Samsung ho má! Ukázal nám skládací telefon Galaxy Fold s 6 fotoaparáty

Samsung ho má! Ukázal nám skládací telefon Galaxy Fold s 6 fotoaparáty
  • Skládací telefon Samsungu se nazývá Galaxy Fold a nabízí dva displeje
  • Menší má 4,6 palce, větší 7,3 palce
  • Nebude chybět výkonný hardware nebo podpora sítí 5G
  • Start prodeje je stanoven na duben letošního roku

Dlouze očekávaný skládací telefon od Samsungu se stal realitou. Svou dnešní tiskovou konferenci v San Franciscu nemohl jihokorejský výrobce začít působivěji. Oficiálně světu představil svoje technologicky nejvyspělejší zařízení Galaxy Fold. Ano, jde o první skládací telefon s logem Samsungu a velmi pravděpodobně půjde i o první dostupnější zařízení svého druhu.

Dva displeje a speciální software

Celé zařízení působí na první pohled mohutně. Přesné rozměry Samsung prozatím neprozradil, ale možnost jej složit a rozložit se zákonitě musí podepsat na tloušťce. Tělo je zhotoveno ze skla a kovu. V zavřeném stavu je zařízení velmi úzké, dobře se tak drží v ruce. V tuto chvíli máte k dispozici jeden poměrně malý displej. Nabízí úhlopříčku 4,6 palce a rozlišení 1 960 × 840 pixelů. Na tomto displeji můžete provozovat veškeré aplikace či telefonní funkce. V některých chvílích vám však menší panel nemusí stačit.

Samsung ho má! Galaxy Fold je skládací telefon

V daný moment zařízení rozevřete jako knihu a před vámi se rozprostře 7,3palcový zobrazovač s rozlišením 2 152 × 1 536 pixelů. Rozdělaná práce z malého displeje se automaticky přenese na velký. Vše pomocí aplikace App Continuity, která vznikla spoluprací Samsungu a Googlu. Android je tak plně připraven na přepínání mezi dvěma displeji. Na velkém lze otevřít tři aplikace vedle sebe. Můžete tak snadno sledovat video, odpovídat ve WhatsAppu a například si ještě zapsat poznámku. Samsung se přímo pochlubil, že například aplikace MS Office či WhatsApp budou upraveny pro práci na obou panelech.

Samsung Galaxy Fold

Samozřejmostí je nasazení vůbec nejmodernějšího možného hardwaru. Galaxy Fold tak bude osazen Snapdragonem 855, který bude spjatý s 12GB operační pamětí. Interní paměť typu Flash 3.0 (eUFS), mimochodem nejrychlejší paměť v mobilních telefonech, bude nabízet 512 GB/1 TB prostoru pro vaše data. O přísun energie se postarají dvě baterie, každá v jedné polovině zařízení. Dohromady disponují kapacitou 4 380 mAh. Novinka bude také skvěle vybavena konektivitou. Existovat bude nejen verze s LTE, ale rovněž varianta s podporou sítí 5G.

6 fotoaparátů na těle

Samsung Galaxy Fold také nepřímo zasáhne do boje o co největší počet fotoaparátů. Na svém těle jich totiž bude mít hned 6. Na zadní straně bude trojice fotoaparátů známá z Galaxy S10 . Půjde o 12megapixelový snímač s proměnou clonou, ultraširokoúhlý objektiv a teleobjektiv. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu. Další dva fotoaparáty se budou nacházet nad vnitřním displejem. Půjde o 10 a 8megapixelové kamerky. Bohužel (nejen) jejich přítomnost způsobí, že vnitřní displej bude ve svém pravém okraji lehce vykousnutý. Poslední fotoaparát bude sídlit nad venkovním zobrazovačem. Prostým součtem dojdeme k číslu 6.

Cena a dostupnost

Nejprve se mohlo zdát, že Samsung jen ukáže, co umí a telefon zase schová. Opak je však pravdou. Samsung Galaxy Fold míří do prodeje již velmi brzy. Na vybrané trhy vstoupí koncem dubna 2019. Jeho cena bude 1 980 dolarů, což je v přepočtu něco málo přes 54 tisíc korun s daní.

Samsung Galaxy Fold

A co Česká republika?

K Samsungu Galaxy Fold se již stihlo vyjádřit i české zastoupení společnosti, ale bohužel konkrétní informace známé nejsou. V tuto chvíli není rozhodnuto, zda se Galaxy Fold podívá i na pulty tuzemských obchodů. Tím pádem je i předčasné spekulovat o české ceně.

Technické parametry Samsung Galaxy Fold 4G

Kompletní specifikace
Konstrukce160,9 × 117,9 × 7,6 mm, 276 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 7,3" (2 152 × 1 536 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB / 1 000 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 380 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostprosinec 2019, 53 999 Kč
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Pokiaľ ide o technológie klobúk dole.
Ale ja nechcem skladací mobil. Možno nie som sám ale žiadne + v tom nevidím.
Absolut NoFak
Je mi z toho na blití!
Carda
Velký rámečky u malého a výřez u velkého displeje no dva velmi nenáviděné prvky v jednom zařízení aneb jak z ošklivit zajímavé zařízení. Co na to říkáte?
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Kdyz dva delaji totez, neni to totez ..... pamatuje si jeste nekdo na ten nesmysl flex pai?:o) Jak jsem rikal, ze displej se muze skladat pouze dovnitr, jinak by se hned poskrabal? Kde je flex pai dnes konec?:o) I na demo kouscich se uz vypaloval OLED, proste cinani, prijit s necim prvni, ale kvalita nula. Jinak bych teda ke clanku pridal to video z predstaveni galaxy foldu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze