Samsung Galaxy A52 působí naživo lépe, než jsme si mysleli. Jaké jsou první dojmy?

Včetně videa
27
Samsung Galaxy A52 působí naživo lépe, než jsme si mysleli. Jaké jsou první dojmy?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Velmi mile nás překvapila kvalita zvuku
  • Telefon se příjemně drží a dobře vypadá
  • Obnovovací frekvenci je možné nastavit na jednu ze dvou hodnot

V návaznosti na obrovský úspěch řady Galaxy A představil Samsung trojlístek novinek s označením Galaxy A52 (v 4G i 5G variantě) a Galaxy A72. V oficiálních materiálech výrobce se nám prakticky identický design všech zmíněných telefonů zamlouval, jaký dojem na nás udělal naživo?

Galaxy A52 – první dojmy

Do redakce se dostala černá varianta Galaxy A52, kterou výrobce označuje jako „Awesome Black“, s polykarbonátovou konstrukcí. Právě té se mnozí uživatelé obávají, neboť podle nich nepůsobí dostatečně prémiově, minimálně v případě Galaxy A52 však podle nás tyto obavy nejsou na místě. Černá záda v matném provedení působí na pohled velmi hezky a i z praktického hlediska chválíme, že se zde příliš nezachytávají (viditelné) otisky prstů. Modul fotoaparátů vystupuje pouze trochu a plynule navazuje na záda. Tím, že je prostor mezi vrcholem fotomodulu a zády mírně zaoblený, se navíc částečně minimalizuje věčný boj s jemným prachem v této oblasti, který dobře znají například majitelé iPhonů poslední generace.

Zařízení nejenže dobře vypadá, ale také se díky větší šířce a hlavně zaobleným rámečkům pohodlně drží. Tlačítko vypínání a kolébka hlasitosti jsou v ideální výšce a pohodlně jsme je nahmatali i při držení smartphonu v levé ruce. Velkou výhodou je bezesporu zvýšená odolnost IP67.

Zvuk za jedna s hvězdou

Galaxy A52 přichází se stereo reproduktory. Jeden je klasicky na spodním rámečku, druhý pak v miniaturním výřezu mezi displejem a horní rámečkem. Zvuk je díky tomu dostatečně hlasitý a mile překvapila také kvalita reprodukce. Na naprostou špičku v podobě ROG Phonu 5 nebo Galaxy S21 Ultra pochopitelně nemá, ale ve své cenové kategorii se snadno může jednat o nejlépe hrající nebo alespoň jeden z nejlépe hrajících telefonů. Chválíme rovněž za to, že intenzita vycházejícího zvuku je velmi podobná u obou reproduktorů.

90 Hz „napevno“

Samsung Galaxy A52 má na rozdíl od jeho 5G sourozence „pouze“ 90Hz obnovovací frekvenci, která však stále představuje podstatný upgrade pro všechny uživatele zvyklé na klasických 60 Hz. V nastavení displeje tak lze v sekci „Plynulost pohybu“ zvolit, zda preferujete vysokou (90Hz) obnovovací frekvenci, nebo standardní (60Hz), která prodlouží výdrž zařízení. Uživatelé si tedy musí „napevno“ zvolit a nemohou spoléhat na adaptivní nastavení.

Samsung Galaxy A52

Z krátkého používání můžeme potvrdit zcela dostačující maximální jas, se kterým není problém čitelnost ani na přímém slunečním svitu. Super AMOLED panel má rovněž skvělé pozorovací úhly, pěkné podání barev a ochranu v podobě Corning Gorilla Glass 5.

5Mpx makro i bokeh

Důležitou roli hrají při výběru smartphonu fotoaparáty. V této oblasti nabídne Galaxy A52 64Mpx hlavní snímač o světelnosti f/1,8 i 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 123 stupňů. Spíše doplňkově pak působí 5Mpx bokeh senzor a 5Mpx makro kamerka, u níž chválíme (na poměry makro fotoaparátů) vyšší rozlišení. Kromě přiložených ukázek snímků se můžete těšit na samostatný fotočlánek.

Technické parametry Samsung Galaxy A52 4G 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 720G, CPU: 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2021,
Diskuze ke článku
Jakub Horák
Jakub Horák
No, letošní rok bude zajímavý. Samsung se vzchopil a představil super Áčka, Motorola se dere na svět s modelem G100, Redmi zde hraje s Note 10 Pro a zanedlouho tu bude i to Poco X3 Pro (potencionálně F3). A to jsme teprve v prvním čtvrtletí. Jsem zvědavej s čím se ještě vytasí BBK (OnePlus Nord 2, Realme GT Neo či nějaké to nové Oppo či Vivo).
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
No první fotosnímky nic moc.
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Silno uvažujem že ho vymením za honor 20 pro , možno aj za 5g verziu alebo mam siahnuť po niečom inom ? Hry nehrám, ale ide mi hlavne o plynulosť systému čo A50/51 plynule rozhodne neboli. Honor je bleskový vo všetkom lenže už dosluhuje, vďaka za každú odpoveď :)
Martin Vojtek
Martin Vojtek
Pořídit Samsung A52 5G nebo Xiaomi Redmi Note 10 Pro, ktery bude lépe fotit a mít lepší výkon?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze