Skládací smartphone od Samsungu poslouží v rozloženém stavu jako tablet

7× aktualizováno
Skládací smartphone od Samsungu poslouží v rozloženém stavu jako tablet
  • První skládací Samsung má mít OLED displej se 7palcovou úhlopříčkou, která půjde složit napůl
  • K představení by mělo dojít ještě v roce 2018
  • Cena se má pohybovat nad hranicí 50 tisíc korun

Aktualizováno 12. 10. 2018

Skládací zařízení se pomalu ale jistě blíží. Opět o něm hovořil DJ Koh v rozhovoru pro server CNET. V něm například uvedl, že zařízení bude v rozloženém stavu moci plnit roli tabletu. Přesnou velikost můžeme jen hádat, avšak funkce známé ze Samsung tabletů by neměly chybět. Budoucí uživatelé by tak rázem měli získat dvě zařízení v jednom – klasický chytrý telefon a tablet. Mělo by se tak jedna o zařízení ve stylu, který naznačoval koncept z roku 2014. Ohledně představení zatím stále není jasno. Vývojářská konference Samsungu se uskuteční 7. listopadu, avšak zde se představení pravděpodobně nedočkáme. Je však možné, že Samsung odkryje některé klíčové informace.

Aktualizováno 10. 9. 2018

Samsung zdá se sám neví, kdy, jak a jestli vůbec svůj první skládací smartphone představí. Nedávné zprávy pocházející od ředitele mobilní divize vypadaly velmi optimisticky, avšak nyní se zdá, že je veřejnost mylně pochopila. V listopadu se oficiálního představení zřejmě vůbec nedočkáme. Na konferenci by mělo dojít pouze k odhalení podrobnějších informací. Jihokorejský výrobce může například poodhalit některé možnosti a doufejme i datum představení. Do hry se tak opětovně vrací představení až zkraje roku 2019.

Aktualizováno 4. 9. 2018

V rozhovoru pro CNBC se objevily cenné informace ke skládacímu telefonu od Samsungu. Ředitel mobilní divize Samsungu DJ Koh uvedl, že vývoj skládacího telefonu je takřka u konce. Současně dodal, že ze strany zákazníků existuje poptávka po takovém zařízení, z čehož pro Samsung vyplývá jediné – je na čase jej představit. V rozhovoru Koh také zmínil, že by Samsung Galaxy X (či Galaxy F) mohl být světu odhalen na Samsung Developer Conference v San Franciscu. Tato akce proběhne již v listopadu, čímž by novinka dorazila dříve, než se očekávalo.

Aktualizováno 17. 8. 2018

Nizozemský server NieuweMobiel přinesl zajímavé obrázky, které nám odhalují, jak by skládací telefon od Samsungu mohl vypadat. Jde samozřejmě o koncept, který se však zakládá na reálných nákresech, kterými Samsung již roky zásobuje patentové úřady. Může se tedy klidně stát, že se podoba u budoucího finálního kousku nemusí příliš lišit. Můžeme spatřit, že ohebná část bude uprostřed, a telefon tak bude možné přehnout, byť nikoliv dokonale. V rozloženém stavu by Samsung Galaxy X (spekuluje se též o označení Galaxy F) mohl mít úhlopříčku 7 palců.

Samsung Galaxy X - koncept

Aktualizováno 18. 7. 2018

Uběhlo pár dalších dnů a objevují se nové informace o chystaném skládacím Samsungu, který by se měl stát dominantou následujícího veletrhu CES v Las Vegas. Skládací Samsung s kódovým označením „Winner“ (vítěz) by měl dorazit se 7palcovým displejem, jenž půjde složit napůl. Obrazovka by měla zabírat valnou část přední části, rámečky by měly být minimální.

Samsung

Je pravděpodobné, že pokud Samsung opravdu začátkem příštího roku novinku představí, půjde o (na počet kusů) velmi malou sérii, na které si společnost otestuje zájem o produkt podobného ražení. Není se ani čemu divit, cena by se měla pohybovat na hranici 50 tisíc korun včetně daně. Pokud by zájem o skládací smartphone naplnil očekávání, mohla by se společnost soustředit na výrobu dostupnějšího modelu.

Aktualizováno 5. 7. 2018

Do situace kolem chystaného skládacího Samsungu Galaxy X se vložil uživatel Ice Universe, který je známý svými často přesnými odhady budoucích telefonů. Na svém Twitteru aktuálně napsal, že Samsung Galaxy X bude světu představen v lednu 2019 v rámci veletrhu CES 2019. O zhruba měsíc později by měla dorazit vlajková loď Galaxy S10. Pakliže odhad vyjde, bude začátek příštího roku veškerá pozornost zaměřena výhradně na Samsung.

Aktualizováno 4. 7. 2018

Nově se dozvídáme o bateriích, které by se ve skládacím Samsungu Galaxy X měly objevit. Vyvíjet je bude přímo Samsung a půjde o zakřivené akumulátory, které se budou moci vrstvit a tím zvýšit kapacitu. Ta se má údajně pohybovat v rozmezí od 3 000 mAh do 6 000 mAh.

Samsung Galaxy X

Aktualizováno 2. 7. 2018

Korejský zpravodajský server ETNews zveřejnil informaci týkající se budoucího skládacího/ohebného Samsungu (Galaxy) X. Informace se opírá o údajně spolehlivé zdroje přímo od výrobce. Pro výrobu skládacího zařízení je nezbytně nutné zahájit výrobu ohebných OLED displejů. Ta by se dle aktuálních informací měla rozběhnout během letních měsíců. Tato skutečnost nahrává dřívějším informacím, že by Samsung skládací telefon rád představil zkraje roku 2019.

Původní informace z 14. 6. 2018

O ohebném či lépe řečeně skládacím Samsungu slýcháme s menšími odmlkami již několik let. Nyní se však přeci jen zdá, že jsme velmi blízko finálnímu produktu. Jihokorejský výrobce za poslední roky investoval nemalé částky do vývoje a navíc v letošním roce už vývojovou fázi skládacího telefonu ukázal. Stalo se tak na lasvegaském veletrhu CES 2018. Bohužel jen za zavřenými dveřmi pro hrstku vyvolených. Jde však o jasný signál, že se vše blíží k toužebně vyhlíženému cíli.

Samsung Galaxy X
Schéma možné podoby skládacího telefonu Samsung

Aktuálně si můžeme říci, že skládací Samsung bude zřejmě označen jako Galaxy X. V zavřeném stavu by mohlo jít o nečekaně kompaktní zařízení, protože displej bude mít úhlopříčku pouze 4,5 palce. Po rozložení se však úhlopříčka navýší na již velice velkorysých 7,3 palce. Panel bude typu OLED a je téměř jisté, že se Samsungu zcela podaří vyřešit problém s přechodem. Jednotlivé části displeje by tak na sebe měly těsně navazovat, aby si lidské oko ničeho nevšimlo. Představení se v tuto chvíli očekává buď na veletrhu CES 2019, nebo o něco později v Barceloně.

Předem je jasné, že půjde o vyloženě prémiový telefon, který bude nabízet špičkový hardware. Jelikož půjde o specialitu, nechá si Samsung za vše řádně zaplatit. Objevily se spekulace, že by se cena telefonu mohla vyšplhat k hranici 2 tisíc dolarů, což je v přepočtu více než 50 tisíc korun s daní. Jednoznačně by se jednalo o nejdražší smartphone na českém trhu, který by cenou překonal nejen iPhone X (či případného nástupce), ale i exkluzivitu v podobě Huawei Mate RS Porsche Design. Pokud se však skládací konstrukce osvědčí, bude v následujících letech ruku v ruce s přibývajícími modely klesat i jejich cena.

Diskuze ke článku
Lolek
To je děsná picovina
Blue Sun
moc se my to lýbý právje sem se vistříkal do kalhod
Blue Sun
Blue Sun
Dva tisíce dolarů jsou za exkluzivitu trošku moc. Navíc to tak moc exkluzivní není, i jiní výrobci už nějakou dobu testují ohebné či skládací displeje. Moc velký úspěch nečekám.
YodaSoda
Za ty peníze si myslím, že to nebude úspěch. Ale budoucnost v ohebných telefonech vidím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze