Sony Xperia 1 představena. Dechberoucí displej a žádné výřezy

aktualizováno o video z místa
50
Sony Xperia 1 představena. Dechberoucí displej a žádné výřezy
  • Displej narostl při poměru stran 21:9 na 6,5 palce a disponuje 4K rozlišením
  • Na zadní straně je klasický a ultraširokoúhlý fotoaparát + teleobjektiv
  • Výkon zajišťuje nejnovější procesor Snapdragon 855

Sony nadále ctí tradici představení vlajkové lodi každého půl roku a barcelonský veletrh znamená premiéru pro Xperii 1. Zvláštní pojmenování, že? Pokud jste zmateni, nejste sami. Na každý pád se jedná o přímého nástupce loňské Xperie XZ3, případně i verzí Premium. Proč? To si řekneme již za malou chvíli.

Sony Xperia 1 má dechberoucí displej bez výřezů

Novinka se chlubí poměrně zásadními změnami, a to především v kontrastu s jinak konzervativním postojem Sony. Na první pohled je zřejmé, že je telefon velký, respektive velmi protáhlý. Na výšku má 167 milimetrů, naopak šířka 72 milimetrů je zcela v normě a podobá se menším telefonům. Kde je zakopán pes? V displeji, který má nezvyklý poměr stran 21:9 a úhlopříčku 6,5 palce. Na OLED panel se 4K rozlišením bude skutečně nádherná podívaná. Chráněn je sklíčkem Gorilla Glass 6.

Možná si kladete otázku, co to inženýry v Sony napadlo, dát do telefonu tak velmi protáhlý displej. Vždyť videa běžně konzumujeme v poměru stran 16:9. Důvodů může být několik. Sony v mobilní divize lehce tápe a můžeme za inovací hledat touhu po tom zaujmout, či až šokovat. Ano, mnozí to možná odsoudí, ale o Sony bude slyšet. Současně se protáhlý displej hodí pro sledování filmů, byť ty skrze telefon konzumuje málokdo. Nakonec je zde možná nejpodstatnější možný důvod. Tím je multitasking na jednom displeji. Při poměru stran 21:9 bude možné mnohem lépe zobrazit dvě aplikace současně. Nesmíme rovněž zapomenout, že se Sony neuchýlilo k výřezům či průstřelům v displeji.

Přesuňme se od displeje o kousek dále. Sony nadále využívá služeb dvou reproduktorů, stejně jako u minulé generace. Pod kapotou se usídlilo v podstatě to nejlepší možné, což je procesor Snapdragon 855. Nápomocna mu je 6GB operační paměť. Novinka bude existovat ve verzích s 64/128GB interní pamětí, což není zrovna moc. Na druhou stranu nechybí slot pro paměťové karty o velikosti až 512 GB. Sony se vrátilo k osvědčenému umístění čtečky otisků prstů na pravém boku. Nově však jde o speciální místo a tlačítko sloužící k odemknutí či uzamknutí přístroje je zvlášť. U Xperií je již dlouholetým standardem, že je nerozhází voda ani prach. A tak i Xperia 1 plní certifikaci IP68.

Sony Xperia 1

Vůbec poprvé se u Xperie setkáváme s trojitým hlavním fotoaparátem. Standardní fotoaparát má 12 megapixelů, světelnost f/1.6 a optickou stabilizaci obrazu. Druhý snímač slouží pro portrétní režim a je současně ultraširokoúhlý, přičemž disponuje 12 megapixely a světelností f/2.4. Nakonec tu máme teleobjektiv s 12 megapixely a světelností f/2.4. Výčet fotoaparátů na těle telefonu doplňuje čelní kamerka s 8 megapixely.

Sony Xperia 1

Další výbavu zastřešuje operační systém Android 9.0 Pie. Nechybí LTE, Wi-Fi ac, NFC či Bluetooth 5.0. I přes velký displej je v těle telefonu baterie s kapacitou 3 300 mAh. Na druhou stranu je známo, že Sony umí v tomto případě i s málem velké věci, takže o výdrž se vyloženě nebojíme. Na druhou stranu zamrzí chybějící bezdrátové nabíjení.

Nová Sony Xperia 1 bude dostupná ve čtyřech barevných variantách – černé, fialové, stříbrné a bílé. Cenu a dostupnost novinky aktuálně zjišťujeme.

Technické parametry Sony Xperia 1

Kompletní specifikace
Konstrukce167 × 72 × 8,2 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2019,

Diskuze ke článku
Dragereker
Konečne prvý telefón od Sony ktorý vyzerá skvelo, a má konečne OIS u foťáku!
Milan
Za mě super! Už se těším, až se podívám na živo. Vypadá skvěle!
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Naposledy upraveno: 25. 2. 2019 10:06
Ten telefon vypadá vážně skvěle.

Poměr stran je nezvyklý, ale zase při práci se dvěma aplikacemi najednou se jeho šíře hodit bude.

Konečně i OIS - které bude skvěle doplňovat EIS.

Určitě bych ocenil vyšší paměťové verze - za tu cenu.
Red
Prostě Sony. Není to špatný telefon, ale opět na ty nejlepší nemá. Opět se těžko hledá důvod proč koupit tohle a ne konkurenci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze