Skládací Samsung Galaxy Z Fold6 by měl být lehčí a rovněž tenčí

3× aktualizováno
Skládací Samsung Galaxy Z Fold6 by měl být lehčí a rovněž tenčí
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Očekává se „běžný“ Galaxy Z Fold6 a verze Ultra
  • Přečtěte si vše, co o Galaxy Z Fold6 aktuálně víme

Aktualizováno 3. 4. 2024

S novými informacemi ohledně skládacího Samsungu Galaxy Z Fold6 přichází osvědčený informátor Ice Universe. Dozvěděli jsme, že má výrazně poklesnout hmotnost na 239 gramů, což je o 14 gramů méně ve srovnání se současným modelem. Pokud se to potvrdí, bude to bohužel stále více než v případě Honoru Magic V2 nebo Viva X Fold3 Pro, rozdíly však budou již jen v jednotkách gramů.


Dojít má také k poklesu tloušťky, která v rozevřeném stavu bude 5,6 mm, v zavřeném pak 12,1 mm.

Aktualizováno 29. 2. 2024

Zpráva winfuture.de naznačuje, že se letos dočkáme hned dvou modelů Fold6 po vzoru řady Galaxy S. „Běžný“ Galaxy Z Fold6 by měl nově doplnit ještě Galaxy Z Fold6 Ultra. A rozdíly? Podle zdroje to budou zejména lepší fotoaparáty u verze Ultra, která by měla nasadit 200Mpx snímač ISOCELL HP2 po vzoru Galaxy S24 Ultra.

U Fold6 Ultra by měla být volitelně k dispozici také podpora stylusu a dorazí v konfiguraci s větší RAM a úložištěm + by měl mít větší displej. Možná nejzajímavější inovací však má být fakt, že Z Fold6 Ultra má nabídnout vylepšený design pantů s méně znatelným ohybem displeje.

Aktualizováno 28. 2. 2024

Díky renderům od smartprix.com se můžeme podívat, jak by novinka Samsung Galaxy Z Fold6 mohla vypadat.

Samsung Galaxy Z Fold6 – pravděpodobná podoba

Jak je patrné, Samsung se pokusí alespoň o dílčí změny. Dlouhodobě se spekuluje, že by výrobce mohl vyřešit malý venkovní displej, který zejména kvůli svým úzkým proporcím není příliš pohodlný třeba při psaní textu. Dle dnešních informací však velké změny očekávat nelze, dojde k nárůstu šířky a mírnému poklesu výšky. Naopak tloušťka bude identická, což by mohlo naznačovat, že například ohebný kloub bude bez citelných změn.

Výška Šířka Tloušťka
Samsung Galaxy Z Fold6* 153,5 mm 132,5 mm 6,1 mm
Samsung Galaxy Z Fold5 154,9 mm 129,9 mm 6,1 mm

* Rozměry Galaxy Fold6 nejsou oficiálně potvrzené. V obou případech jde o rozměry v rozevřeném stavu.

Po stránce designu nastanou výraznější změny, očekávají se ostřeji řezané hrany a plochá zadní strana. Telefon by mohl více připomínat Galaxy S24 Ultra. Vnitřní ohebný displej má mít 7,6" a ačkoliv bude podporovat S Pen, pero nebude možné vložit do těla telefonu. Úhlopříčka vnějšího panelu se má zastavit na 6,2". Potěší alespoň 120Hz obnovovací frekvence či maximální jas až 2 600 nitů. Výkon má dodávat Snapdragon 8 Gen 3 a nepřekvapí nejnovější software v podobě Androidu 14 a nadstavby One UI 6.1.1. Samozřejmostí budou funkce umělé inteligence Galaxy AI.

Další výbava prozatím není známa, ostatně do představení Galaxy Z Fold6 zbývá ještě hodně času. Nejdříve bychom se měli dočkat během července.

Původní informace z 26. 2. 2024

Samsung patří mezi průkopníky telefonů s ohebným displejem a nepřekvapivě tento segment trhu jednoznačně ovládá. V současné době je nejlépe vybaven model Samsung Galaxy Z Fold5 a pokud už mu je něco vyčítáno, je to tloušťka, případně méně praktický venkovní displej, který je malý a úzký. Na tom by se však mělo mnohé změnit, naznačuje to informátor Chun Bhai na sociální síti X.

Současný Samsung Galaxy Z Fold5

V prvé řadě má dojít ke snížení tloušťky v zavřeném stavu ze současných 13,4 mm na 11 mm. Zajistit to má údajně nasazení titanové konstrukce, což by mohlo přinést i snížení hmotnosti. Současných 253 gramů je již v rámci segmentu spíše na horní hranici. Zda se tak ale stane, je otázkou, neboť titanová konstrukce nasazená u Galaxy S24 Ultra snížení hmotnosti de facto nepřinesla.

Zásadní má být i změna proporcí telefonu, kdy by měl být širší, z čehož bude těžit venkovní displej. Ten nabídne nově 6,4" s běžnějším poměrem stran 20:9. Díky tomu by měla být práce na venkovním displeji výrazně pohodlnější, především je řeč kupříkladu o klávesnici. I přes nárůst šířky mobilu nedojde na slot pro pero S Pen. To tak zřejmě bude mít v lepším případě své místo jen v dodávaném pouzdře.

Samsung Galaxy Z Fold5 – videorecenze

Výkon by měl obstarávat Snapdragon 8 Gen 3, což při očekávaném letním představení bude stále ta nejlepší možná volba. U fotoaparátů mají zůstat zachovány nejen tři objektivy, ale zřejmě i sestava známá z Foldu5. Nepůjde tak o špičkový fotomobil ve stylu Galaxy S24 Ultra.

Diskuze ke článku
Jakub Dufka
Jakub Dufka
"...Ten nabídne nově 6,4" s běžnějším poměrem stran 20:9. Díky tomu by měla být práce na venkovním displeji výrazně pohodlnější..."

Oukej. "Lepší" vnější displej 20:9 tedy bude vykoupen (dle čínské konkurence) "otřesným" vnitřním displejem skoro 1:1...
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Zase refresh 😂
Otomar Thoma
Otomar Thoma
Cože? Poptávka je po lite verzi a ne ultra

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze