LG Q60 v naší redakci. Jaká je snaha výrobce ve střední třídě?

25
LG Q60 v naší redakci. Jaká je snaha výrobce ve střední třídě?
  • Nižší střední třídu obohatilo LG o zajímavý model Q60
  • Má velký displej, tři fotoaparáty či ultraširokoúhlý objektiv
  • Velmi povedený je design
  • Příjemným překvapením je výdrž

O LG v našich luzích a hájích příliš často neslyšíme. Výrobce jednak neprodukuje nijak velký počet smartphonů a když už, většinou je k nám nedodá, nebo dodá, ale preventivně o nich nikomu neřekne. Drobná změna nastala s LG Q60, což je zástupce nižší střední třídy, který se snaží agresivnější cenovkou zaskočit ostřílené čínské výrobce, jako je Huawei (Honor) a Xiaomi. A na první pohled se to LG skutečně daří.

LG Q60

Model Q60 totiž vypadá dobře. Námi testovaná lesklá světle modrá působí svěžím dojmem. Ten sice trošku kazí čelní strana, na které bijí do očí tlusté rámečky společně s kruhovým výřezem, avšak jsme u telefonů za ani ne pět tisíc korun a nelze čekat technologické zázraky. Spíše lze ocenit, že telefon skvěle padne do ruky. Navrch dokáže Q60 přihodit i plnění vojenského standardu MIL-STD 810G. Samotný displej je typu IPS s 6,26palcovou úhlopříčkou a HD+ rozlišením. Na svou kategorii velice pěkný standard. Nad displejem bdí i informační dioda. Nelze ji ale nijak nastavit a na červené blikání si nemohu zvyknout. Neustále mám pocit, že mi telefon oznamuje nízký stav baterie.

LG Q60

Pod kapotou to také nevypadá vůbec zle. Osmijádrový procesor Helio P22 je podpořen 3GB operační pamětí. Společnými silami mají rozpohybovat systém Android 9.0 Pie s mohutnou nadstavbou od LG. Podezírám právě nepřehlednou a těžkopádnou nadstavbu, ona bude viníkem skutečně nekomfortního používání. Prostředí působí neuvěřitelně líným dojmem, telefonu trvá otevřít jakoukoliv aplikaci, často se zasekává a celkově uživatele brzdí při každodenní práci. Dlouhou dobu jsem neměl tak mizerně optimalizovaný telefon nižší střední třídy. Je to velká škoda, neboť výrobce to pravděpodobně již řešit nebude. Důvodů lze nalézt několik. V prvé řadě je to levnější telefon, ve druhé řadě nám během testování dorazila aktualizace, která změnu nepřinesla.

Levnější přístroj LG bohužel také osadilo zastaralým micro USB, což je opět velká škoda a výrobce jen prodlužuje dobu, po kterou zde budou koexistovat dva konektorové standardy mezi levnými telefony. V útrobách zařízení je baterie s kapacitou 3 500 mAh, která dokáže příjemně překvapit. LG Q60 i při náročnějším využívání atakuje dvoudenní výdrž, konkrétněji v pondělí ráno jej vytáhnete z nabíječky a nabíjet můžete pohodlně až v úterý večer. Při střídmějším využívání se výdrž ještě o nějaký čas jistě prodlouží.

LG Q60

Zadní strana je domovem hned tří fotoaparátů, což je u mobilů s cenou kolem 5 tisíc korun stále poměrně raritní. Hlavní snímač disponuje 16megapixelovým rozlišením a pořizuje snímky velice slušné kvality. Sekundární snímač je ultraširokoúhlý, avšak s 5 megapixely příliš parády neudělá. Pro nouzové focení krajinek či větších skupin však poslouží obstojně. Poslední fotoaparát už má jen 2megapixely a je zde pro práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

LG Q60 v redakci nadále testujeme a pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás přímo v diskuzi pod článkem.

Technické parametry LG Q60

Kompletní specifikace
Konstrukce161,3 × 77 × 8,7 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: MIL-810G
DisplejTFT IPS, 6,26" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P22, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2019, 6 990 Kč
Diskuze ke článku
G.
"Velmi povedený je design zařízení" - je to placka s abnormálne gigantickou bradou a výrezom - pýtam sa teda, čo je také úchvatné na tom designe?
"Má velký displej" - čo je také svetoborné na 6,26" paneli v danej triede? Veď je to priemer, navyše konkurencia má fullHD+. S rozlíšením 1 440 × 720 bude človek s lepším zrakom schopný spočítať červené, modré a zelené subpixely osobitne.
Niečo v tej recenzii byť napísané musí, ja to chápem, ale nechválil by som vlastnosti, ktoré za pochvalu nestoja. Neberte to ako kritiku, len ako subjektívny pohľad na vec.
PS: Ak LG nezačne vydávať poriadne telefóny, tak je mŕtve tak ako HTC.
End
Nemít to MTK tak by zasekaný nebyl a aktualizace by byli lepší, tenhle model už 10 nedostane. Ale v klidu to i u Xiaomi bylo nedávno a ne jen tam.
Tonda
Zajímala by mě definice slovního spojení "dobře padne do ruky". Vždyť telefon s rozměry 161 x 77 mm ani nemůže dobře padnout do ruky, protože je to přerostlá placka jako skoro všechno, co se dneska prodává...
Eedx
Mediatek, MicroUSB, zasekana nadstavba a na 6.26 palcich jenom HD+?? A s timhle chteji jit proti Xiaomi?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze