Sony Xperia XZ2 Compact je tu: nejkompaktnější pětipalec s brutálním výkonem

doplněno o video
29
Sony Xperia XZ2 Compact je tu: nejkompaktnější pětipalec s brutálním výkonem
  • V rámci veletrhu MWC představilo Sony kompaktní variantu modelu Xperia XZ2
  • Novinka se pyšní elegantním designem a odolností vůči vodě a prachu
  • Bohužel telefon přišel o 3,5mm jack konektor, i když místo by se pro něj určitě našlo
  • Brutální výkon zajistí procesor Snapdragon 845

Pokud patříte mezi příznivce kompaktních smartphonů a zároveň požadujete výkon bez kompromisů, máte v dnešní době vcelku problém. Většina výrobců ignoruje smartphony s displejem menším než 5,5 palce a takové telefony zkrátka nelze označit za kompaktní ani v případě velice tenkých rámečků okolo displeje. Naštěstí je tu ale Sony, které dodrželo tradici a mimo špičkového modelu XZ2 představilo i kompaktní variantu s přídomkem Compact, na kterou se nyní detailně podíváme.

Sony Xperia XZ2 Compact – MWC 2018

Sony už na první pohled zapracovalo na designu. Oproti předchozí generaci je XZ2 Compact oblejší a působí více jako oblázek. Nové pojetí designu nemusí vyhovovat každému, avšak notnou dávku elegance novince rozhodně upřít nelze. I když se jedná o Compact, Sony se rozhodlo zvětšit úhlopříčku displeje, mezigeneračně ze 4,6 na rovných 5 palců. I přes nárůst displeje se rozměry nijak výrazně nezměnily, XZ2 Compact patří mezi nejkompaktnější 5palcové smartphony na trhu. Konkrétní rozměry činí 135 x 65 x 12,1 milimetru, vyšší tloušťku má na svědomí zakulacený profil.

Sony Xperia XZ2 Compact naživo

Se zvětšením úhlopříčky displeje narostlo také rozlišení, konkrétně na hodnotu Full HD+. Ještě loňská generace nabídla pouze HD panel a i v tomto ohledu jde o znatelný krok kupředu. Potěší ochranné sklo Gorilla Glass 5. Na přední části se nachází i stereo reproduktory po vzoru Xperie XZ2. Bohužel ale o jednu podstatnou věc nové Xperie přeci jen přišly – rozloučit se musíme se standardním 3,5mm jackem, který plně nahradil USB-C konektor. Sony nově nabídne v rámci doplňkového příslušenství speciální USB-C kabel „2v1“, díky kterému bude možné Xperii současně nabíjet a připojit sluchátka právě skrze USB-C port. Čtečka otisků prstů nezmizela, přestěhovala se však na zadní stranu pod čočku fotoaparátu, což je trochu škoda. Původní umístění se nám zamlouvalo více.

Nový kompakt není žádné ořezávátko, právě naopak. O brutální výkon se postará nejmodernější procesor od Qualcommu – Snapdragon 845. Compact si tak bez problému poradí s nejnáročnějšími aplikacemi, chybět nebude ani podpora 3D Creatoru. Procesoru bude sekundovat 64GB interní paměť s možností rozšíření a rovněž 4 GB operační paměti. Fotoaparát nabídne 19Mpx rozlišení se světelností f/2.0 (snímač Sony IMX400), nechybí možnost nahrávání superzpomaleného videa při snímkovací frekvenci 960 FPS a Full HD rozlišení. Selfie kamera nabídne standardní 5Mpx rozlišení.

Velkým benefitem je i odolná konstrukce, Compact odolá vodě i prachu dle certifikace IP68. Zadní kryt je pokykarbonátový a dle slov Sony velice odolný, rámeček je kovový. Oproti „dospělé sestře“ přišla verze Compact o podporu bezdrátového nabíjení, což je velká škoda. Vyrábět se bude ve třech stylových barvách s matným povrchem: bílé stříbro, černá a mechově zelená.

Sony Xperia XZ2 Compact

Rozměry135 × 65 × 12,1 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor2 870 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin

Xperie XZ2 a XZ2 Compact budou celosvětově dostupné od března 2018 a budou se dodávat s Androidem 8.0 Oreo ihned po vybalení z krabice. Na potvrzení oficiální tuzemské ceny si musíme ještě počkat.

Diskuze ke článku
Jaroslav Kovář
Jaroslav Kovář
Přesně takový telefon jsem si přál již několik let. 5" palců v kompaktním těle a ne ty obří telefony, které dnes "letí".
Jedině škoda je té čtečky a jacku. Doufejme, že cenovka nepřesáhne 18k. :)
Andy
Opravdu tam bude Qualcomm 845 ? A u zpomaleného videa bude zachováno Full-HD rozlišení ? U tohoto modelu se info na různých informačních kanálech rozcházejí.
Readytogo
12 mm hrubka- uff!
Petr
Napřed nadšení, že Compact bude mít 5" (pro mě naprosto ideální velikost), ale ono to bude tak, že při stejné šířce bude jen vyšší, tj. např. video bude naprosto stejně velké jako na 4,6" Compactu, jen budou černé okraje na boku.
Nepotěšil ani jack, celkem slabá baterka, parametrově nic moc foťák (menší světelnost, dost vysoké rozlišení) a kdoví co s tím Sony ještě zase provede v postprocesu k horšímu. Čtečka na zádech, design trošku horší než starší kousky, ale to chce vidět v reálu.
Tak vlastně nevím, jestli se koukám na svůj budoucí telefon nebo jestli nakonec dám Sony po letech sbohem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze