Vodafone v Karlových Varech ukázal 5G, sviští rychlostí 1,8 Gb/s

5
Vodafone v Karlových Varech ukázal 5G, sviští rychlostí 1,8 Gb/s
  • Vodafone v Karlových Varech předvedl testovací provoz 5G
  • Maximální dosažená rychlost stahování činila 1,84 Gb/s
  • Největšími výhodami 5G sítí bude jejich vysoká kapacita, rychlost a lepší přizpůsobitelnost aktuální poptávce
  • Komerční provoz 5G sítí plánuje Vodafone spustit v prvním čtvrtletí 2019
  • Ostatní operátoři se na komerční provoz také chystají, klíčová je ale aukce kmitočtů

Karlovy Vary, to není jenom filmový festival, ale pravidelně i zkoušení nových technologií. Vodafone jakožto partner mezinárodního filmového festivalu rád spouští nové technologie v průběhu jeho konání. Ostatně Karlovy Vary byly v létě 2010 jedním z prvních měst, kde červený operátor spustil 3G a v roce 2013 zde zažilo českou premiéru u Vodafone i LTE. To ale začíná narážet na své limity, a to i po spuštění technologie LTE Advanced 4×4 MIMO a dalších vylepšení. Proto se operátoři na celém světě pilně připravují na 5G, jehož vývoj probíhá mnoho let a před několika týdny byla konečně finálně dokončena jeho standardizace. A to znamená jediné. Výrobci zařízení (ať už mobilů, nebo sítí) i operátoři znají přesně parametry a může se začít s plánováním spuštění pilotního a posléze komerčního provozu.

5G vyřeší dnešní problémy se sítěmi

5G má přinést několik zásadních výhod a zlepšení oproti stávajícímu LTE, které je označováno také jako 4G. Ve zkratce má 5G čtyři výhody – rychlejší odezvu, vyšší rychlosti, lepší kapacitu a možnost jejího směrování tam, kde je poptávka. Zatímco dnes je za velmi dobrou odezvu u LTE sítí považovaná hodnota pod 20 milisekund, 5G nabídne reálně 8 až 10 milisekund, samotná síť pak v laboratorních podmínkách dokáže dosahovat ještě lepších výsledků, a to 4 milisekundy. Rozdíl v odezvě a její důležitosti ukazoval Vodafone na balančním robotovi, u kterého veškeré výpočty pro rychlý pohyb koleček vykonával počítač připojený přes cloud. Zatímco při odezvě pod 10 milisekund a připojení přes 5G se udržel malý robot „na svých“ a úspěšně balancoval, u nižší odezvy podobné LTE robot během několika vteřin spadl, protože nedostával výpočty na korekci pohybů a stabilizaci dostatečně rychle. V praxi lze díky lepší odezvě přesunout část výpočetního výkonu do cloudu, a šetřit tak baterii mobilních zařízení připojených přes 5G v případě náročných operací.

Ohromná rychlost a uspokojení velké poptávky

Druhým velkým zlepšením bude samozřejmě maximální rychlost. Ta samozřejmě závisí na šířce pásma, kterou operátor v aukci vydraží, a dalších parametrech. V Karlových Varech jsme v testu dosáhli maximální rychlosti 1,8 Gb/s. Pro porovnání, rychlosti LTE ve stejném místě nedosahují zdaleka ani desetinové rychlosti, i když samozřejmě jejich výsledek je ovlivněn velkým množstvím připojených uživatelů.

Další velkou výhodou má být schopnost antén s 5G okamžitě reagovat na poptávku tam, kde je potřeba. Uvnitř prezentované aktivní antény Huawei se nachází konfigurace 64×64 MIMO, tedy 64 přijímacích a vysílacích antén. Ty se dokážou okamžitě zaměřit na místa s největší poptávkou, například koncert, fotbalový zápas nebo demonstrace a efektivně obsloužit mnohem větší množství lidí, kteří oproti LTE nebudou bojovat s rychlostí a stabilitou připojení.

Vodafone v Karlových Varech testovací provoz ukazoval na anténách Huawei, se kterými počítá i v pilotním a komerčním provozu. Páteřní komponenty bude i pro 5G Vodafonu nadále dodávat Ericsson. Test ve Varech pak rozhodně nebyl levný. Šlo o frekvenci 3,5 GHz a šířku pásma 100 MHz. Za dvouměsíční testovací licenci musel Vodafone Českému telekomunikačnímu úřadu zaplatit více než 200 tisíc korun.

Vodafone 5G
Takto vypadal testovací provoz 5G v Karlových Varech, přímo v hotelu Thermal. 5G anténa je vidět zcela vpravo

V komerčním provozu už za půl roku?

To je však pouze nepatrný zlomek nákladů, které nejen Vodafone, ale i další operátory, čekají v nejbližší době v souvislosti s 5G. Už v příštím roce se totiž budou dražit klíčové kmitočty 700 MHz a 3,5 GHz, které budou operátoři používat právě pro 5G. Už v minulém roce pak proběhla dražba kmitočtů v pásmu 3,7 GHz, kde uspělo O2 a Vodafone. Už v prvním čtvrtletí příštího roku chce zároveň Vodafone spustit 5G síť v komerčním provozu, což je velmi ambiciózní cíl. Háčkem také je, že v té době ještě bude chybět větší počet zařízení, která by mohla 5G vůbec využívat. K dispozici budou pouze velké přijímače pro domácí použití. Prvních mobilů s 5G v prodeji v Evropě bychom se měli dočkat nejdříve ve druhém čtvrtletí 2019. Jak nám potvrdili zástupci Huawei v Karlových Varech, je velmi pravděpodobné, že 5G nabídne například už nástupce současných modelů Huawei P20 a P20 Pro, který dorazí příští rok na jaře. Vodafone chce pokrýt nejdříve vytížená centra velkých měst tam, kde nyní kapacitně LTE nedostačuje.

Na 5G sítě se připravují také další čeští operátoři. Na podzim už testoval 5G operátor O2. Dle vyjádření tiskové mluvčí O2 Lucie Jungmannové tyto testy pomohou rychle přejít na 5G. Jelikož byl 5G standard finalizován teprve nedávno, komerční využití včetně nabídky zařízení očekáváme nejdříve v příštím roce. Pilotní trial chceme spustit letos, nyní vyhodnocujeme možnosti a jednáme s dodavateli technologií, dodává Jungmannová. Konkrétní plány na komerční spuštění nemá ani T-Mobile, který letos testoval komponenty potřebné pro 5G i T-Mobile. Predikovat termín budoucího spuštění 5G na území ČR je zatím předčasné – jednak nejsou k dispozici 5G terminály, jednak TMCZ nemá k dispozici vhodné spektrum. Možným posunem v dalším vývoji by mohla být aukce pásma 700 MHz, jež se uskuteční v roce 2019 a poté aukce pásma 3,5 GHz, vyjádřila se pro mobilenet.cz tisková mluvčí T-Mobile Czech Republic, Martina Kemrová.

Diskuze ke článku
ICE
Jů, takže se svým fupem mám asi půl minuty internetu na měsíc :D
mrtva_zizala
pojem drahy test a vodafone, to neni snad mysleno vazne. tech 200 klacku jim lidi vydelali asi tak za minutu zpatky. Mluvi se o MIMO 4x4, ale uz ne o tom, ze vsichni 3 operatori toto nasazuji vesmes jen na 1 frekvenci a to 1800Mhz. VDF to nekde sem tam spousti na 2100, jen ale velmi velmi velmi malo. A pak tu mame jeste tezce nevyzivane pasmo 2600. Ono se te kapacity da vytahnout jeste mraky pri spusteni 4x4 na 1800/2100/2600 ale z neznameho duvodu se na to sere. A minimalne TMobile s tim neco bude muset delat, protoze pokud chce ukocirovat divokeho kone - vyzirace kapacity LTE na Doma bez 3,5Ghz pasma, tak tu kapacitu nejak nahnat musi. Uplne v pohode se dnes najde lokalita, ktera na 800 trpi uz nejaky cas a kde je posileni...nikde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze