Žerty stranou, výsledky fotoduelu P30 Pro a Galaxy S10+ vás zanechají v úžasu

Testem nočního režimu prošel i Mate 20 Pro
39
Žerty stranou, výsledky fotoduelu P30 Pro a Galaxy S10+ vás zanechají v úžasu
  • Fotografie pořizované v nočním režimu ve velmi tmavém prostředí zvládá Huawei P30 Pro na jedničku a překonává i Huawei Mate 20 Pro
  • V rámci fototestu jsme vyzkoušeli také 32megapixelovou selfie kamerku
  • Nakonec můžete zhodnotit stabilizaci při natáčení videa

Oba dva telefony v současnosti představují to nejlepší z portfolia společností Huawei a Samsung, a proto jsme se rozhodli je podrobit důkladnému fototestu. První řada fotografií byla pořízena za denního světla. Za bližší prozkoumání rozhodně stojí hned druhá fotografie, která byla vyfocena časně ráno za ideálního měkkého světla. Na fotografie v plném rozlišení se jako vždy můžete podívat o kousek níže.

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Huawei P30 Pro, druhý Samsungu Galaxy S10+ (posuvník umístěn vlevo).

Huawei P30 Pro denní fotografie
Samsung Galaxy S10+ denní fotografie

Druhou disciplínu představují již tradičně fotografie pořízené v noci či za šera. Jelikož nejde u Galaxy S10+ spuštění nočního režimu vynutit a spouští se až v opravdu tmavém prostředí, rozhodli jsme se vyfotit několik snímků v temném interiéru. Focené objekty dávají poměrně dobrou představu o schopnostech nočních režimů jednotlivých telefonů a nutno podotknout, že Huawei P30 Pro se v této kategorii stal vítězem na plné čáře. Markantního rozdílu si můžeme všimnout i mezi nočním režimem focení u P30 Pro a Huawei Mate 20 Pro (noční fotografie z Mate 20 Pro najdete v plném rozlišení na konci).

Fotografie pořízené za umělého osvětlení (bez nočního režimu)

Pro ještě lepší představu o tom, jak funguje noční režim, přikládáme fotografie vyfocených objektů s rozsvíceným umělým osvětlením.

Noční fotografie bez zapnutého nočního režimu

Prohlédnout si můžete několik snímků pořízených v Paříži, tentokrát však bez nočního režimu, který se kvůli pouličnímu osvětlení v některých situacích u Samsungu nechtěl spustit.

Huawei P30 Pro
Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

Nakonec si můžete prohlédnout, jak funguje stabilizace u videí pořízených ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu.

Huawei P30 Pro testovací video 1080p 30 FPS

Samsung Galaxy S10+ testovací video 1080p 30 FPS

Diskuze ke článku
iXtr3m3
Btw. aj tá výhoda nočného fotenia je jednak "zatiaľ" príliš markantná kvôli absencii finálnej verzie "podrežimu" Night Shot (aj keď mu osobne až tak neverím) a jednak očakávať od akéhokoľvek mobilu dnes zázraky v nočnom fotení, to je naivita najhrubšieho zrna. Skúste Huaweiom odfotiť v noci pri tej dlhej uzávierke pohybujúci sa objekt. A netvrďte mi, že mobilom fotíte len statické zátišia. Foto v mobile prevláda v použití na rýchle momentky a nie niekoľkosekundové snímky. Detto je to so zoomom, aj keď musím priznať, že tam je jasne to využitie ďaleko lepšie ako pri nočných fotografiách, ale určite prevláda fotenie jednak klasických rýchlych momentiek a jednak širokouhlých záberov a samozrejme u maniakov nezabúdajme na selfie. A v tomto je Samsung jednotka. Keď už Huawei robilo periskopový fotoaparát, malo premýšľať nad aspoň dvomi úrovniami skutočného optického zoomu, lebo veľakrát sa stane, že 5-násobný zoom je príliš a akýkoľvek iný je zasa málo, tá trojka z minula by sa ešte medzi to hodila. A tie hybridné resp. digitálne dorátavačky na vyššie zoomy, to sú už len serepetičky, ktoré v priamom porovnávaní moc neobstoja, lebo vtedy ide výsledná kvalita brutálne bokom. Určite mi je aj ten hybridný 10-násobný zoom k ho-vnu a to už nehovorím o tom digitálnom 50x. Ale niekomu to samozrejme imponuje. Čo na tom, že ho-vno vidieť, mám to 10 resp. 50x priblížené. Dnes sa dajú ľudia oblbnúť čímkoľvek. Kým je jednoducho optika statická a navyše nekonzistentná veľkosť snímačov a ich kvalít, tak sa stále bavíme o softvérových serepetičkách a hrátkach s výrezmi, dopočítavaním cez AI atď. a to nemá s realitou nič spoločné, nech mi budete tvrdiť čokoľvek.
Lukáš
Pro mě je nejdůležitější zoom. Fotím hlavně přírodu, architekturu na výletech a nepotřebuji tam mít svůj ksicht nebo někoho jiného. Většinou si raději fotím ultrazoomovým kompaktem, ale s novým huawei věřím, že ultrazoom budu moc nechávat doma. Sice má menší zoom, ale je to dobrý kompromis. Sám znám některé fotografické fanatiky, kteří pokud nemají fotku z několikakilového stroje co nosí ve velkých brašnách, tak jsou nešťastní a na ostatní fotky jen nadávají. To je, ale jiná liga a pro většinu běžných lidí dnes i ten mobil a zvlášť se zoomem dokáže uspokojit. Opravdu tedy nechápu některé komentáře, co tu tolik na ty mobilní fotky nadávají. Jděte si diskutovat na své diskuzní weby, kde se řeší ty velké zrcadlovky. Dobře si pamatuji na první mobily s foťákem a za posledních patnáct let se ušel ohromný kus cesty, takže ta kritika není na místě. Mobilní fotoaparáty jdou cestou umělé inteligence, která si tu fotku upraví podle sebe aby byla líbivá, ale vadí to někomu nebo naopak je za to zákazník za to vděčný? Myslím, že většina uživatelů to je jen a jen vítá.
Jan
Za dne oba fotí dobře, akorát každý jinak. Na videu musí Huawei zapracovat dlouhodobě, ale noční režim a zoom jsou jasné výhody. Bohužel i kdyby S10 byla sebelepší, tak na tu nevycentrovanou megadíru si rozhodně zvykat nehodlám a i když jsem měl většinu minulých Galaxy (SII, S3, S4, S6, S7E), tak letos to bude P30Pro.
peripsen
U denních fotek je to jak kde něco má lepší S10 něco P30, ale mě se více líbí studenější podání barev u P30, noční fotky vyhrává P30 na plné čáře, ale videa jsou daleko lepší z S10

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze