Vzpomínáme na klíčové okamžiky v historii fotomobilů Huawei. Které to jsou?

Vzpomínáme na klíčové okamžiky v historii fotomobilů Huawei. Které to jsou?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Huawei jako první přišel s využitím AI během focení
  • Mezi ikonické smartphony se řadí P30 Pro s 5× teleobjektivem, ale také Huawei Mate 10 Pro

Společnost Huawei je dlouhodobě považována za jednoho z největších průkopníků na poli mobilních technologií, především pak v oblasti fotografií a videa, kde získala četná ocenění. Na následujících řádcích se proto podíváme na vývoj fotomobilů Huawei a zavzpomínáme na některé z klíčových okamžiků v průběhu uplynulých let.

Duální fotoaparát a černobílý snímač: dnes samozřejmost, v minulosti rarita

Na zádech moderních smartphonů jsme dnes již zvyklí vídat nepřeberné množství snímačů i speciálních senzorů pro přesnější ostření či barevnou kalibraci. Například Huawei Mate 50 Pro ukrývá ve stylovém fotomodulu celkem šest různých senzorů pro zachycení co nejlepších fotografií. Ještě v nedávné minulosti však bylo vcelku běžné spoléhat pouze na jeden fotoaparát.

Huawei P9 představený v roce 2016 proto způsobil menší pozdvižení, když dorazil s 12Mpx hlavním barevným snímačem a 12Mpx monochromatickým fotoaparátem, čímž se stal jedním z prvních telefonů s tímto systémem kamer. Zajímavostí je, že oba snímače na zadní straně sdílely 27mm ohniskovou vzdálenost, clonu (f/2.2) i velikost jednotlivých pixelů 1,25 µm. Jednalo se tedy o stejné 1/2,9" snímače doplněné o fázové a také laserové automatické ostření. Na fotovýbavě se podílela také společnost Leica, díky níž se stal model P9 oblíbeným fotomobilem pro náročné.

Využití umělé inteligence

O rok později navázal na úspěch modelu P9 zástupce řady Mate. Huawei Mate 10 Pro vsadil na 12Mpx hlavní snímače s OIS, laserovým i fázovým ostřením a také velmi nízkou clonou f/1.6. Společnost mu dělal 20Mpx černobílý senzor o shodné světelnosti f/1.6. Kromě toho však Mate 10 Pro jako první smartphone využíval výhod AI, což umožňoval procesor Kirin 970. Fotografování za pomoci umělé inteligence se tak stalo zcela běžným jevem, se kterým se setkáváme dodnes.

Jak jsme se mohli obejít bez nočního režimu a teleobjektivu?

V roce 2018 společnost představila řadu Huawei P20, která přinesla režim Super Night. Pořizování prosvícených nočních snímků se stalo okamžitým hitem, na který opět navázali další výrobci a dnes se jedná o jednu z nejoblíbenějších funkcí. Model P20 Pro byl navíc prvním smartphonem s trojitou (zadní) kamerou, které vévodil hlavní 40Mpx snímač (Sony IMX600) doplněný o 20Mpx monochromatický senzor a 8Mpx teleobjektiv.

O rok později dorazil Huawei P30 Pro, který přinesl 5násobný optický zoom, s nímž bylo možné zachytit vskutku působivé snímky bez vlivu na výslednou kvalitu. Teleobjektiv byl periskopového typu, což znamená, že byl v telefonu uložen naležato, čímž odpadla nutnost řešit tloušťku zařízení.

2022 a schopnost měnit clonu v rozsahu f/1.4 až f/4.0

V letošním roce jsme se dočkali představení již zmíněného Mate 50 Pro, který se chlubí unikátním snímačem schopným fyzicky měnit světelnost v rozsahu f/1.4 až f/4.0 a hrát si s hloubkou ostrosti. Již brzy se můžete těšit na podrobný fotočlánek, ale také na další obsah zaměřený na Mate 50 Pro.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
No LG byl lepší inovátor.
Prcko Prcko
Prcko Prcko
Znie to trochu ako PR článok.
Zdeněk Vrba
Zdeněk Vrba
Sám mám stále Honor 20 Pro, Nemám proč měnit, 8GB a 256GB stále není standart. Výkon 401t Antutu. světelnost objektivu 1,4, teleobjektiv 3x optický zoom. Vydrž baterie celý den na 2 Sim po skoro 3 letech provozu. Co takový test starších telefonu vyšší třídy a nových aspoň střední třídy. Hlavně porovnání foťáku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze