Xperia XZ2 Premium nabídne nekompromisní výkon i duální foťák

První pohled
12
Xperia XZ2 Premium nabídne nekompromisní výkon i duální foťák
  • Do redakce nám připlula Xperia XZ2 Premium, nová vlajková loď od Sony
  • Ta jako první Sony nabídne duální fotoaparát, navíc s perfektní světelností a zpomaleným videem
  • Snapdragon 845 a 6 GB RAM se starají o nekompromisní výkon

K představení vlajkové lodi Sony došlo již během dubna tohoto roku a zatímco ostatní telefony z řady XZ2 se již prodávají, na nejvybavenější kousek, tedy Premium, jsme dosud čekali. Nyní nám však telefon do redakce přišel a my ho začínáme testovat pro plnohodnotnou recenzi. Než k ní dojde, pojďme se na něj rychle podívat.

Sony Xperia XZ2 Premium – první pohled

První, čeho si všimnete, jsou větší rozměry a hlavně hmotnost. 236 gramů je v ruce už opravdu znát a telefon působí masivně. Osobně používám předchozí XZ Premium a celou dobu jsem měl dojem, že je telefon velký a těžký. Teď už si to nemyslím. Plochou však novinka příliš nenarostla. Má sice větší displej, konkrétně 5,8 palce, ale Sony se povedlo zmenšit rámečky. Ty sice stále nejsou malé a nejdou s dobou, ale krok kupředu je vidět. I díky nim Sony zachovává stereo reproduktory na přední straně.

Oproti zmiňované předchozí generaci je telefon výrazně silnější. Záda jsou zakulacená, lesklá a okamžitě na nich ulpívají otisky prstů. Po vybalení z krabice vypadá telefon zezadu opravdu krásně. Pokud však chcete, aby reprezentoval, budete s sebou muset neustále nosit hadřík pro jejich čištění.

Displej nabízí 4K rozlišení a staromilský poměr stran 16:9. Sony na první pohled ukazuje, že nechce za každou cenu jít s davem, což mě těší. Akorát je škoda, že si to samé neřekli u 3,5mm jacku pro sluchátka. Ten už na těle telefonu bohužel nenajdete.

Vraťme se ještě na zadní stranu. Přibližně vprostřed zad najdete čtečku otisků prstů. Rovnou řeknu, že je umístěna velmi nízko a místo ní prst vychází kamsi na čočku fotoaparátu. Umístění je tedy zvláštní a nepohodlné. Zmíněný foťák však stojí za důkladnější prohlídku. Jde o vůbec první duální fotoaparát v těle Xperie. Hlavní snímač je 19megapixelový se světelností f/1.8. Sekundární čočka je monochromatická s ještě lepší světelností. Nedostanete sice možnost bezztrátového přiblížení, ale fotky by mohly být ostřejší s lepšími detaily. Jak XZ2 Premium skutečně fotí se ukáže v recenzi. Nechybí také zpomalené video s 960 snímky za sekundu ve Full HD rozlišení. Selfie kamera zůstala jen jedna s rozlišením 13 Mpx.

Když říkám, že jde o vlajkovou loď, myslím to zcela vážně. Sony novou XZ2 Premium osadilo Snapdragonem 845 a nechybí ani 6 GB RAM. Prostě to nejlepší, co nyní můžete chtít. Díky tomu se nezaleknete ani sebenáročnější hry, práce na rozdělené obrazovce, úpravy fotek či videí a dalších náročných úkonů. Škoda jen, že s velikostí nenarostlo také úložiště, které nabízí „jen“ 64 GB. Od minula tedy žádný posun. Interní paměť však rozšíříte microSD kartou. Do šuplíčku se vejde také dvojice nanoSIM karet.

I baterie s kapacitou 3 540 mAh by mohla být na první pohled mírným zklamáním. Jistě by se do těla telefonu vešlo i více. Na druhou stranu po zkušenostech s ostatními telefony od Sony by to mělo znamenat 2 dny běžného provozu a celý den při náročnějším používání. Na soudy je však brzy.

Za Xperii XZ2 Premium zaplatíte 21 990 Kč a budete si ji moci pořídit již na přelomu srpna a září. Já vám samozřejmě doporučuji vyčkat na naši recenzi, na které právě teď začínáme pracovat.

Technické parametry Sony Xperia XZ2 Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 80 × 11,9 mm, 236 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,8" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:35 hodin
DostupnostQ2 2018, 22 000 Kč
Diskuze ke článku
xxx
To jako vážně Sony?
Tímhle se chce odrazit ze dna? To opravdu zaměstnávají tak neschopné lidi, že si dovolí tohle vypustit do světa, navíc za danou cenovku? Opravdu se nepoučili, nesledují dění na trhu atd.? Sony si může podat ruku s Htc a jít rovnou od válu stejně, jako šla kdysi Nokia....
Rovnou mohou začít s výrobou poklopů na kanály nebo záchodových prkýnek.
Juraj Slezák
Juraj Slezák
mam xz2 a citacka je tiez nizko ale trva to par dni a clovek si zvykne, a teraz mi to uz neprijde ze by to bolo nepohodlne.. idealne ak ma clovek nejaky obal tak ju nahmata hned
Arny2
Mám xperii xz2 a jsem s ní fakt spokojen.
Jsem zvědavý na recenzi
Mara Studna
Mara Studna
Na recenzi fotoaparátu jsem opravdu zvědav

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze