Xiaomi slaví narozeniny a představuje nekompromisní Mi 8 s výřezem v displeji

18
Xiaomi slaví narozeniny a představuje nekompromisní Mi 8 s výřezem v displeji
  • Nové Xiaomi Mi 8 je vybaveno 6,21palcovým Super AMOLED displejem od Samsungu
  • Zadní strana je domovem dvou 12megapixelových fotoaparátů s optickou stabilizací
  • Samozřejmostí je procesor Snapdragon 845, 6GB RAM a až 256GB úložiště
  • Nejvýše bude stát speciální Explorer Edition

Čínské Xiaomi má dnes tiskovou konferenci v Pekingu, kde slaví své 8. narozeniny. Společnost založená v dubnu 2010 oslavuje jak se patří a nadělila si zbrusu novou vlajkovou loď. Ta nese název Mi 8 a jde o přímého nástupce Xiaomi Mi 6. Výrobce záměrně přeskočil číslovku 7, aby označení modelu sladil se svými narozeninami.

Xiaomi Mi 8

Právě představená novinka je celá skleněná a bude lákat například na 6,21palcový Super AMOLED displej, který dodává jihokorejský Samsung. Displej má poměr stran 18,7:9 a rozlišení 2 248 × 1 080 pixelů. V horní části je dnes často využívaný výřez, do kterého je umístěna například 20megapixelová kamerka, senzor přiblížení či infračervený senzor pomáhající rozpoznat vaši tvář. Pakliže by se vám „vykousnutí“ nezamlouvalo, bude možné jej softwarově skrýt. Jestli jste čekali čtečku otisků prstů přímo v displeji, tak bohužel. Xiaomi nasadilo obyčejnou čtečku na zadní straně.

Xiaomi Mi 8

Nicméně čtečkou v displeji disponuje nejvyšší verze Mi 8 Explorer Edition. Čtečka bude navíc citlivá na různé intenzity tlaku a kromě toho Explorer Edition nabídne 3D rozpoznávání obličeje na základě infračervených paprsků. V tomto ohledu má jít o vůbec první telefon s Androidem, který nabídne tuto bezpečnější alternativu po vzoru iPhonu X. Xiaomi Mi 8 Explorer Edition také bezpečně poznáte, když bude nabízeno se speciálními poloprůhlednými zády.

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition

Xiaomi vsadilo na operační systém Android 8.1 Oreo a novou nadstavbu MIUI 10. O jeho pohon se postará procesor Qualcomm Snapdragon 845 a 6GB operační paměť. Pro vaše data bude k dispozici 64 GB/128 GB úložného prostoru, přičemž větší úložný prostor se pojí s velkorysejší 6GB operační pamětí. Náročnější sáhnou po výše zmíněné verzi Explorer Edition s 8GB RAM a 256GB interním úložištěm.

Xiaomi Mi 8
Prvky ve výřezu u Xiaomi Mi 8

Hlavní fotoaparát je duální, oba snímače mají 12 megapixelů a čtyřosou optickou stabilizaci obrazu. Dle dostupných informací se bude jednat o totožný fotoaparát, který jsme již mohli testovat v Xiaomi Mi MIX 2S. V testu DxOMark dosáhlo Xiaomi 105 bodů. Výrobce nasadil také umělou inteligenci, která by měla dokázat rozpoznat desítky různých scén.

Xiaomi Mi 8

Z další výbavy můžeme vyjmenovat tradiční konektivitu čítající LTE, USB-C, Wi-Fi či Bluetooth 5.0. Smířit se musíte s absencí klasického 3,5mm jacku. Naopak se novinka může pochlubit dvoupásmovým čipem GPS. Zatímco ostatní smartphony využívají pouze jedno pásmo, Xiaomi Mi 8 se spoléhá na dvě, díky čemuž by mělo polohu najít nejen ještě rychleji, ale především mnohem přesněji. Do těla telefonu se dostala baterie s kapacitou 3 300 mAh a těšit se můžete nejen na podporu rychlého nabíjení, ale novinka nepostrádá ani moderní bezdrátové nabíjení.

Xiaomi Mi 8

Xiaomi Mi 8 bude dostupné ve čtyřech barevných variantách – vybírat budete moci mezi černou, modrou, stříbrnou a zlatou. Základní 64GB verze bude startovat na ceně kolem 420 dolarů, což je přibližně 11,5 tisíc korun s daní. Za verzi se 128GB interní pamětí si připravíte přibližně 468 dolarů (12,5 tisíce korun s daní). Nejvyšší běžná verze mající 6GB RAM a 256GB úložiště by měla stát 515 dolarů (bezmála 14 tisíc korun). Na čínském trhu se všechny běžné verze objeví 5. června. Explorer Edition dorazí později a její cena se má blížit 580 dolarům (téměř 16,5 tisíce korun).

Partnerem zpravodajství o Xiaomi je společnost Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

Xiaomi Mi 8 8 GB RAM

Rozměry154,9 × 74,8 × 7,6 mm, 175 g
DisplejSuper AMOLED, 6,21" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh
Diskuze ke článku
thegrid
vtipný jak najednou vypadají všechny mobily stejně, což mi teda nevadí. Zajímaly by mě informace k tomu dvoujpásmovému GPS..
mrazik
Xiaomi slaví narozeniny a představuje totalni klon Iphone X ... :D
Lukas
Zdravim podporuje to B20 LTE 800/900MHz?
Blue Sun
Blue Sun
To kopírování iPhonu se vším všudy začíná být dost nuda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze