Redesign a ultimátní výbava, to je nová Sony Xperia XZ2

doplněno o video
Redesign a ultimátní výbava, to je nová Sony Xperia XZ2
  • Japonské Sony představilo vlajkovou loď pro rok 2018
  • Po mnoha letech jsme se dočkali radikálnější změny designu
  • Výbava nabízí to nejlepší, co dnes na trhu najdeme
  • Láká na nové technologie v oblasti displeje, fotoaparátu nebo zvuku

Velmi očekávané novinky na letošním MWC v Barceloně představilo japonské Sony. To je tradičním účastníkem barcelonské konference, ale letos na sebe upoutalo trochu více pozornosti než v minulých letech. Veřejnosti totiž byly představeny nové modely Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact. V tomto článku se budeme věnovat tomu většímu z nich, a to sice modelu Xperia XZ2.

Sony Xperia XZ2 – MWC 2018

Jednou z klíčových informací je jistě radikální změna designu nových modelů Xperia. Řekněte sbohem typickým hranatým tvarům a přivítejte moderní, elegantní a zaoblené křivky. Zda je to změna k lepšímu nebo ne, to necháme zatím na vás a naše stanovisko vám sdělíme až poté, co se s novinkou seznámíme naživo. Potěší však odolnost IP65/IP68 (telefon byl údajně testovaný na IP68, ale zaručuje pouze IP65) a telefon dorazí v barvách Liquid Silver (stříbrná) Liquid Black (černá) a Deep Green (zelená).

Kovový rámeček telefonu už není hranatý a nabízí tedy méně prostoru pro klávesy. Proto se například čtečka otisků prstů musela přesunou na zadní stranu, která je krytá tvrzeným sklem Gorilla Glass 5. Stejné sklo chrání také displej, jehož úhlopříčka se zastavila na 5,7 palcích, pyšní se technologií HDR, poměrem stran 18:9 a rozlišením Full HD+. Svůj slavný 4K panel si tedy Sony nejspíš šetří pro nějaký pozdější model.

Zajímavou inovací by mohl být zbrusu nový systém dynamických vibrací (Dynamic Vibration System) od Sony, který analyzuje data z audia a telefon podle toho vibruje. Uživatel tak díky tomu vnímá zvuk při sledování filmů nebo hraní her zcela novým způsobem a už se velmi těšíme, až si tuto funkci vyzkoušíme. A těšíme se také na samotný zvuk, protože Xperia XZ2 nabídne stereo reproduktory s prostorovým zvukem S-Force Front Surround a jsou údajně nejhlasitějšími reproduktory Xperia v historii.

Sony Xperia XZ2

Překvapivě se nová Xperia zbavila 3,5mm jack konektoru a sluchátka tak budou odkázána na Bluetooth nebo USB-C. Kvalita zvuku je však zaručena díky zdokonalené technologii Bluetooth LDAC, která nabízí zvuk v kvalitě blížící se vysokému rozlišení neboli Hi-Res.

Velkou pozornost si zaslouží nový fotoaparát Motion Eye. Ten se naučil nahrávat super zpomalené video ve Full HD rychlostí 960 FPS a jedná se také o první fotoaparát, který dokáže nahrávat videa ve 4K HDR s využitím formátu HLG (Hybrid Log Gamma). Xperia XZ2 zachycuje a ukládá 4K HDR video s barevnou hloubkou 10 bitů ve formátu HLG a toto video pak můžete přehrávat na kompatibilních displejích právě jako HDR.

Ve výbavě Xperie XZ2 nesmí chybět ten nejvýkonnější aktuálně dostupný hardware. Máme zde samozřejmě Qualcomm Snapdragon 845 a tohoto výkonu využívá operační systém Android, jak jinak než ve verzi 8.0 Oreo. Samozřejmostí jsou funkce jako Bluetooth nebo a vůbec poprvé se u Sony setkáváme s bezdrátovým nabíjením Qi.

Model Sony Xperia XZ2 by měl na trh dorazit již v březnu 2018. Konkrétní českou cenu pro vás zjišťujeme.

Sony Xperia XZ2

Rozměry153 × 72 × 11,1 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 180 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin
Diskuze ke článku
Honza Vigh
Honza Vigh
S tímhle designem je Sony totálně out, jak můžou v dnešní době vypustit něco takového? Myslím, že tím to definitivně zabili, je to škoda.
Vobec
Strašne sa mi Sony telefóny páčili doteraz a páčia sa mi aj teraz :-) asi ako jedinému človeku na svete
Areon
Líbilo se mi jak se při prezentaci překecl a než se opravil tak telefon označil jako verzi Premium :D . Buď ze zvyku minulých let a nebo se ještě opravdu Premium chystá a tímto se prokecli :-) .

Jinak je dobré, že Sony udělali změnu, už bylo na čase, ale nevím zda-li ty záda nejsou až moc kulaté, to je třeba ošahat až na živo.

Navíc to vypadá jako by se vedl souboj na poli stereo-reproduktorů, celkem budu zvědavý na srovnání se Samsungem :-).
Mezulán
No tak to vypadá,že můj příští telefon už neponese logo Sony.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze