Stát přidává 200 Kč na telefonní služby. Nově ale nestačí čestné prohlášení

Stát přidává 200 Kč na telefonní služby. Nově ale nestačí čestné prohlášení
Fotografie: O2
  • Příspěvek je určen zdravotně postiženým lidem a nízkopříjmovým skupinám
  • Nově je potřeba potvrzení vydané Úřadem práce

Česká republika nabízí příspěvek na telefonní služby už několik let. Týkal se osob zdravotně postižených, kterým stát přidával 200 Kč. Od letošního roku se tento příspěvek rozšířil i na nízkopříjmové skupiny občanů. Příspěvek je určen nejen na mobilní služby, ale také na internet, který se v dnešní době bere již jako naprostá nezbytnost, a to například při hledání práce či komunikaci s úřady.

Nově se však mění proces podávání žádostí, kdy již nestačí doložit čestné prohlášení, že má žádající příjmy nižší než 2,15násobek životního minima. Od 1. července 2023 je nezbytné předložit Potvrzení o poskytnutí dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvku na živobytí vydané Úřadem práce. Stávajícím příjemcům příspěvku se automaticky prodlužuje platnost do 30. září, ale v průběhu července obdrží výzvu k předložení potvrzení. Aby jim byla sleva zachována, musí Potvrzení o poskytnutí dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvku na živobytí doložit nejpozději do 30. září 2023. Jinak sleva zanikne. (Potvrzení by nemělo být starší než 30 dnů a platnost by měla být na potvrzení uvedena.) 

Kdo má na příspěvek nárok?

  • Pro držitele průkazu ZTP/P, průkazu ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty (průkaz s piktogramem přeškrtnutého ucha), průkazu ZTP (bez piktogramu přeškrtnutého ucha) s doložením lékařské zprávy o oboustranné praktické hluchotě, kde se rozumí celková ztráta sluchu o 85 % a více dle Fowlera, nebo více než 70 dB, dále osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby se stupněm závislosti II., III., IV. (rozhodnutí o příspěvku na péči). V těchto případech je nutné doložit příslušné doklady a rozhodnutí.
  • Pro osoby s nízkými příjmy, kdy je nutné doložit Potvrzení o poskytnutí dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvku na živobytí vydané Úřadem práce ne starší než 30 dnů.
tisková zpráva O2
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze