Vyzkoušeli jsme, jak fotí zbrusu nové LG V30

27
Vyzkoušeli jsme, jak fotí zbrusu nové LG V30
  • Nejvybavenější telefon LG letošního roku, model V30, konečně dorazil na český trh
  • Velkým trumfem je jeho duální fotoaparát na zadní straně
  • Přehledné je též prostředí s množstvím nastavení

Svůj nejlepší letošní počin již na český trh dostalo také LG. Novinku V30 máte možnost již několik dní běžně zakoupit. Důvodů, proč si telefon pořídit, budou mít zájemci jistě hned několik. Velkým lákadlem však může být duální fotoaparát (klasický a širokoúhlý). Ten disponuje kombinací rozlišení 16 a 13 megapixelů. Současně se chlubí výbornou světelností f/1,6 a také tříosou optickou stabilizací obrazu. Doplňme, že na zadní straně najdete ještě laserové ostření a přisvětlovací LED diodu.

LG V30
LG V30 parametry fotoaprátů
hlavní fotoaparát 16 Mpx – f/1,6
sekundární fotoaparát 13 Mpx – f/1,9
stabilizace obrazu tříosá optická stabilizace
přisvětlení LED dioda
laserové ostření ano
čelní kamerka 5 Mpx
záznam videa 4K (30 FPS) / 1080p (60 FPS)

Prostředí

Pakliže jste měli tu čest se setkat v posledním roce s lepším telefonem od LG, jistě víte, že jejich prostředí patří mezi vůbec nejpropracovanější. Špičkové V30 to samozřejmě jen potvrzuje. V základu jsou k dispozici jen nezbytně nutné prvky, jako je spoušť či nastavení blesku či efektů. Nechybí samozřejmě vstup do nastavení a režimů. V horní části se nachází i přepínání mezi oběma zadními fotoaparáty. Hlavní 16megapixelový již scénu automaticky dvojnásobně přiblíží. Sekundární 13megapixelový fotoaparát se naopak hodí, když potřebujete do záběru dostat více objektů. Rovnou stojí za zmínku velmi snadné ovládání zoomování. Není nutné používat dva prsty, stačí palcem přejíždět po spoušti, kdy dojde k plynulému přibližování či oddalování. Velmi návykové.

LG V30
Režimy fotoaparátu v LG V30

Velmi bohatá je nabídka různých režimů. Standardně je samozřejmě nastaven plně automatický režim, který veškeré volby střeží za vás. Dostalo se však i na opravdu podrobný manuální režim, kde si nastavíte vyvážení bílé, ISO, světelnost či čas uzávěrky. Vše máte navíc nadále přehledně na očích. Snad ještě podrobnější je však manuální režim u videa, kde kromě již zmíněnýh a obvyklých hodnot můžete regulovat šum či nevyžádané zvukové jevy, kdy stačí použít filtr na vítr či okolní hluk. Mezi dalšími režimy neschází Panorama i s 360° variantou, pomalý pohyb, časosběr nebo rychlý snímek. U posledně zmíněného režimu se displej rozdělí na dvě části a vy okamžitě vpravo vidíte váš poslední snímek.

V běžném nastavení se již nachází volba rozlišení, režim HDR, časovač, samospoušť či místo, kam se vaše výtvory budou ukládat.

Ukázkové snímky

LG s V30 jasně ukazuje své ambice zařadit se po bok těch absolutně nejlepších. Ostatně jiné cíle u telefonu za 23 tisíc ani mít nemůže. S výslednými snímky budou spokojeni i náročnější uživatelé. Fotografie jsou barevně věrné a především ostré po celé ploše. Na automatický režim se někdy může stát, že telefon zvolí trochu tmavější nádech celé scény, avšak nejde o nijak zásadní problém. Pro ty, kterým by to přeci jen vadilo, se nabízí manuální režim, kde si vše upravíte. Výborná světelnost a optická stabilizace zajišťuje kvalitní snímky například i v interiérech. Nemusíte se nijak extra starat o případné jisté držení.

Ukázkové fotografie

Velmi kvalitních snímků se dočkáte i v noci, kdy se LG V30 může pochlubit ostrou fotografií s minimálním digitálním šumem. Zmíníme též čelní kamerku, která má 5 megapixelů a je oproti zadním fotoaparátům spíše průměrná. V jejím případě je již nutné telefon držet pevněji, a to především v hroších světelných podmínkách. Pro tvorbu selfies však plně postačuje.

Čelní kamerka

Video záznam

Záznam videa je umožněn maximálně ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Raději bychom viděli vyšší snímkovací frekvenci, ale bohužel. 60 snímků za vteřinu se dočkáme až v nižším Full HD rozlišení. Obrazová kvalita videa je velice slušná a pochvalovat si musíme i zvukovou stránku. Za zmínku stojí například velmi snadný záznam koncertů, pro který má LG speciální režim. Již výše jsme zmínili, že i v případě videa je k vám k dispozici plně manuální režim, což je i mezi drahými telefony vzácností.

LG V30 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin
Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
Ten zvuk u videa je děsný, zlaté Lumie, dodnes v nahrávání nepřekonané..
Dragereker
No fotky sú pekné, len čo trochu mohli zlepšiť je HDR, video a rýchlosť ostrenia...Video kvôli stabilizácii ktorá nieje 100%ná, je na tom trochu horšie ako napr. Samsung...ale dá sa nastaviť aj digitálna našťastie,takže aspoň sa to trochu vykompenzuje. Ale ten autofokus sa nedá opraviť.Je proste pomalý, a pri telefóne za 800€ to trochu viac zamrzí...fotiť rýchle pohybujúce sa objekty bude s týmto telefónom asi problém...HDR tiež je nepresvedčivé...často sú oblohy alebo okná v budovách preexponované pokiaľ sú objekty fotené na blízku vzdialenosť...Tento problém má ale aj Samsung, aj keď je na tom trošku lepšie...Aspoń že funguje port kamery z pixelov...ten dokáže z tých telefónov spraviť kvalitou foťáku (hlavne v HDR+ režime)úplne iné telefóny :)...

Ešte spomeniem že režim Cine Video je dostupný len v Full HD 30fps.

Chcel som si ten telefón kúpiť, ale za tú cenu a celkovo už proste očakávam kvalitu fotiek/videa na trochu vyššej úrovni.Nestačí mať v dnešnej dobe už len fotografie ostré po celej ploche a s detailmi.Navyše keď ešte započítam problém s displejom,ako modrý nádych a nerovnomerné podsvietenie na nízkych percentách jasu tak za tie peniaze sa to neoplatí, až keď klesne cena tak potom by sa dalo už o tom rozmýšľať.

htcjirka: Audio sa dá nastaviť v manuálnom režime pri videu. Inak v kvalite nahrávania audia je tento telefón medzi androidmi na špičke. Lumia je mŕtva, a nikoho už asi netrápi ako fotí/nahráva zvuk vo videu.
Jakub
Stále nechápu proč používají u telefonů a hlavně dnešních 2:1 displejů, objektivy 4:3. A osobně mám radši u fotek širší záběr, takže i když se mi líbila myšlenka širokoúhlého fotoaparátu. Tak mě naopak vadilo, že hlavní a kvalitnější čočka má menší záběr než konkurence.

Jinak Lumii si také nechávám na foto. Má jak lepší aplikaci na focení tak galerii. A hlavně i spoušť, pokut nemáte k dispozici druhou ruku, je to k nezaplacení. A pak se o ten telefon člověk nebojí, jako o telefon za 21k :D Nicméně Lumie a LG mají o tolik jiné podání fotek. Že přechod vyloženě nedoporučuju a radši Samsung, Apple.

Je dobré, že Samsung dovoluje S8ku vyzkoušet na 5ní. Dneska už vím, že příští telefon budu chtít nejdříve vyzkoušet a porovnat. Nedat jen na recenze.
owner
Hmm, dobrý, ale tak za 13K. Jinak tu reCapchu si strčte do pr...... To je na palici.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze