Samsung Galaxy Watch Active2
recenze

Samsung Galaxy Watch Active2

Lepší ve všech směrech
18

Necelý půl rok po uvedení původního modelu jihokorejský výrobce představil druhou generaci sportovních hodinek s názvem Samsung Galaxy Watch Active2. Hodinky jsou nově dostupné hned ve dvou velikostech a chlubí se podporou digitální lunety i EKG. Povedly se Galaxy Watch Active2 a vyplatí se uvažovat o jejich koupi? To vám rád prozradím v následující recenzi.

Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch Active sbíraly převážně kladné ohlasy z řad odborné i laické veřejnosti, a tak není divu, že se Samsung pokusil úspěch zopakovat a chvíli před odhalením série Galaxy Note10 představil druhou generaci chytrých hodinek. I přes poměrně krátkou dobu, kterou měl výrobce na zdokonalení zajímavého produktu, se podařilo přinést poměrně velké množství inovací. Jakých přesně a jestli vůbec stojí za zmínku, se dozvíte na následujících řádcích.

Samsung Galaxy Watch Active2 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Watch Active2 44mm

Kompletní specifikace
Konstrukce44 × 44 × 10,9 mm, 30 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,4" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetSamsung Exynos 9110, CPU: 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor340 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostzáří 2019,

Obsah balení: pouze základní

Uvnitř krabičky na mě čekaly chytré hodinky s již nasazeným páskem a nabíjecí kolébka černé barvy s kabelem zakončeným konektorem USB-A. Na nic dalšího, s výjimkou několika tenkých manuálů, již v krabičce nezůstalo místo.

Samsung Galaxy Watch Active2

Konstrukční zpracování: jednoduše prvotřídní

Stejně jako původní model, i nové Galaxy Watch Active2 se chlubí precizním zpracováním, kterým se navíc nyní můžete kochat hned ve dvou velikostech: 40 a 44 milimetrů. Menší verze potěší primárně zástupkyně něžného pohlaví, zatímco větší varianta se bude vyjímat zejména na pánském zápěstí. Ne však v mém případě. Na test jsem sice obdržel větší „pánský“ model, avšak v růžové barvě. Silikonový pásek pudrového odstínu je zakončen růžovou přezkou, která je vyvedena ve stejném odstínu jako hliníkové tělo hodinek.

Zapínání probíhá provlečením delší části pásku otvorem v části kratší tak, že se pod něj delší část schová. Při pořizování fotografií těchto hodinek (které jste mohli vidět v prvních dojmech) na dámské ruce, zůstaly hodinky na zápěstí i při maximálním utáhnutí stále poměrně volné. V takovém případě logicky nemůže správně fungovat senzor umístěný na spodní straně, který nenaměří přesné výsledky. Naštěstí lze pásek jednoduše vyměnit za vlastní s úchytem o standardní šířce 20 mm. Pokud vás hliník nebaví a pokukujete po vybavenější LTE verzi s ocelovým tělem a dvojnásobnou operační pamětí, musíte si počkat na říjen, kdy se má tato verze objevit u vybraných mobilních operátorů. V zahraničí je k vidění rovněž edice Under Armour, která se však na našem trhu (v oficiální distribuci) pravděpodobně neobjeví.

S hodinkami lze vyřizovat hovory ve stylu Jamese Bonda.

Hodinky nově disponují hlasitým reproduktorem a nechybí ani mikrofon, takže si můžete vyřizovat hovory ve stylu Jamese Bonda, případně se můžete nechat upozornit hlasitým zvukovým signálem, pokud by vás omrzela skvěle fungující haptická odezva. Osobně jsem takto s hodinkami netelefonoval, ale přítomnost reproduktoru i mikrofonu oceňuji. Na těle jsou dále umístěna dvě ovládací tlačítka, jejichž primární funkcí je návrat zpět, respektive návrat na hlavní domovskou obrazovku. Jelikož se jedná o sportovní hodinky, je samozřejmostí zvýšená ochrana, konkrétně dle IP68 + vojenského standardu MIL-STD-810G, a vodotěsnost do 5 atmosfér. V případech, že si s hodinkami jdete dát sprchu, doporučuji zapnout vodní zámek, díky čemuž nebude docházet k náhodné aktivaci displeje.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • IP68 i vojenský standard MIL-STD-810G
  • lehce vyměnitelný náramek
  • přítomnost reproduktoru i mikrofonu
  • nově dvě velikosti
Nelíbilo se nám
  • dodávaný pásek může být pro některé zákaznice příliš velký

Displej: chtěli jste lunetu, tady ji máte

Druhá generace hodinek s 1,2palcovým, respektive 1,4palcovým displejem vypadá subjektivně o dost lépe než předchozí Galaxy Watch Active. Výrobce přitom zachoval krásný Super AMOLED displej s jemným rozlišením 360 × 360 pixelů i nastavitelným jasem a samozřejmě nechybí ani funkce always-on.

Displej kryje ochranné sklo typu Corning Gorilla Glass DX+.

Na rozdíl od první generace nabízejí hodinky rovněž alternativu praktické (fyzické) otočné lunety, kterou známe z dalších hodinek Samsung. Dotykový rámeček, který představuje digitální náhradu klasické lunety, funguje překvapivě dobře a je dobrou náhradou chybějící lunety fyzické. Pootočení prstu po displeji doprovází příjemná haptická odezva, která dotváří celkově velmi dobrý dojem z využívání novinky. Lunetu lze využít pro navigaci v menu stejně jako ke skrolování v nejrůznějších seznamech nebo například úpravu hlasitosti.

Displej jako takový se chlubí dostatečně vysokým jasem, který lze nechat automaticky ztlumit během večera. Stejně tak nechybí možnost displej probudit zvednutím zápěstí a funkce funguje opravdu spolehlivě. Vybírat si přitom samozřejmě můžete z nepřeberného množství ciferníků. Vhod přijde rovněž přítomnost ochranného sklíčka typu Corning Gorilla Glass DX+.

Líbilo se nám
  • praktická digitální luneta
  • Super AMOLED panel
  • ochrana v podobě Corning Gorilla Glass DX+
  • jemné rozlišení i dostatečný jas

Systém a výkon: takřka bez výtky

Prostředí jako by z oka vypadlo první generaci těchto hodinek. Systém Tizen s nadstavbou One UI umožňuje instalovat různé aplikace, jako například Spotify, internetový prohlížeč, i nepřeberné množství ciferníků. Hlavní menu může mít buď kruhové uspořádání, nebo mohou být jednotlivé položky rozmístěny vertikálně pod sebou. Nechybí ani praktická stahovatelná roletka s rychlým nastavením, díky které můžete například aktivovat režim Kino, během něhož zůstane obrazovka vypnutá, ztlumí se zvuk a funkce probuzení gestem a vždy zapnutých hodinek se automaticky deaktivují. Mezi další možnosti, které můžete aktivovat z notifikační roletky, se řadí letecký režim, již zmiňovaný vodní režim, který uzamkne displej, či svítilna, která rozsvítí displej hodinek co nejvyšším jasem.

Prostředí One UI (v době testování ve verzi 1.5, Tizen 4.0.0.6) dává uživateli poměrně velkou volnost, takže majitelé si mohou hodinky upravit podle sebe, což u ostatních výrobců rozhodně není standardem a je potřeba za to Samsung pochválit. Stejně tak by byla chvalitebná hlubší integrace chytrého asistenta Bixby, který však bohužel stále neumí česky, a nezbude vám tak než na něj mluvit anglicky, případně jiným podporovaným jazykem, případně jej nepoužívat vůbec.

Obdobně rozporuplně lze hodnotit i NFC, které se v hodinkách sice nachází, ale bohužel s Galaxy Watch Active2 nezaplatíte, neboť Samsung v ČR zatím nezprovoznil Samsung Pay. Nemožnost s hodinkami platit je přitom rozhodně jedna z hlavních nevýhod a může podle mého názoru potenciální zájemce odradit od koupě.

Pochválit naopak musím příkladnou plynulost prostředí i 4GB úložiště, do nějž si můžete uložit například hudební skladby, podcasty či obrázky. Díky tomu se zároveň můžete klidně vydat ven pouze s hodinkami spárovanými s Bluetooth sluchátky a užívat si poslech oblíbené hudby třeba při procházce v parku.

Líbilo se nám
  • podařené prostředí One UI
  • možnost doinstalování aplikací
  • 4GB úložiště
Nelíbilo se nám
  • s hodinkami na našem trhu nelze platit

Výdrž a nabíjení: až dva dny, spíše však jeden

Galaxy Watch Active2 obdržely 340mAh, respektive 247mAh baterii. Větší 44mm hodinky vydržely při mírnější zátěži přibližně dva dny používání. Pokud je však chcete používat naplno, mít zapnuté nepřetržité měření tepu, párkrát v průběhu dne změřit sportovní aktivitu, nechat nastavený maximální jas či always-on displej, počítejte s výdrží přibližně jeden den.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 21 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 44 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 56 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 72 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 88 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 95 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 114 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 138 minut

V případě potřeby lze hodinky nabít díky podpoře reverzního bezdrátového nabíjení neboli Wireless PowerShare, jak jej Samsung nazývá. Sázkou na jistotu je pak nabíjení skrze magnetickou nabíjecí kolébku dodávanou v balení. V takovém případě lze nabít zcela vybité hodinky zhruba za dvě hodiny a dvacet minut.

Líbilo se nám
  • možnost bezdrátového nabíjení z telefonu
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrná výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: na EKG si ještě počkáme

Hodinky disponují vylepšeným senzorem měření tepové frekvence, díky kterému probíhá určení tepu opravdu velmi rychle, ale také se chlubí přítomností EKG. To jsem bohužel nemohl otestovat a uživatelům bude zpřístupněno až o něco později, podobně jako tomu bylo u Apple Watch 4. Schválení této funkce patřičnými úřady evidentně chvíli trvá.

Ze sportovních funkcí se uživatelé mohou těšit hned na 39 různých režimů cvičení. Hodinky navíc umí automaticky detekovat a rozpoznat sedm sportovních režimů, mezi které patří například chůze, běh, plavání, jízda na kole i veslování na trenažéru. Podrobné informace o sportovních aktivitách si následně můžete prohlédnout v aplikaci Samsung Health, kde lze rovněž soutěžit s dalšími uživateli v různých výzvách.

U sportovních funkcí rozhodně stojí za zmínku i přítomnost barometru, GPS, Glonass nebo Beidou, díky čemuž se s hodinkami jen tak neztratíte a můžete si s nimi vyběhnout a změřit si trasu, aniž byste s sebou museli brát telefon. Spolehlivé propojení se smartphonem zajišťuje Bluetooth 5.0 a nechybí ani podpora Wi-Fi (b/g/n), takže si hodinky můžete připojit například k domácí síti. Pro více informací o sportovních funkcích vám doporučuji si přečíst recenzi původních Galaxy Active Watch.

Stáhnout Health

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • přislíbené EKG
  • automatická detekce cvičení
  • rychlé měření srdečního tepu
  • podrobné statistiky o sportovních aktivitách i kvalitě spánku

Zhodnocení: důstojný nástupce

Hodinky Samsung Galaxy Watch Active2 považuji za povedené pokračování první generace. Vyzdvihnout lze krásný Super AMOLED displej, bohaté sportovní funkce i líbivý vzhled. Výdrž baterie sice nepatří k těm nejlepším na trhu, ale častější nabíjení podle mě není pro většinu uživatelů až tak zásadní problém.

Samsung Galaxy Watch Active2

Pokud vlastníte první generaci, je potřeba zvážit, jestli opravdu potřebujete novou digitální lunetu, větší displej, případně podporu EKG v budoucnu. V případě, že zatím chytré hodinky nemáte a je pro vás důležitý systém s možností doinstalovat aplikace, povedený displej a zaměření na sportovní funkce, neuděláte nákupem Galaxy Watch Active2 chybu a věřím, že s nimi budete spokojeni.

Konkurence

Jestliže jste zaměřeni na sportovní funkce a potřebujete velký displej, vaší pozornosti by neměly uniknout Huawei Watch GT 2, které za cenu přibližně pět tisíc korun disponují množstvím sportovních režimů, skvělou vydrží i povedeným AMOLED displejem. Nevýhodou zde může být méně dospělý systém bez možnosti doinstalovat aplikace.

Huawei Watch GT

Konstrukce46,5 × 46,5 × 10,5 mm, 46 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejPOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor420 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin

Pokud byste raději fyzickou otočnou lunetu, můžeme vám doporučit starší, ale stále povedené Samsung Galaxy Watch, které běží rovněž na operačním systému Tizen s možností doinstalování aplikací a těší se velké oblibě zejména u mužské populace.

Samsung Galaxy Watch 46 mm LTE

Konstrukce46 × 49 × 13 mm, 63 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,3" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor472 mAh, nabíjení: bezdrátové

Stejně jako u smartphonů bude i ve světě chytrých hodinek představovat pro Samsung konkurenci Apple. Nové Apple Watch 5 nabídnou za podobnou cenu jako LTE varianta Watch Active2 pěkný Retina displej, množství zdravotních a sportovních funkcí včetně EKG i rozšířené možnosti osamostatnění hodinek od iPhonu.

Apple Watch 5 44 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 36,5 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
samsung-galaxy-watch-active2
Klady
  • líbivý design
  • kvalitní AMOLED displej
  • digitální luneta
  • mikrofon a reproduktor
  • operační systém Tizen s One UI
  • výměnné pásky
  • slíbená podpora EKG
  • široká nabídka sportovních funkcí
  • rychlé měření tepové frekvence
  • široké možnosti nastavení
  • integrovaná GPS i Wi-Fi
  • interní úložiště
  • dostupnost ve dvou velikostech
Zápory
  • pouze průměrná výdrž
  • s hodinkami nelze na našem trhu platit
Diskuze ke článku
Petr
Když už píšete o konkurenci a sportovních funkcích, tak taky porovnejte, jestli se dají aktivity jednoduše exportovat / synchronizovat s běžnými sportovními aplikacemi (Endomondo, Strava, ..) protože nikoho kdo tam má 10 let historie nezajímá záznam do nějakého Huawei Health nebo čeho a příště zase do něčeho jiného, pokud změní značku, model, nebo výrobce překope svojí Health aplikaci.
Refael
Muzu se zeptat,
1. Maji vyznam tyto hodinky pro uzivalete, kteri nevlastni telefon Samsung?
2. Narozdil od Galaxy Watch displej u Active 2 neni nijak chranen proti poskrabani, muze byt sklo poskrabano rychle?
3. Displej u Active 2 je pro uzivalete vetsi nez u Galaxy Watch nebo stejne velky(digitalni lunetka na krajich)?
Tom
Tak k výdrži. Hodinky mám od 20.9. kdy ráno přišlo, že je mohu vyzvednout. nejdříve nabito na 100%. Pak nastaveno HR neustále, wifi on, displej na poklepání, stále připojeno přes BT, prvotní nastavování a hraní si s hodinkami. Každý den nějaká aktivita, ať indoor nebo outdoor s GPS. Vždy minimálně 30min. Přes noc nastaven flight mod. Při outdoor poslouchána hudba s hodinek skrze Galaxy Buds a teď večer 22.9. jsem je dal na nabíječku a stále zbývalo 26%. Sice proti předchozím Garmin FR935 se to nedá opravdu srovnávat, ale čekal jsem dle recenzí horší. A to čekám, že si baterie ještě sedne. Oproti Galaxy Watch, které jsem nějakou dobu taky vlastnil, příjemnější na ruce, ať už díky rozměrům, tak i těch pár gramů je znát.
Ondra
Hodinky to špatné nejsou, ale je to pořád to samé. Od Galaxy gear xxx nevidím žádný rozdíl. Dlouhou dobu mám Gear sport a já prostě žádný rozdíl nevidím. Neříkám že je to špatně, ale psát že jsou tyto hodinky ve všem lepší....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze