T-Mobile a Starlink tvrdí, že se 5G telefony připojí k satelitům příští rok

2
T-Mobile a Starlink tvrdí, že se 5G telefony připojí k satelitům příští rok
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Na konci příštího roku začne americký T-Mobile testovat přístup k satelitům Starlinku
  • Rychlost 2 až 4 Mb/s se rozdělí mezi telefony v oblasti
  • Stačit by to mělo na zasílání zpráv
  • Nebude potřeba nový telefon

Společnost T-Mobile na akci pořádané generálním ředitelem T-Mobile Mikem Sievertem a Elonem Muskem ohlásila akci „Coverage Above and Beyond“. Díky tomu by se mohly telefony připojit k satelitům a dosáhnout rychlosti připojení 2 až 4 Mb/s. Rychlost je však sdílená pro všechny telefony v oblasti.

V praxi to znamená, že toto připojení by mělo stačit k tomu, abyste mohli psát textové zprávy, posílat MMS a dokonce používat vybrané aplikace pro zasílání zpráv, kdykoli budete mít volný výhled na oblohu, i když nebude k dispozici žádná tradiční služba. Podle amerického T-Mobilu budou moci jeho zákazníci využít službu všude v kontinentálních USA, na Havaji, v částech Aljašky, Portorika a teritoriálních vodách. Ještě do konce příštího roku začne ve vybraných oblastech betatest a časem by se služba mohla rozšířit i o datové přenosy.


Podle Muska budou satelity Starlink druhé generace, které budou spuštěny příští rok, schopny vysílat službu s využitím části spektra společnosti T-Mobile ve středním pásmu PCS, které bylo posíleno, když před několika lety koupila společnost Sprint. Musk uvedl, že nové satelity mají velké antény o průměru 5 až 6 metrů, které umožní nový druh připojení. Provozovatelé služeb, jako je WhatsApp nebo iMessage, budou muset spolupracovat s T-Mobilem, aby jejich produkty fungovaly i přes satelitní připojení. To bude podle prvních informací omezeno pouze na místa bez standardního pokrytí a může se stát, že přístup ke družicím nebude souvislý v čase: nicméně na zprávu nebo její odeslání byste neměli čekat déle než 30 minut.

Poměrně neurčité jsou informace o cenách. Služba by měla být součástí vyšších tarifů, případně dostupná za měsíční poplatek. Služba by údajně finančně přístupná i pro ty, kteří používají levnější tarify. Pro srovnání se hodí podobný systém InReach, který pro nouzovou komunikaci nabízí Garmin. Tam se k satelitní síti Iridium dostanete za měsíční poplatek od 15 do 65 dolarů (cca 400 až 2 000 korun s daní).

Dobrou zprávou však je, že pro přístup k satelitnímu připojení nebude potřeba žádný další hardware, služba by měla běžet i na stávajících telefonech určených pro americkou síť T-Mobile. Elon Musk zase uvedl, že se chystá jednat s dalšími operátory po celém světě, aby se podobná služba mohla časem objevit i u nich.

Diskuze ke článku
Vojtulee M.
Vojtulee M.
V nadpisu je 5G ale nikde na prezentaci toto nezaznělo a ani v článku nic není. Asi chyba.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
UPDATE: Starlink connectivity will serve as a satellite-to-cellular backup in the T-Mobile coverage dead zones everywhere in the continental US, Hawaii, parts of Alaska, Puerto Rico and territorial waters, announced CEOs Elon Musk and Mike Sievert.

Just don't expect 5G as the speeds will only be enough for texting and chat apps on clear skies for now. The bonus is that existing phones can take advantage of the extra Starlink coverage on T-Mobile that will go live by the end of 2023.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze