Testujeme ASUS ZenFone 4. Příjemně nás překvapil fotoaparátem

9
Testujeme ASUS ZenFone 4. Příjemně nás překvapil fotoaparátem
  • V redakci pro vás testujeme zbrusu nový ASUS ZenFone 4
  • Telefon s 5,5palcovým displejem a solidní výbavou nás překvapil svým duálním fotoaparátem, a to zejména v noci
  • ZenFone 4 potěší také rychlým prostředím, cenovka 13 a půl tisíc korun je však ambiciozní

Vlajková loď ZenFone 4 Pro za 21 a půl tisíce korun ukazuje, co ASUS umí. Většinu lidí ale bude zajímat mainstreamová verze ZenFone 4. Ta navazuje na loňský ZenFone 3, který i na českém trhu představoval za necelých 10 tisíc korun velmi zajímavou volbu v poměru ceny a výbavy. ZenFone 4 ale bude v Česku startovat s cenovkou o 3 a půl tisíce korun vyšší. Dokáže si ji obhájit? Novince jsme se přímo v Římě podívali na zoubek.

Asus Zenfone 4 – první dojmy

Vše, co platilo pro ZenFone 3, platí i zde. Hodnotné kovové tělo a skleněné obě strany, přičemž na té zadní lze obdivovat opět elegantní soustředné ZEN kruhy. Oproti ZenFonu 3 je telefon tenčí, přitom má větší 3 300mAh baterii. Chybí mu ale broušené hrany na přední straně a v černé variantě působí nenápadněji. Trochu zamrzí stále poměrně velké rámečky kolem displeje, kladně ale hodnotíme návrat čtečky otisků prstů pod displej. Ten oproti předchůdci výrazně narostl, má 5,5 palce a telefon tak není rozhodne nijak kompaktní. Lidé si ale žádají velké displeje, tak je dostávají.

Rozdíly oproti dražšímu ZenFonu 4 Pro jsme popsali už v našem podrobném preview, telefony si můžete i pohodlně srovnat v našem katalogu. Mezi ty hlavní patří méně výkonný procesor a menší RAM, jiná technologie displeje, menší akumulátor a zejména jiný fotoaparát. Na ten jsme byli obzvláště zvědaví, protože právě fotoaparát ASUS u svých nových ZenFonů 4 na své akci v Římě mohutně propagoval.

Oproti ZenFonu 4 Pro má standardní ZenFone jinou konfiguraci fotoaparátů. Hlavní slibuje 12Mpx rozlišení a špičkovou kvalitu díky nejnovějšímu snímači Sony IMX362 (tedy stejnému, jaký používá ZenFone 4 Pro), světelnost objektivu je pak f/1,8, což je o něco horší než špičková světelnost f/1,7 u ZenFonu 4 Pro, stále ale jedna z vůbec nejlepších na trhu.

Druhý fotoaparát nepřináší 2× zoom jako u ZenFonu 4 Pro, ale ASUS zvolil jiný přístup. Stejně jako ostatní nové ZenFony 4, i zde máme širokoúhlou čočku se záběrem 120 stupňů. Se ZenFonem 4 Pro tedy nevyfotíte tak reálné portrétní snímky s bokehem jako u ZenFonu 4 pro s odlišnou ohniskovou vzdáleností.

ASUS ZenFone 4 (2017)

Rozměry155,7 × 75,2 × 7,7 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh

Jak fotí ZenFone 4 v praxi? Takto.

ASUS kvalitou fotoaparátu příjemně překvapil. Fotografie jsou příkladně ostré po celé ploše, s plnými detaily, hezkou kresbou a dobrým barevným podáním. Postprocessing se někdy se šumem vypořádá velmi dobře, někdy ale zbytečně rozmaže detaily na trávě nebo u stromů. Zde může ASUS ještě zapracovat. Telefon si velmi dobře poradí s focením v protisvětle, což ostatně ASUS propagoval i na své tiskové konferenci. Například fotografie Vespy byla focena v přímém protisvětle a telefon si s ní poradil velmi dobře.

Takto fotí ZenFone 4 primárním fotoaparátem

Velmi pozitivním překvapením jsou výsledky za zhoršeného osvětlení, kde ZenFone 4 podává výborné výsledky. A nejen pouze ve své cenové kategorii. Snímky mají velmi nízkou úroveň šumu, velkou úroveň detailů a dobrou barevnost. To se povedlo.

Příjemně překvapily zejména noční fotografie s nízkou úrovní šumu a dobrou úrovní detailů

Naopak zklamáním je širokoúhlý fotoaparát, který má horší světelnost f/2,2 i jiný čip a výsledky jsou citelně horší. To si ostatně můžete prohlédnout na příkladech srovnávacích fotek níže, kdy je vždy jedna fotka vyfocena standardním fotoaparátem a stejná scéna také širokoúhlým. Zároveň můžete porovnat, o kolik více informací se vejde do jedné scény.

Porovnání standardního a širokoúhlého fotoaparátu

ZenFone 4 musíme jinak pochválit za velmi svižné focení i běh prostředí obecně, na kterém si ASUS dal záležet. Rovněž jsme se dočkali výrazné eliminace zdvojených aplikací a bloatwaru.

Takto vypadá prostředí ZenUI 4.0 na Androidu 7.1.1 v ZenFonu 4.

ASUS ZenFone 4 bude zajímavým kouskem vyšší střední třídy, jeho cenovka ale zdaleka není tak příznivá jako u loňského ZenFonu 3 a na trhu to bude mít například proti Honor 9 těžké, zmínit musíme také extrémně příznivou cenovku vlajkového LG G6. Hlavní zbraní ZenFonu 4 bude odladěné prostředí a velmi solidní fotoaparát.

ASUS ZenFone 4 právě testujeme v redakci a vy se nás můžete ptát na to, co vás zajímá.

Technické parametry ASUS ZenFone 4 (2017)

Kompletní specifikace
Konstrukce155,7 × 75,2 × 7,7 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 630, CPU: 8×2,2 GHz, GPU: Adreno 508
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2017, 13 490 Kč
Diskuze ke článku
Zdeněk
Má tento Asus opravdu NFC ? V některých e-shopech uvádějí že ne, na Alze například zase že ano, ale v diskuzi to kupující vyvrátil. Děkuji za informaci.
haha
no to je teda neco fotky me vubec nenadchli propal jako vzdy
Fre ddy
Fotky jsou výborné, prostě nadchli. Chci se zeptat, opět asi zbytečně(vždy bez odpovědi!), kde má tento ASUS umístěnou notifikační diodu a jak intenzivně svítí, kolika barvami(nabíjení, zprávy, zmeš. volání atd,) Dále mě zajímá, jestli má skutečně stereoreproduktory, nebo jen často uváděné DUAL. Jak to teda je doopravdy? Děkuji za odpověď (že by konečně?)
Cronos
F2.2 u širokáče není horší clona, naopak. Budete toho mít víc ostré, což u širokého panoramatu bude nepochybně výhoda. Hloubka ostrosti a clonové číslo spolu souvisí. Nižší číslo neznamená vždy lepší fotku. Doporučuju recenzentům nastudovat aspoň základy focení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze