Xiaomi 13 a Česko má 2. nejdražší volání a data v EU

mNews
3
Xiaomi 13 a Česko má 2. nejdražší volání a data v EU
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Xiaomi 13 a 13 Pro se konečně dočkalo odhalení, společně se sluchátky Buds 4
  • Známe datum povinného nasazení USB-C a NKÚ připravil zprávu o cenách českých operátorů
  • mNews přináší výběr těch nejzajímavějších zpráv z uplynulého týdne

Xiaomi konečně světu ukázalo novou generaci svých vlajkových telefonů. A vedle toho také stylová sluchátka. Dále si řekneme, kdy vstoupí v platnost povinnost jednotného konektoru USB-C a nakonec upadneme do deprese nad cenami českých operátorů. Vítejte u mNews.

mNews #197 – Česko má 2. nejdražší volání a data v EU

Podcast v audio formě

Xiaomi 13 (Pro) představeno

Po krátkém odkladu konečně došlo k odhalení nové vlajkové řady od Xiaomi s číslovkou 13. Model Pro se chlubí 6,73" LTPO obrazovkou se 120Hz obnovovací frekvencí. Za zmínku stojí jas 1 200 nitů, který se umí na přímém slunci zvýšit až na 1 900 nitů. O výkon se stará nový čipset Snapdragon 8 Gen2 a na zadní straně pak čeká trojice 50Mpx senzorů od Sony, přičemž hlavní má velikost 1 palce. Ultraširokoúhlý snímač navíc nahradí i makro. Baterie s kapacitou 4 820 mAh podporuje 120W drátové nabíjení a rozhodně musím zmínit i zvýšenou odolnost IP68. Tenhle špičkově vybavený telefon přijde ve 4 barvách s prémiovými keramickými zády. Základní model Xiaomi 13 má všechny parametry o něco menší a slabší, ale i tak půjde o skvěle vybavený kousek. Za zmínku stojí taky nová verze MIUI 14, která má běžet výrazně lépe než v případě minulé generace. Více informací a všechny specifikace naleznete v našem článku.

Xiaomi Buds 4 jsou pecky s ANC

Spolu s novými telefony Xiaomi představilo také bezdrátová sluchátka. Buds 4 jsou bezdrátové pecky, které se chlubí 11mm grafenovými měniči. Ty slibují vysokou kvalitu zvuku za všech okolností. Nechybí ani dnes už samozřejmé ANC, tedy potlačení okolního hluku. Xiaomi slibuje, že si poradí i s poryvy větru. Sluchátka mají zvýšenou odolnost IP54, takže jim nebude vadit zmoknutí. Samotná sluchátka slibují bez zapnutého ANC výdrž až 6 hodin. Spolu s další energií v pouzdře to dělá celkem 30 hodin. Po zapnutí ANC se dostanete na celkovou výdrž nějakých 20 hodin. Sluchátka se zatím prodávají v Číně v přepočtu a s daní za 2,5 tisíce korun.

Povinné USB-C se blíží

O rozhodnutí EU o povinném užívání jednotného USB-C jsme již na mobilenetu psali mnohokrát. Nejnovější zpráva však konečně přichází s konkrétním datem. A tím je 28. prosince 2024, aby měli výrobci dostatek času na přípravu. Za zmínku také stojí, že zařízení s podporou více než 15W nabíjení musí rovněž splňovat standard Power Delivery. To je podměrně zásadní rozhodnutí, které by mělo znamenat lepší podporu rychlých nabíječek napříč značkami, což dnes ne vždy platí. V noteboocích toto nařízení platí až od dubna 2026. Největší otazník stále visí nad iPhony, které se možná zbaví Lightning konektoru, ale existuje šance, že rovnou přejdou na čistě bezdrátové dobíjení.

ČR má druhé nejvyšší ceny dat v EU

Dnešní poslední novinka pro vás asi nebude úplně novinka, ale stejně stojí za to si podobné věci připomínat. Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu hovoří o tom, že Česko má druhé nejvyšší průměrné ceny za volání a data v EU. Vyšší ceny má dle zjištění už jen Maďarsko. V poměru ke kupní síle tak náš trh nevychází vůbec dobře. Zpráva rovněž zmiňuje, že na vině je i nevydařená aukce kmitočtů z roku 2020 pod vedením minulé vlády, která měla přinést zvýšení konkurence na trhu a tlačit tak ceny dolů. Zatím to vypadá, že tuto ohranou písničku o drahých tarifech budeme poslouchat stále dál.

Schválně by mě zajímalo, zda máte u operátora nějaký běžný a veřejný tarif, nebo zda spoléháte na výhodnější firemní nebo dokonce retenční balíčky. Dejte vědět do komentářů a sledujte mobilenet.cz.


Diskuze ke článku
MichalV65
MichalV65
Platím 520kč za tarif s neomezenými daty, voláním a SMS. Oficiální nabídkou nedostupný. I tak bych za něj víc nedal ani náhodou. Snad se tato situace časem zlepší. Chtělo by to hlavně čtvrtého operátora který by mohl vytvořit konkurenci a zamíchat kartami. Ale bohužel již delší dobu panuje situace, kdy si operátoři myslí, že mají super nabídky a neustále nabízejí to co nabízejí a přitom to není kdo ví jaký zázrak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze