Testujeme Nokii 8110. Má klasickou klávesnici, Google Mapy i YouTube

63
Testujeme Nokii 8110. Má klasickou klávesnici, Google Mapy i YouTube
  • Očekávaná Nokia 8110 dorazila na český trh i do naší redakce
  • Padne pohodlně do ruky a je příjemně lehká
  • Použité plasty však korespondují s velmi nízkou cenou

Retro vlna panuje u finské společnosti HMD Global již druhým rokem a letos je hlavním tahákem Nokia 8110 – legendární „banán“, který si první uživatelé mohli pořídit již v minulém století. Zatímco tehdy šlo o jeden z nejdražších telefonů, dnes je to přesně naopak. Nokia 8110 se na českém trhu začíná prodávat za 1 999 Kč. Přesto dokáže lákat na spoustu věcí.

Nokia 8110 (2018)

V prvé řadě by měli zbystřit všichni ti, kterým moderní dotykové telefony nepřirostly k srdci. Nokia 8110 nemá dotykový displej, naopak opanuje klasickou alfanumerickou klávesnicí. Psaní na ní bohužel není příliš pohodlné. Tlačítka jsou natěsnána příliš blízko k sobě a nejsou ani příliš velká. Ještě horší je to s hlavním ovládacím prvkem, kterým je čtyřsměrnné tlačítko s potvrzovacím středem. Střed se tiskne jistě, čtyřsměrnné tlačítko již o poznání méně.

Nokia 8110 (2018)

Samotný displej má 2,4palcovou úhlopříčku a QVGA rozlišení. Na první pohled vypadá slušně, rastr je však viditelný i pouhým běžným pohledem. Pozorovací úhly jsou překvapivě velmi dobré, zejména na poměry telefonu za necelé dva tisíce korun. Zapomenout nicméně musíte na automatickou regulaci jasu. Opět ale platí, že u levného zařízení nejde o běžnou věc.

Nokia 8110 (2018)

Telefon je na dnešní poměry neskutečně malinkatý. V ruce se vám takřka ztratí a díky elegantnímu prohnutí se pohodlně drží v ruce. Příjemná je též 117gramová hmotnost. Za vším hledejte samozřejmě výhradně plastové materiály. Jde skutečně o obyčejný plast, který tak trochu kazí dojem z telefonu. Zejména pokud zvolíte fádní černou variantu. Prodejní cena telefonu se projevuje také na výsuvném krytu. Samotné kolejnice jsou slušné, není obtížné kryt odsunout. Prozatím je kryt pevný, ale jisté obavy o něj do budoucna máme. Dodejme, že pomocí odsunutí lze telefon odemknout. Na pravém boku však nechybí ještě odemykací tlačítko. Bez otevření krytu se však vlastně nikam nedostanete, všechna tlačítka jsou schována.

Nejvíce však případné zájemce zajímá systém KaiOS, který telefon pohání. Na první pohled vše připomíná starší Nokie řady S30+ či částečně S40. Středovou klávesou se dostanete do maticového menu, které může být přeskládáno do formy seznamu. V základu v prostředí najdete například Vyhledávač Google, YouTube, internetový prohlížeč nebo Google Mapy. Ty fungují zcela dle očekávání. Nokia 8110 je totiž vybavena čipem GPS. Vaší polohu najde během několika málo vteřin.

Při představení se však přeci jen lákalo na mnohem více aplikací. Kroky prvních majitelů tak jistě brzy zamíří do obchodu s nimi. Ten je velice jednoduchý, rozdělený pouze na tři záložky. Hry doplňují Nástroje a Lidé. Obchod je aktuálně zoufale prázdný. V záložce Lidé budou aplikace pro sociální sítě. Aktuální stav? K dispozici je pouze Twitter. Mezi Nástroji se nachází opět jen jedna aplikace, tentokrát určená pro předpověď počasí. O něco lepší je situace u her, kterých je k dispozici šest, přičemž jedna (Had) je v telefonu již předinstalována.

Mobilní telefon Nokia 8110 v redakci právě začínáme testovat. Pakliže vás cokoliv zajímá, neváhejte a napište nám do komentářů.

Nokia 8110 (2018)

Rozměry133,5 × 49,3 × 14,9 mm, 117 g
DisplejTFT TN, 2,45" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 205, 2×1,1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 4 GB, microSDHC
Akumulátor1 500 mAh
Diskuze ke článku
Ondra
Umí aplikace Google Mapy navigovat (případně zobrazuje jen trasu/itinerář nebo i hlasem)? Umožňuje aplikace YouTube přihlášení k účtu nebo je to jen jednoduchý prohlížeč/přehrávač?
Ladislav Jančík
Umí se Kontakty synchronizovat s Google, Microsoft?
Myšpulín
Jak je to s podporou Google, exchange, umí pracovat s emaily, kontakty i kalendářem?
Prosím vyzkoušejte tyto služby, pokud tedy vůbec je ten telefon umí.
Myšpulín
Ještě jedna věc, co mě zajímá, náhodou internetová rádia neumí? A jak je na tom hudební přehrávač?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze