Žasněte. Samsung Galaxy A80 má výsuvnou konstrukci a trojitý otočný fotoaparát

9
Žasněte. Samsung Galaxy A80 má výsuvnou konstrukci a trojitý otočný fotoaparát
  • Novinka má 6,7palcový displej bez výřezů a průstřelů
  • Pro potřeby selfies jsou k dispozici tři hlavní fotoaparáty
  • Samsung nasadil zbrusu nový procesor Snapdragon 7150 a 8GB RAM
  • K dispozici je nové superrychlé nabíjení
  • Za moderní technologie si Samsung účtuje téměř 17 tisíc korun

V letošním roce se Samsung rozhodl řadu Galaxy A vyprofilovat jako jasné řešení pro mladé a aktivní uživatele. Nová Áčka se rozprostřela ve velmi širokém cenovém spektru a na pomyslném vrcholu dnes stanul Samsung Galaxy A80. Ten bude částečně svou výbavou a především pak vysokou cenou takřka konkurovat výše postavené řadě Galaxy S. Nabízí totiž hned několik zajímavých technologických řešení.

Nejdříve se na telefon podívejme. Jde o velké zařízení, ledacos naznačuje obrovský 6,7palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlišením. Pokud se na něj podrobně zadíváte, není v něm výřez a dokonce ani průstřel. Zabírá takřka celou čelní plochu, rámečky jsou minimální. Přesně tak bychom si to představovali. Přímo do displeje je pak integrována čtečka otisků prstů. Jde o optickou variantu, ultrazvukový a tedy modernější typ zůstává vyhrazen řadě Galaxy S.

Samozřejmě se ihned nabízí možnost, kam Samsung schoval čelní fotoaparát. Odpověď je jednoduchá. Nikam. Výrobce částečně vyslyšel volání některých uživatelů a čelní fotoaparát zdánlivě vypustil. Proč píšeme zdánlivě? Jako čelní fotoaparát(y) totiž slouží objektivy na zadní straně. Konstrukce Galaxy A80 je výsuvná a moduly fotoaparátu otočné. Ano, Samsung se rozhodl pro technologicky zajímavé, ale především velmi náročné řešení. Nic totiž neovládáte vlastní silou. Stačí spustit fotoaparát, zvolit selfie režim a automaticky se vysune a přetočí zadní fotoaparáty směrem k vám. Pokud tedy selfies nefotíte, nemusí vás nic trápit.

Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A80 a jeho výsuvný mechanismus s otočným fotoaparátem

Rovnou se přesuňme k fotoaparátům. Hlavní snímač má 48 megapixelů a světelnost f/2.0. Další je 3D Depth senzor, který umožňuje pořizovat videa s funkcí Live Focus, jež skenuje rozměry i hloubku snímaných předmětů. Nakonec zde máme 8megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát, který je společným poznávacím znamením řady Galaxy A. Veškeré možnosti hlavních fotoaparátů bude možné využít i v režimu selfies. Jde o naprosto unikátní možnost.

Samsung Galaxy A80

Celý motorizovaný mechanismus je náročný na vnitřní prostor telefonu a Samsung musel slevovat ze svých obvyklých prvků. Bohužel se budoucí majitel bude muset smířit s absencí 3,5mm jacku a dokonce chybí i slot pro paměťové karty. Interní 128GB paměť však působí ve vyšší střední třídě jako dostatečná porce. U hardwaru zůstaňme. Ztělesňuje jej zbrusu nový a vlastně nepředstavený procesor Snapdragon 7150 s osmi jádry a 8GB operační paměť.

Do útrob se Samsungu podařilo dostat baterii s kapacitou 3 700 mAh, což není vyloženě moc, ale opět zřejmě došlo k limitaci prostorem. Kompenzací budiž podpora superrychlého nabíjení o výkonu 25 W. To je mimochodem více než u řady Galaxy S10. Lze tak odhadovat, že k úplnému nabití bude stačit přibližně hodina a pár minut. Na bezdrátové nabíjení bohužel nedošlo a zapomenout dále musíte i na jakoukoliv zvýšenou odolnost. Nyní tak můžeme říci, že žádný letošní model řady Galaxy A není odolný.

Dostáváme se k ceně, o které se bude velmi diskutovat a Samsung se stane terčem ostré kritiky. Nový Galaxy A80 se na českém trhu objeví koncem května výhradně v černé barvě za 16 999 Kč. To rozhodně není málo a novinka se tak dostane například do cenového křížku s Galaxy S9+. Nový Galaxy A80 ale bude přeci jen mířit na jiné uživatele, kteří hledají telefon s co největším displejem a kvalitním fotoaparátem pro selfies.

Technické parametry Samsung Galaxy A80

Kompletní specifikace
Konstrukce165,2 × 76,5 × 9,3 mm, 220 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:46 hodin
Dostupnostčervenec 2019, 16 999 Kč
Diskuze ke článku
lollo
To se vážně povedlo! Klobouk dolů.
Lukáš
Když Samsung představil a9, myslel jsem že už nic dražšího ve střední třídě být nemůže. Ale spletl jsem se. Konkurencí bude asi podobně drahý ale mnohem lepší oneplus 7, případně s10e
Pesedm
Ta cena to zabíjí..
Sorry jako... Ano bude líp...
pet
zase na 90%. nechapu proc ti analfabeti delaji slozitou konstrukci nachylnou na problemy a pritom dole nechaji tak hnusny ram!! kdyby byl ram dole stejny jako nahore tak smeknu a zasnu ale takhle bych jim vrazil spis pesti..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze