Xiaomi Mi A3 dorazilo. Má AMOLED displej a čistý Android

48
Xiaomi Mi A3 dorazilo. Má AMOLED displej a čistý Android
  • Novinka má AMOLED displej s 6,1 palci a čtečkou tisků přímo v displeji
  • Výkon obstarává nový procesor Snapdragon 665
  • Na zadní straně je trojice fotoaparátů, hlavní je totožný s modelem Mi 9
  • Samozřejmostí je nejnovější Android a pravidelné aktualizace

Dle očekávání dnes došlo k představení nového Xiaomi Mi A3, které přímo navazuje na loňské Mi A2. Jedná se o řadu smartphonů, které Xiaomi nevybavuje svou nadstavbou MIUI, což může mnoha uživatelům vyhovovat. Novinka je po stránce vzhledu podstatně odvážnější a na první pohled je jasné, že chce cílit na mladší zákazníky. Kromě modré a bílé s duhovými odlesky bude na výběr i konzervativní černá barva. Počítejte s oblými tvary, kam se jen podíváte.

Xiaomi Mi A3

První mezigenerační zlepšení přichází u displeje, kde Xiaomi nasazuje 6,09palcový AMOLED panel. Ze zcela nepochopitelných důvodů však došlo ke snížení rozlišení na HD+ hodnotu. Jemnost tudíž nebude tak dobrá jako u loňského modelu, a to je velká škoda. Přímo do displeje je integrována čtečka otisků prstů. V horní části displeje je menší výřez, pod displejem pak tenčí rámeček, což je u telefonů střední třídy ještě akceptovatelné. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 5.

Xiaomi Mi A3

Pod kapotu se nastěhoval zbrusu nový Snapdragon 665, který se pojí se 4GB operační pamětí. Základem bude 64GB interní paměť, ale sáhnout budete moci také po dvojnásobné porci, tedy 128 GB. Nechybí ani slot pro paměťovou kartu, který je samostatný. Kromě paměťovky tak do telefonu umístíte také dvě nano SIM karty.

Velká výhoda novinky spočívá v nasazení čistého Androidu 9.0 Pie a zařazení do programu Android One. Můžete se těšit na pravidelné aktualizace a minimálně dvouletou softwarovou podporu.

Xiaomi Mi A3

Dalším lákadlem bude sestava tří fotoaparátů na zadní straně. Hlavní snímač Sony IMX586 se 48 megapixely je shodný s tím, který najdeme u Xiaomi Mi 9. Má výbornou světelnost f/1.79 a sekunduje mu 8megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát. Partu pak doplňuje již jen obyčejná 2megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti. Záznam videa je umožněn maximálně ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Zapomenout nesmíme ani na čelní kamerku se 32 megapixely.

Xiaomi Mi A3

Po stránce konektivity je zde Wi-Fi, GPS, GLONASS, Beidou, LTE a Bluetooth 5.0. Bohužel Xiaomi opět ignoruje NFC a na mobilní platby budete muset zapomenout. Po nižším rozlišení displeje jde o další větší zaváhání, které bude pro Mi A3 konkurenční nevýhodou. Chuť si lze spravit přítomností USB-C a 3,5mm jacku. Na závěr zde máme baterii s kapacitou 4 030 mAh a podporou rychlého nabíjení. Nabíječka v balení má však výkon pouze 10 W. Mi A3 si však případně poradí i s nabíječkou o výkonu 18 W.

Xiaomi Mi A3

Nové Xiaomi Mi A3 má již stanovenou evropskou cenu 249 eur za 64GB verzi. V přepočtu se jedná o necelých 6,5 tisíce korun. Za 128 GB verzi si výrobce účtuje 279 eur, což je něco málo přes 7 tisíc korun.

Technické parametry Xiaomi Mi A3 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 71,9 × 8,5 mm, 173,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,09" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 030 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2019, 7 800 Kč
Diskuze ke článku
Rawphill
Absencia NFC je škoda, ale u Xiaomi nič nezvyčajné. HD+ rozlíšenie je už podľa mňa väčší problém. Celkovo mi smartfón pripomína Samsung Galaxy A50
Blue Sun
Blue Sun
A zase zbytečně velká brada u telefonu s výřezem... chjo.
Sam
Nic moc telefon. Třešničkou jest čistý android, který je asi tak chytrý jako ios. Raději ne.
Cannoneer
U zpráv/recenzí u Xiaomi telefonů se vždycky první dívám na to, jestli má telefon NFC. Pokud to NFC nemá, tak už bohužel ani dál nečtu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze