ASUS ZenFone 5Z nám dokázal vyrazit dech a konkurenci smést ze stolu

ASUS ZenFone 5Z nám dokázal vyrazit dech a konkurenci smést ze stolu
  • Moc nadšení jsme ze ZenFonu 5Z během konference ASUSu nebyli, ale po konci a krátkém vyzkoušení je to podle nás asi ten nejlepší telefon celého MWC
  • Líbí se nám nejen zpracování, ale i přes svůj výřez si nás získal také displej či stereo reproduktory
  • A byť pár výtek najdeme, tak výsledná cena telefonu nás zkrátka nechala bez dechu

Je to půl roku, co nám ASUS ukázal v Římě své tehdy nové modely řady ZenFone 4. V našich recenzích dopadly telefony dobře, ale poměr ceny a výkonu nebyl adekvátní. ASUS však očividně naše stížnosti vyslyšel, jelikož si pro nás přichystal v Barceloně skutečnou bombu. Vlajkový ZenFone 5Z je totiž dost možná tím vůbec nejlepším, co nám letos veletrh MWC nabídl.

ASUS Zenfone 5Z – MWC 2018

Na první pohled je jasné, že ZenFone 5Z sdílí svůj design a konstrukci se slabším a levnějším ZenFonem 5. Rozdíly tu nejsou skutečně žádné a můžeme se tak pokochat skvěle zpracovaným tělem s kovovým rámem a jemně zakřiveným 2.5D sklem vepředu i vzadu. Stejně jako předchůdci, i nový ZenFone působí velmi kvalitním a prémiovým dojmem, ale hlavní pozornost sklidí tentokrát přední strana, a to ne kvůli velkým rámečkům, přesně naopak.

ASUS nasadil velký 6,2palcový Full HD+ displej, který nás velmi překvapil. Ani ne tak svým výřezem či tenkými rámečky, díky kterým zabírá panel podle ASUSu 90 procent čelní plochy, ale nýbrž svou kvalitou. Displej má krásně živé barvy a až zarážející kontrast. Když jsme se dívali na telefon zepředu, tak jsme si mysleli, že se jedná o AMOLED panel díky nečekaně hluboké černé. Nový Super IPS displej se zkrátka povedl. Jen maximální jas nám přišel vcelku nízký a máme obavy z viditelnosti na slunci.

Kromě obrazu na nás zapůsobil také zvuk stereo reproduktorů, který je velmi hlasitý a potěšilo i zachování 3,5mm jacku pro sluchátka. Na co jsme stále zvědaví, jsou ale výkony duálního fotoaparátu, který jsme si pořádně vyzkoušet nemohli. Když už jsme u fotoaparátů, nesmíme zapomenout ani na ten přední, kterým můžete nyní zaznamenat animované emotikony.

Ano, máme tu tedy výřez, vertikálně umístěný duální fotoaparát na zádech, sklo z obou stran, je tu i odemykání obličejem a teď i emotikony. Jistá inspirace z jablečných sadů se zkrátka nezapře. Ani emoji jsme si ovšem bohužel vyzkoušet nemohli, ale musíme zdůraznit, že ASUS není jediný, kdo tuto funkci integroval do své vlajkové lodi. Samsung a jeho Galaxy S9 a S9+ jsou na tom podobně, byť je jihokorejské provedení poněkud originálnější a více své.

Abyste však pochopili, proč je pro nás ZenFone 5Z pravděpodobně tím nejlepším telefonem výstavy, musíme na vás vychrlit ještě pár suchých specifikací. Uvnitř najdeme minimálně 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště, ale existují i verze s 6 GB RAM a 128 či 256GB úložištěm. K tomu je tu ovšem navíc nejnovější svalovec ze stáje Qualcommu – Snapdragon 845. Nechybí samozřejmě ani USB-C, 3 300mAh baterie nebo Android Oreo s aktualizovanou nadstavbou ZenUI 5, která dostalo do vínku spoustu triků díky umělé inteligenci.

Když vezmeme v potaz všechny specifikace a vlastnosti telefonu, vypadá to na typickou vlajkovou loď za 20 tisíc korun, jenže ASUS nám všem vytřel zrak. ZenFone 5Z v základní verzi s 4 GB RAM a 64GB úložištěm bude totiž v přepočtu stát pouze zhruba 12,5 tisíce korun. To je pořádná facka pro všechny ostatní vlajkové modely konkurentů a jen málo co dokáže ASUS dohnat v poměru ceny a výkonu. Jedná se tedy o přesný opak ZenFonu 4.

K nám se však dostane pouze střední model s 6 GB RAM a 128 GB interního úložiště, který bude samozřejmě dražší, ale přesto by mohl být cenou dle našeho odhadu kolem 14 tisíci korun, a i to je proklatě dobrá nabídka, nemyslíte?

ASUS ZenFone 5Z 8 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,9 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh
Diskuze ke článku
Ironie
Až moc lidí zapomíná na to, že první měl "výřez" Essential Phone a honbu za rámečky započal Sharp. Zdá se, že jablko zatemňuje určitým jedincům mozek.
Beáta
Konkurence pro pro zatím nepředstavený OnePlus 6 :-)
samo
nevedia co vymysliet, tak redseh kopiruju Apple ako dalsich 5 znaciek :D, aj tak to nebude mat ani polovicne predaje ako iPhone x a 8, jediny Samsung si vie ist svojou cestou, ktora je tiez dobra. SAmsung a Apple dnes nemaju konkurenta a ich vlajkove lode su vzdy najlepsie (minuly rok sa mi pacila aj moto z2 force , ale ta sa u nas nepredava(
Xwert Is
Xwert Is
To radšej dám 1000 € za telefón ktorý bude originálny (svojím dizajnom) a ne len stotridsiata piata kópia hnusného telefónu....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze