První dojmy z Xiaomi Pocophone F1 – maximální výkon s kompromisy

16
První dojmy z Xiaomi Pocophone F1 – maximální výkon s kompromisy
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Xiaomi se zcela zaměřilo na vysoký výkon, zpracování je tedy až na druhém místě
  • Procesorem je Snapdragon 845, který doplňuje 6 GB RAM
  • Tělo telefonu je však plastové a došlo i na další kompromisy

Pokud je pro vás při výběru chytrého telefonu rozhodujícím hlediskem výkon, nemusíte nutně hledat mezi nejdražšími telefony. Prémiový výkon totiž dnes doručí i zařízení s cenou okolo deseti tisíc korun. A Xiaomi Pocophone F1 je toho jasným důkazem.

Xiaomi Pocophone F1 – první dojmy

Nemá smysl to nijak protahovat, začněme tedy tím hlavním – výkonem. Pocophone má být jak formule mezi telefony. Hardware tomu jistě odpovídá. Procesorem je nejnovější Snapdragon 845, který je doplněn 6 GB RAM. K dispozici má být rovněž varianta s 8GB operační pamětí. To jsou specifikace, které nenabídnou mnohdy ani dvakrát dražší telefony, jak jsme třeba viděli v prvních dojmech z nové Xperie XZ3.

Svá data pak uložíte do úložiště o kapacitě 64/128 GB. Verze s větší RAM nabídne hned 256 GB. Specifikace samozřejmě mohou vypadat hezky na papíře, ale v praxi neoslní. Zdá se, že to nebude případ Xiaomi. Dle výkonnostních testů (například AnTuTu) dosahuje Pocophone obdobných výsledků jako Galaxy Note9, tedy současná vlajková loď Samsungu s cenou okolo 25 tisíc korun.

Systémem je Android 8.1 Oreo s nadstavbou MIUI. Ta se již nesnaží za každou cenu napodobovat iOS a naopak stále více připomíná čistý Android (k tomu má ale ještě dlouhou cestu). Systém během krátkého používání běžel spolehlivě. Hlavními nedostatky jsou zatím občasné nepřeložené texty v angličtině nebo na některých místech nesprávně se zobrazující diakritika.

Telefon šetřil především na provedení. Displej je 6,18palcový s Full HD+ rozlišením a výřezem. Rámečky také nejsou vyloženě malé. Nejvíce však překvapí použitý materiál. Zadní strana je plastová (polykarbonát). Vypadá to levně, na druhou stranu se musí nechat, že tento povrch není náchylný na otisky a vydrží i hrubší zacházení. Duální fotoaparát kombinuje senzory s rozlišením 12 a 5 megapixelů. Nechybí 3,5mm jack pro sluchátka a USB-C konektor.

Hlavní nevýhody zařízení? Zdá se, že fotoaparát podává velmi průměrné výsledky. Nemusí potěšit ani levně vypadající plastové provedení a výřez v displeji se stále výraznými rámečky. Osobně však za velkou chybu považuji absenci NFC, které se běžně objevuje u výrazně levnějších zařízení. Můžete tak třeba zapomenout na placení telefonem skrz Google Pay.

Xiaomi Pocophone F1 koupíte v červené, modré či šedé variantě za 9 490 Kč. Za tisíc korun navíc získáte větší úložiště.

Technické parametry Xiaomi Pocophone F1 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce155,5 × 75,3 × 8,8 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:40 hodin
DostupnostQ4 2018, 9 499 Kč
Diskuze ke článku
Mio
Vôbec nechápem zmysel tohto telefónu. Okej, max výkon, ale inak je to slabý priemer. BTW to plastové prevedenie je z môjho pohľadu obrovskou devízou, kiežby sa plast opäť vrátil aj do hi-end triedy. A keď už nie plast, tak napríklad karbónové vlákna alebo kevlar, len už nie ďalšie nepraktické sklo či hliník.
Rumik
Plast na zádech považuji za velkou výhodu. Co jsem koukal fotoaparát také není nějak špatný, display ok. Celkově je ten telefon super. Ale prostě NFC to totálně zabilo. Velká škoda... Jinak bych do něj i šel...
Jiří
Mohli byste napsat něco blíže k tomu "průměrnému fotoaparátu"? Dle zahraničních recenzí se blíží Xiaomi Mi8, který patří ke špičce. Děkuji.
Roll
Je škoda, že nemá NFC když už tam jsou ty plastová záda. Jinak se šíří zvěsti o značném IPS glow. Prosím otestujte to.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze