Vyzkoušeli jsme si ASUS ZenFone 5. Možná bude levnější, než jste čekali

Vyzkoušeli jsme si ASUS ZenFone 5. Možná bude levnější, než jste čekali
  • Displej si opravdu zaslouží ta nejlepší označení, jelikož ASUS dokázal vymáčknout z LCD panelu skoro maximum
  • Také zvuk ze stereo reproduktoru mile překvapil a konstrukční zpracování je letos opět excelentní
  • Obavy máme zatím jen z neoznámené ceny, kterou si ASUS řekne za poměrně průměrný procesor Snapdragon 636

Jen šest měsíců po recenzi ZenFonu 4 se nám dostal v Barceloně do rukou nový ZenFone 5, který se snaží napravit řadu chyb svého předchůdce, který trpěl zejména sebevědomou cenou. Prozatím vypadá novinka jako velmi atraktivní zařízení, které toho nabízí opravdu hodně, byť mu bude nepochybně spousta lidí vyčítat až okatou podobnost s vrcholem nabídky Applu.

ASUS Zenfone 5 – MWC 2018

Hlavní pozornost na sebe strhne 6,2palcový Full HD+ displej s horním výřezem či duální fotoaparát na zádech ve vertikálním rozložení. Musíme však říci, že se displej opravdu povedl. Jedná se o nový Super IPS panel, ale na první pohled jsme si mysleli, že jde o AMOLED. Displej má totiž nádherné barvy a na poměry IPS panelů neskutečně hlubokou černou. Jas by to chtělo sice vyšší, ale jinak nemůžeme popsat displej jinak než jako fantastický.

Ona podobnost s jablečným klenotem ovšem není čistě jen vzhledová. Máme tu kupříkladu i odemykání obličejem či animované emoji, které nazval ASUS samozřejmě po svém jako ZenMoji. Zmínit musíme však i originální vlastnosti ASUSu, který začal v systému hojně využívat třeba umělou inteligenci a strojové učení. Najdete je v různých koutech telefonu od fotoaparátu až po inteligentní zobrazování ikon v notifikační liště. To vše uvádí do pohybu Android Oreo společně s novou verzí nadstavby ZenUI 5.

Musíme také zdůraznit, že telefon působí v ruce velmi dobrým dojmem, ale tomu se po posledních dvou letech zas tak moc nedivíme. Už předchozí generace byly skvěle zpracované a nyní je to zkrátka opět ještě lepší. Přední i zadní stranu telefonu kryje jemně zakřivené 2.5D sklo, hmotnost je tak akorát a telefon padne skvěle do dlaně. Dokonce i přes skutečně velký displej není úplná noční můra jej ovládat jednou rukou.

Svými výkony nás skoro až odvály také parádní stereo reproduktory, které nemají jen kvalitní zvuk, ale jsou především neuvěřitelně hlasité. Porovnat jsme je mohli přímo na místě třeba s Galaxy S8 a nutno říct, že ASUS zadupal jihokorejský model minimálně v hlasitosti hluboko do země. Jen škoda, že jsme si nemohli vyzkoušet i duální fotoaparát. Na to si budeme muset počkat až do recenze.

Z hardwaru lze rychle zmínit procesor Snapdragon 636, 4/6 GB RAM a 64 GB interního úložiště. Nechybí slot pro microSD kartu, čtečka otisků prstů, USB-C dobíjí 3 300mAh baterii, nezapomnělo se na Bluetooth 5.0 a tak dále. Je toho zkrátka dost, ale nejvýkonnější procesor tu zkrátka není, ve skutečnosti je na dnešní poměry vcelku průměrný. O úspěchu tohoto telefonu rozhodne tedy až cena, kterou zatím ale bohužel stále neznáme.

Vzhledem k neskutečně agresivní ceně výkonnějšího ZenFonu 5Z si dovolujeme odhadovat částku klidně i u hranice 9 tisíc korun. To by byla podle nás opravdu paráda, ale zda ASUS zaručí svému ZenFonu 5 úspěch, nebo mu cenou opět zlomí vaz, je ještě ve hvězdách. Zatím se však zdá, že se ASUS z loňska skutečně poučil.

ASUS ZenFone 5 (2018) 6 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,7 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh
Diskuze ke článku
Martin
Chápu že se kopírují povedené telefony ale kopírovat epic fail to chce odvahu. Za mě jasný král mwc je Sony xperia compact
Xaver F. Jandura
Xaver F. Jandura
On má Asus všeobecně poměrně problém s vyvážením ceny telefonu s ohledem na použitý procesor. Nasazení Snapdragonu 430 v cenové kategorii střední třídy, to moc nejde (viz loňské modely). či třeba v minulosti nevalné Atomy. Myslím, že tady bude cena o poznání vyšší (12 tisíc a více), ale rád bych se mýlil a viděl to stejně optimisticky jako redakce. I přes vyšší cenu by Asus mohl argumentovat zpracováním, použitým displejem či fotoaparátem, co na to ale řeknou samotní zákazníci, to se teprv ukáže. On ani ten procesor není špatný. Je to ideální volba, ale cena je prostě cena.U Asusu se mi navíc nelíbí veliké tříštění portfolia mezi různé části světa. Zařízení je to ale pěkné.
Honza
Vzhledově je to prostě iphone X s androidem, ale nevadí, vypadá to dobře, tak proč to tak neudělat. Jen ten horní výřez mohli udělat jinak, ten je do oka bijící. Jinak je to velmi zajímavé a povedené zařízení. Uvidíme jaký bude fotoaparát a cena. Ta by ale neměla být příliš velká, protože konkurence nespí - honor 9, lg g6, Xiaomi, Huawei p10.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze