapínacího tlačítka spustit aplikaci fotoaparátu a další aplikace. Nejde o nic převratného, ale občas to může přijít vhod. Stisku tlačítek nemáme co vytknout. Jak vyplývá z obsahu balení, 3,5mm jack na telefonu nenajdete, což je možná trochu škoda. Mohl by zaujmout místo falešného reproduktoru.

Zadní strana, to už je naštěstí jiný příběh. Přechod z rámečků telefonu na záda je hladký. Skleněný povrch si však vybírá svou daň v podobě neustálé upatlanosti. Čtečka otisků prstů se nachází na dobře známém místě, prst na ní dobře dosedne a reaguje velmi rychle. Navíc je uložena v prohlubni, takže ji nahmatáte ještě o trochu snáz. Nad ní sídlí už jen fotoaparáty ve společnosti přisvětlovací diody. Senzory fotoaparátů kryté skleněným oválkem jsou mírně vystouplé nad okolní povrch.

Při položení holého smartphonu na stůl se při zatlačení na levou horní stranu displeje začne zařízení kývat. Problém, stejně jako upatlaná záda, vyřešíte dodávaným pouzdrem. Mi 8 Lite váží 169 gramů a v ruce působí bytelně. Díky skleněným zádům může trochu klouzat, avšak i to vyřešíte dodávaným pouzdrem. Smartphone bohužel nedisponuje ani základní zvýšenou odolností, která by zajisté přišla vhod.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • líbivý vzhled
  • skvělá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • vystouplý panel displeje
  • absence zvýšené odolnosti

Displej: i tady se vyřezávalo

IPS displej o velikosti 6,26 palců se chlubí rozlišením Full HD+ a poměrem stran 19:9. Jak už bylo uvedeno, zdobí ho výřez, který se dá naštěstí softwarově skrýt. Bohužel jsme pozorovali poměrně znatelný přechod displeje oproti černému rámečku. Černá na displeji je bohužel spíše šedou, přitom jsme již viděli LCD displeje, které dokázaly černou barvu zvládnout velmi dobře. Jemnost 403 PPI je plně dostačující a pozorovací úhly jsou v pořádku. Používat zařízení na přímém slunečním světle není úplně dobrý nápad, protože jas by mohl být rozhodně vyšší. Always On nebo obdobu této funkce byste zde hledali marně. K dispozici je alespoň čtecí režim a možnosti úpravy teploty barev nebo nastavení kontrastu. Displej můžete probudit dvojitým poklepáním nebo pouhým zvednutím zařízení ze stolu.

Xiaomi Mi 8 Lite
Líbilo se nám
  • vysoká jemnost 403 PPI
  • malý výřez
  • možnosti nastavení barev a teploty
Nelíbilo se nám
  • černá je spíše šedá
  • maximální jas by mohl být vyšší

Zvuk: jack přes palubu

Zvuk vychází ze spodního hlasitého reproduktoru, který je pouze jeden a nachází se hned vedle USB-C konektoru. Hraje pěkně nahlas a potěší i náznaky basů. Jak jsme již uváděli, dírkování na levé straně klame a reproduktor se za ním neskrývá.

Xiaomi Mi 8 Lite
Reproduktor hraje pěkně nahlas, potěší i náznaky basů.

K poslechu sluchátky musíte využít dodávanou redukci, nebo sáhnout po USB-C sluchátkách. Výstup je bezproblémový, jak už tomu u Xiaomi bývá. Když už jsme u zvuku, můžeme zmínit také vibrace, které patří k tomu lepšímu, co jsme u telefonů mohli vidět, tedy cítit. V nastavení si můžete nastavit i jejich intenzitu.

Líbilo se nám
  • solidně hrající reproduktor
  • kvalitní výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • falešný stereoreproduktor
  • absence 3,5mm jacku

Výkon hardwaru: šampionem střední váhy

Přítomnost Snapdragonu 660 doopravdy chválíme – stejný procesor se nachází například i v Samsungu Galaxy A9, který je více než dvakrát dražší. Reakce jsou i díky 4 GB paměti RAM bleskurychlé a dá se říct, že během používání na nic nečekáte. O rychlý chod pečuje i aplikace Optimalizace, která vyčistí RAM nebo úložiště. Z 64 GB vám zůstane po zapnutí přibližně 48 GB volného místa, které splní požadavky většiny uživatelů. V případě potřeby lze úložiště rozšířit o paměťové karty microSD s kapacitou až 256 GB.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • dostatek paměti

Výdrž baterie: jeden, rozhodně ne dva

Baterie s kapacitou 3 350 mAh v našem testu přehrávání Full HD videa vydržela pěkných 11 hodin 6 minut. Při běžném užívání telefon s přehledem vydržel jeden den. Při hodně střídmém používání bychom se pravděpodobně dostali na den a půl. Meta dvou dnů by však pravděpodobně byla již nereálná.

Telefon podporuje Quick Charge 3, avšak v balení najdete adaptér s výkonem pouze 10 wattů. S dodávanou nabíječkou trvalo nabití z 0 na 80 % přibližně 70 minut a do plna bylo zapotřebí dalších 30 minut. Připomíná nám to tak trochu přístup Applu, který v balení rovněž dodává slabší nabíječku. V tomto případě však můžeme tento nedostatek odpustit podstatně snáz, přestože absence zamrzí.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • Quick Charge 3
Nelíbilo se nám
  • absence výkonnějšího adaptéru v balení

Konektivita: bezkontaktně nezaplatíte

Spíše než vypisovat, co telefon má, by bylo jednoduší vypsat, co telefon nemá, mezi což patří FM rádio, infraport a zejména NFC. Možnost bezkontaktních plateb je přitom dostupná i u výrazně levnějších zařízení. Absenci NFC tedy vnímáme jako jednu z největších slabin Xiaomi Mi 8 Lite. Smartphone v jiných ohledech nabízí vše důležité včetně Bluetooth 5.0 nebo plné podpory LTE na obou SIM kartách. S telefonem se neztratíte díky navigačním systémům A-GPS, GLONASS či BDS a pohodlně se připojíte na Wi-Fi komunikačními protokoly 802.11 a/b/g/n/ac.

Líbilo se nám
  • podpora všeho důležitého
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: milé překvapení

Mi 8 Lite se chlubí 12megapixelovým senzorem od Sony se světelností f/1.9. Bohužel se však nedostalo na optickou stabilizaci. Dále je zde kamera s rozlišením 5 megapixelů, která slouží pro zjištění hloubky a vytvoření všemi milovaného bokeh efektu. Snímky jsou podle nás na danou třídu ucházející, možná bychom je označili i za mírně nadprůměrné. Běžnému uživateli schopnosti fotoaparátu rozhodně dokonale postačí. K dispozici je navíc i HDR, portrétní režim nebo všudypřítomná umělá inteligence. Za nižšího světla se kvalita fotografií rychle snižuje, což není velikým překvapením.

Radost nám udělala možnost ovládání gesty.

Přední kamerka má 24 megapixelů a fotí doopravdy pěkná selfies. Oceníte také odemykání obličejem, které funguje spolehlivě i v přítmí. Videa lze nahrávat v maximálním rozlišení 4K se 30 snímky za sekundu a s jejich kvalitou jsme spokojeni.

Xiaomi Mi 8 Lite – testovací video 1080p, 30 FPS (exteriér)

Xiaomi Mi 8 Lite – testovací video 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • dobrá kvalita fotografií a videa

Software: pozor na gesta

O běh aplikací se stará Android 8.1 s nadstavbou MIUI 9.6.3. Jedná se o klasické prostředí, které je vyvedeno v pěkných barvách, a pokud jste ho měli šanci používat již dříve, ničím vás nepřekvapí. Radost nám udělala přítomnost navigace gesty, která bude standardem u všech zařízení s Androidem 9 Pie. Posunem prstu od brady směrem nahoru se dostanete na domácí obrazovku. Podržením prstu během provádění tohoto gesta zhruba uprostřed displeje otevřete přehled všech spuštěných aplikací. A „svajpnutím“ zprava nebo zleva se vrátíte o krok zpět. I přes to, jak moc máme navigaci gesty v oblibě, jsme s nimi měli u Xiaomi Mi 8 Lite trochu problém. Právě onen nešikovný přechod mezi displejem a rámečkem znemožní hladké klouzání prstu při „svajpování“ zleva nebo zprava, což celkový dojem trochu kazí.

Líbilo se nám
  • podpora ovládání gesty
  • přehledné prostředí

Zhodnocení

Za cenu 7 tisíc korun nabízí Xiaomi Mi 8 Lite výkonný procesor i dostatek paměti. Bonusem je rovněž dobrý fotoaparát a líbivý design. Co nám doopravdy hodně vadí je absence NFC, které by u telefonu v této cenové hladině rozhodně chybět nemělo. Stejně tak by podle nás displej nemusel vystupovat z rámečku. A co si budeme nalhávat, voděodolnost by telefonu rovněž slušela. Někomu by mohla být trnem v oku také absence 3,5mm jacku, která u telefonů této třídy ještě není zcela běžná. Konkurence navíc žádné chyby neodpouští a za podobnou cenu si zájemci mohou zakoupit mnohé zajímavé alternativy.

Konkurence

Pravděpodobně hlavním konkurentem Xiaomi Mi 8 Lite je Honor 8X. Ten nabídne za stejnou cenu ještě o něco větší displej, který má navíc lepší poměr k tělu, a to o necelých 10 %. Duální fotoaparát podává uspokojivé výsledky a pod kapotou tiká procesor Kirin 710, který hravě utáhne všechny hry i aplikace. Navíc má také líbivý design, 3,5mm jack a podporu NFC. Menší nevýhodu představuje snad jen starší microUSB.

Honor 8X 4 GB RAM

Rozměry160,4 × 76,6 × 7,8 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh

Další alternativou by mohl být Honor Play, který se momentálně prodává za cenu 7,5 tisíce korun. Výkonově si díky procesoru Kirin 970 vede fantasticky a tělo tvoří hliník, který na rozdíl od skleněných povrchů nebude věčně zapatlaný. Honor Play se orientuje na hraní, a tak se našlo místo i pro 3,5mm jack. Hůře je na tom až s fotoaparátem, což by mohla dorovnat přítomnost NFC nebo speciálních herních vibrací.

Honor Play 4 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,3 × 7,8 mm, 176 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Xiaomi Mi 8 Lite rozhodně má své mouchy. Musíme si však přiznat, že za cenu 7 tisíc korun nabízí adekvátní hodnotu včetně výkonného Snapdragonu 660, který se vyskytuje i ve více než dvojnásobně dražším „čtyřočku“ jménem Samsung Galaxy A9. Pokud by byla cena ještě o fous nižší, bylo by rozhodování zájemců o něco jednodušší. Koupí tohoto smartphonu však rozhodně chybu neuděláte a pokud jsou vám navrch smartphony Xiaomi blízké, nebudete litovat.

xiaomi-mi-8-lite
Klady
  • výkonný Snapdragon 660
  • slušný fotoaparát
  • dostatečná velikost paměti RAM i úložiště
  • solidní výdrž na baterii
  • pěkně hrající reproduktor
  • bleskurychlé odemykání prstem
Zápory
  • absence 3,5mm jacku
  • „schod“ mezi tělem a displejem
  • absence NFC
  • pouze jeden reproduktor
  • bez IP certifikace
Diskuze ke článku
Radek
Škoda, že se z vašich recenzí za poslední rok vytratil parametr "kvalita hovoru". U telefonu dost podstatné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze