Sony Xperia L2 v redakci! Naše první dojmy a fotogalerie

25
Sony Xperia L2 v redakci! Naše první dojmy a fotogalerie
  • Sony Xperia L2 byla představena na letošním ročníku veletrhu CES 2018
  • Svou výbavou spadá do nižší střední třídy a je nejnižším modelem v portfoliu Sony
  • Výrobce si chce napravit reputaci po nepříliš povedené Xperii L1, na kterou telefon navazuje

Hmotnost, která se zastavila na 178 gramech, je docela znát, když vezmete Xperii L2 do ruky. Tělo je přitom pouze plastové, i když řada konkurentů ve stejné cenové kategorii se může pochlubit více či méně kovovým zpracováním.

Design je typický pro Sony, což na jednu stranu představuje kontinuitu, ale na druhou stranu už je přece jen trochu okoukaný. Díky zaobleným hranám se telefon dobře drží, byť ani s velkýma rukama neobsáhnete celou šíři displeje. To ale zas až tak nevadí. Stačí u pravého nebo levého spodního okraje táhnout prstem nahoru a zobrazení se zmenší.

Sony Xperia L2

Rámečky po stranách displeje jsou na nižší střední třídu celkem tenké. To však neplatí o prostoru pod displejem, kde je opět velká a hlavně využitá brada, protože tlačítka jsou opět pouze virtuální, takže na displeji. Ten má na úhlopříčce 5,5 palců opět pouze HD rozlišení a při zevrubném zkoumání je již hrubší rastr znát. Barevné podání displeje je na druhou stranu věrné a ke zkreslení nedochází ani při pohledu z extrémnějších úhlů.

Nad zobrazovačem je po stranách loga jasně patrné oko se senzory a čočka předního fotoaparátu. Ten dostal rozlišení 8 Mpx a hlavně širokoúhlý objektiv, který obsáhne 120 stupňů. Sony slibuje, že tak jednoduše pořídíte selfie ve větší skupince. Zadní fotoaparát pak svými papírovými parametry neoslní. Nabízí klasické 13megapixelové rozlišení a světelnost f/2,0. Na vynášení soudů nad kvalitou snímků je však zatím ještě brzy. Fotoaplikace nabízí spíše spartánské rozhraní. Vybrat si můžete mezi automatikou, kdy fotoaparát sám přiřazuje konkrétní režim, manuálem a natáčením videa, které může být maximálně ve Full HD s 30 snímky za sekundu.

Jednoznačně pozitivně pak můžeme hodnotit přidání rychlé čtečky otisků prstů, která se tak konečně dostává v podání Sony i do nižší střední třídy. Nenajdete jí na pravém bok, což je pro smartphony Sony typické, ale podobně jako u většiny výrobců na zádech. Proti jejímu umístění žádné námitky nemáme. Jen si říkáme, proč jí Sony neumístilo pod displej, čímž by alespoň ospravedlnilo nevzhlednou bradu. Pochválit pak musíme rychlost a přesnost čtečky.

Rovněž systém běží krásně plynule a svižně. Sony sice použilo shodný čtyřjádrový MediaTek 6737 jako v Xperii L1, znát je však navýšení RAM z 2 GB na 3 GB. K navýšení došlo i u interní paměti, která se zdvojnásobila z 16 GB na 32 GB.

Celkově zatím vypadá, že se Sony s Xperií L2 podařilo proti nepovedené Xperii L1 složit reparát, i když některé chyby se zde stále opakují. Uvidí se, zda to bude stačit. Sony nechybí sebevědomí, když nastavilo cenu Xperie L2 na 5 990 Kč, což je mimochodem o tisíc korun více proti předchůdkyni. Za tuto cenu můžete mít telefon s podstatně lepší výbavou. Zatím bychom však Xperii L2 nezavrhovali. Zvědavi jsme především na výdrž, která by s 3 300mAh baterií mohla být vzhledem k méně výkonnému hardwaru a nižšímu rozlišení velice dobrá.

Zajímat nás také budou výkony fotoaparátů. Než se na telefon podíváme podrobněji v recenzi, můžete se mezitím ptát, co vás zajímá nejvíce a na co byste chtěli v recenzi najít odpověď.

Sony Xperia L2

Rozměry150 × 78 × 9,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Když se podívám na většinu telefonů s 5,5" displeji, jejich výška bude přes 150 mm, většinou kolem 155 mm. Tady vadí brada telefonu, ačkoli ten sám je menší, než drtivá většina telefonů se stejně velkým displejem.
A pak je zajímavé, že HD rozlišení obvykle místní redakci nevadí, když se jedná o číňánkovské šmejdy. Ale u Sony už je prý rastr vidět.
Trapné.
Fyi de Will
Fyi de Will
plastové telo je skôr plus, ako mínus. príjemné na dotyk a určite menej náchylné na poškodenie. sám mám teraz xperiu xz1c a po páde skoro z dvoch metrov na zámkovú dlažbu žiadne poškodenie. fotoaparát u sony je skôr pre tých, čo sa trochu vyznajú a vedia použiť aj manuál. tož môj názor. ;-)
Areon
V této cenové relaci bych kladl důraz spíš na celkovou kvalitu zpracování než na materiály. Výrobci se možná snaží ten kov tam nacpat, ale jak to potom drží pohromadě a to slícování je věc druhá. Podle fotek to má USB-C což je v této ceně pěkné. Poté je v této cenové relaci dobré sledovat chod zařízení v čase, mnohé mobily mají papírově opravdu na danou cenu perfektní parametry, ale za pár měsíců je potom telefon výrazně pomalejší ne-li nepoužitelný. Příkladně jsem se s tímto setkal u telefonů Vodafone :-) .
neuvedeno
...no, me prijde trochu usmevne, jak u sony, kdyz ma stejny design, tzn ostre rohy, tak je desin stale stejny a okoukany.

vsichni ostatni ( vetsinou) maji rohy zaoblene a to porad a vsichni. a design, kupodivu v recenzich okoukany neni... ;-)

zrovna nedavno jsem byl na akci, kde nas u stolu sedelo cca 35. kazdej tam samozrejme vytahnul telefon a mel spoustu prace a duleziteho vyrizovani. nicmene, pouze u dvou lidi jsem okamzite poznal, ze maji telefon sony. to ty ostre rohy. vsichni ostatni meli rohy zaoblene a tak nebylo poznat co je to za telefon. az na par kousku, ktere meli na zadech jabko...

takze doufam, ze si sony uchova svuj jedinecny, na prvni pohled rozpoznatelny design...

je to neco jako porsche 911 ma desitky let vicemene stejny design. a to je dobre...kazdy ji podle toho pozna.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze