Sony Xperia XA2 oficiálně: kovový elegán s dlouhou výdrží

18
Sony Xperia XA2 oficiálně: kovový elegán s dlouhou výdrží
  • Sony v rámci veletrhu CES 2018 představilo tři nové smartphony
  • Základ tvoří Xperia XA2 (Dual), která se bude soustředit na výdrž
  • Potěší i kapacita baterie 3 300 mAh a 5,2palcový Full HD displej

Sony v rámci veletrhu CES 2018 nezahálí a představilo rovnou tři nové smartphony, jedním z nich je Xperia XA2 Dual, která volně naváže na vcelku úspěšný model XA1 a funkční výbavou se posune o stupínek výš.

Sony lehce zapracovalo na designu novinky a ač se může na první pohled zdát, že se na přední straně nic nezměnilo, rámečky pod a nad displejem se lehce zúžily. Může za to nasazení většího displeje, mezigeneračně úhlopříčka poskočila z 5 na 5,2 palců. Kromě zvětšení úhlopříčky a zúžení rámečků pod a nad displejem doznalo vylepšení také rozlišení, jež se zvýšilo z dnes již základního HD na Full HD. Rámečky po bocích displeje zůstaly beze změny, což nevadí, naopak. Už původní generace měla displej až téměř k samotným okrajům, a proto nebylo co vylepšovat. Doplníme, že displej kryje odolné sklo Gorilla Glass.

Sony Xperia XA2

Co se proměnilo poměrně výrazně je zadní strana. Čočka fotoaparátu se přestěhovala z levého horního rohu více ke středu a novinkou je i čtečka otisků prstů, kterou se původní generace chlubit nemohla. Původně však Sony umisťovalo čtečku pod odemykací tlačítko na bok zařízení, přesunutí čtečky na zadní stranu (po vzoru konkurence) je tedy novinkou. Zadní strana působí díky přesunutí prvků mnohem více kompaktně a celistvě, za což chválíme.

Velkou novinkou je provedení – u původní generace jsme se museli spokojit s plastovými materiály, novinka je však z velké části hliníková. Postupné zaoblení směrem k bočnicím zůstalo zachováno, novinka by tak mohla působit mnohem luxusnějším dojmem než většina původních Xperií. Voděodolnost bohužel chybí.

Xperia XA2 Dual zaujme také fotografickými schopnostmi, alespoň co se „papírových specifikací“ týká. Primární fotoaparát nabídne rozlišení 23 Mpx a je vybaven velkým snímačem Exmor RSTM pro mobilní zařízení o velikosti 1/2,3" s citlivostí ISO 12 800 zaručující ostré snímky i při slabém osvětlení. Přední kamera se poté chlubí 8Mpx rozlišením a širokoúhlým záběrem 120°. Natáčet bude možné videoklipy až ve 4K rozlišení.

Sony Xperia XA2

Rozměry142 × 70 × 9,7 mm, 171 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh

O výkon se stará úsporný procesor Snapdragon 630, dlouhou výdrž by měla zaručit jak baterie s kapacitou 3 300 mAh, tak Smart Stamina režim, který již důvěrně známe. Novinka se pyšní i rychlým nabíjením, k tomu však bude nutné dokoupit speciální adaptér, ten v balení vám baterii rychle nedobije. Samozřejmostí je přítomnost moderního USB-C konektoru. Rozměry činí 142 × 70 × 9,7 mm, hmotnost poté 171 gramů. Rozměry i hmotnost jsou vykoupené větší kapacitou baterie, avšak konkrétně tloušťka nemusí být po chuti každému.

Sony Xperia XA2

Xperia XA2 Dual bude v České republice dostupná od února ve čtyřech nových barvách: stříbrné, černé, modré a růžové.

Zdroj: sonymobile.com

Diskuze ke článku
Mobilátor
vypadá to dobře, akorát nechápu tu centimetrovou tloušťku
Areon
Snad se nerozhodli srovnat s US verzí i čtečky vlajkových modelů, to by mě naštvalo, umístění na boku je daleko lepší. U těchto levnějších řad se to dá ještě pochopit v rámci šetření.

Carda
Nééé čtečka na zádech nééé proč Sony proooooč?
PavelD
Fotak stejnak zabiji agresivnim postprocesingem (u Sony takova tradice), tak nevim, proc tolik pixelu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze