Funkce Side Sense v Xperii XZ3. Ovládáme smartphone jednou rukou

4
Funkce Side Sense v Xperii XZ3. Ovládáme smartphone jednou rukou
  • Jednou z nových funkcí Xperie XZ3 je snadné ovládání jednou rukou
  • Stačí poklepat na boky zařízení a spustí se funkce Side Sense
  • Nabídku zobrazených aplikací si můžete sami upravit

Před měsícem Sony na veletrhu IFA 2018 představilo novou vlajkovou loď Xperii XZ3. Ta opět ušla kus cesty a přináší zajímavá lákadla. Zcela nová funkce nese název Side Sense a má usnadňovat ovládání většího smartphonu jednou rukou. A ne, tentokrát nejde jen o staré známé zmenšení displeje k jednomu rohu.

Jak Side Sense funguje?

Funkci si v prvé řadě musíte aktivovat v nastavení. Následně začnou být mírně zakřivené boky displeje citlivé na poklepání. Je v podstatě jedno, v jakém místě na pravém či levém boku k dvojitému poklepání dojde. Po poklepání se v daném místě rozbalí malá, vertikálně orientovaná nabídka složená z mřížky ikonek 3×3.

Sony Xperia XZ3
Funkce Side Sense funguje po obou stranách displeje

Sony však nezůstalo u jediné funkce a přidalo ještě malý bonus. V případě aktivovaného Side Sense můžete po bocích displeje krátce přejet, čímž se vždy dostanete v nabídce telefonu o úroveň výše (případně chcete-li zpět).

Co Side Sense nabízí?

Hlavní výhodu Side Sense hledejte v tom, že budete mít všechny aplikace pod svým palcem, a to takřka doslova. Nabídka se skutečně vždy objeví přesně tam, kde poklepete. Jsou v ní přitom často používané funkce, případně ty, které si sami do nabídky naskládáte. Navíc prostým posouváním se dostanete také k rychlému přístupu k bezdrátovému nastavení a případně do celého menu, které se nadále roluje v úzké a dlouhé nabídce, kterou snadno obsloužíte jednou rukou. V neposlední řadě zde nechybí ani tlačítko k aktivaci tradičního režimu ovládání jednou rukou.

Funkce Side Sense

Jak se Side Sense ovládá?

Úspěch nových funkcí vždy závisí na jejich užitečnosti a snadném ovládání. Na první pohled se zdá, že se Sony trefilo do černého. Funkce se snadno aktivuje, jednoduše používá a lze ji uživatelsky přesně nastavit, včetně délky poklepání a podobně. Tolik teorie. Praxe je bohužel mírně odlišná. Side Sense je rozhodně užitečná, zejména pokud vám velké displeje činí problémy. V tom případě si jistě dáte práci a čas dostat Side Sense pod váš palec tak, aby se zapnula vždy, když potřebujete.

Sony Xperia XZ3

Osobně jsem se s funkcí během téměř dvou týdnů příliš neskamarádil. Funkce se neaktivuje v ideálních 100 % případů, kdy na okraj displeje palcem ruky poklepu. Naopak se mi často stává, že telefon uchopím, čímž funkci aktivuji, aniž bych ji v danou chvíli potřeboval. Jde však o tradiční stinnou stránku různých speciálních gest, která reagují na konkrétní dotyk či tah prstem. Pokud si však na funkci zvyknete a přesně si ji nastavíte, může být po čase skutečně užitečná.

Sony Xperia XZ3

Rozměry158 × 73 × 9,9 mm, 193 g
DisplejAMOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:53 hodin
Diskuze ke článku
Pavel
Strašné. Nevím proč, ale nadstavba od Sony na mě působila vždy odpudivě. Ať už kvůli mizerným funkcím, nebo grafickému zpracování. Tohle jest důkazem, dost slabě obšlehnutá funkce z nadstavby Samsungů.
Suby
Hmm, tuhle fci mam uz davno na Honor 8 a tusim ze to mel i LG Flex2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze