Exkluzivně jen u nás! Strávili jsme víkend s Xiaomi Redmi Note 5

23
Exkluzivně jen u nás! Strávili jsme víkend s Xiaomi Redmi Note 5
  • Telefon na nás zapůsobil dobře bytelnou hliníkovou konstrukcí, slušným hardwarem i dobrou výdrží baterie
  • K dokonalosti chybí snad jen NFC či USB-C a možná i hezčí design
  • Telefon by měl jít do prodeje již brzy s cenovkou pod 7 tisíc korun

Celý víkend jsme strávili s očekávaným Xiaomi Redmi Note 5, které nám dorazilo exkluzivně do redakce na trochu podrobnější vyzkoušení, a tak vám rychle přinášíme alespoň krátké první dojmy z každodenního používání.

Xiaomi Redmi Note 5 – podrobné první dojmy

Začneme tím, že je telefon kvůli 5,99palcovému Full HD IPS displeji i přes tenčí rámečky vcelku velký a rozhodně není snadné jej ovládat jednou rukou. Velikost nám silně připomíná třeba Pixel 2 XL, avšak samotný displej vypadá dobře a samozřejmě si u něj můžete upravovat v nastavení teplotu barev a podobně. Nechybí dokonce ani notifikační diodka, byť je pouze bílá.

Zvuk z jednoho spodního reproduktoru nás ovšem moc neohromil, ale hrát umí opravdu nahlas. Narozdíl od 3,5mm jacku pro sluchátka, který není z nejlepších a hraje relativně potichu. Na pozitivnější notě se potom nese až výdrž baterie, která má 4 000 mAh a vydržela bez problémů celé dva dny, přičemž jí ještě pár procent zbylo. Rychlost nabíjení jsme si vyzkoušet nemohli, jelikož nám telefon dorazil bez krabičky, ale rozhodně bychom raději viděli moderní USB-C než microUSB (verze s USB-C ovšem existuje).

Co nás ovšem asi nejvíce překvapilo jsou nová gesta v nadstavbě MIUI, která je založena už dokonce na Androidu 8.1. Rychlé swipenutí zespod displeje vás dostane na domovskou obrazovku, pomalejší otevře multitasking a swipenutí zleva i zprava ve spodní polovině displeje vás vrátí o krok zpět. Je to neskutečně návykové ovládání a především nám gesta opravdu výrazně usnadnila používání telefonu v jedné ruce. Vždy si však můžete zapnout zpět i tradiční trojici tlačítek.

Celé prostředí přitom běhá hezky rychle, ale animace spojené s novými navigačními gesty se prakticky pokaždé sekají. Tohle by mělo Xiaomi ještě určitě odladit. Nelze si stěžovat ani na výkon s procesorem Snapdragon 636 a 4 GB RAM. Pro ukládání všeho možné poslouží také 64 GB interního úložiště, které lze navíc ještě rozšířit microSD kartou. Nechybí přitom ani infraport či kompletní LTE. Příště by se však hodilo přihodit rovněž NFC.

Ve skrze pozitivně zapůsobil duální fotoaparát. Hlavní senzor má 12 Mpx a druhý 5 Mpx, přičemž slouží čistě pro rozmazání pozadí. Fotoaplikace má sice pomalé reakce a nemůžete tedy fotit jednu fotku za druhou, ale HDR se zpracuje překvapivě rychle a výsledky vypadají slušně. Zmínku zaslouží také 13Mpx přední kamerka, která se chlubí vlastním LED bleskem.

Celkově na nás udělal telefon vzhledem k ceně pod 7 tisíc korun skvělý dojem. Hliníkové tělo je bytelné a dobře zpracované, i když není smartphone tak hezký jako zástupci z řady Mi. Za dané peníze, ale dostanete pořádnou výbavu, která rozhodně bude stát za zamyšlení.

Xiaomi Redmi Note 5 4/64 GB

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh
Partnerem zpravodajství o Xiaomi je společnost Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.
Diskuze ke článku
JakubJ
Dobrý den,
díky za recenzi. Zkoušeli jste také natáčet video? Ze zahraničních recenzí to vypadalo, že Xiaomi se výborně povedla elektronická stabilizace - při chůzi to krásně vyrovnávalo veškeré otřesy.
Nemáte bližší informace o tom, kdy by měl být telefon v prodeji v ČR?
Dave
Za mě Xiaomi zklamání, už nikdy.
Pepa
Bez NFC, bez USB-c.... U redmi note 4 ještě ok... Ale teď už ne....
jméno
konektor je to poslední co mě na telefonu zajímá

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze