Huawei P20 Lite
recenze

Huawei P20 Lite

Příplatek za výřez
17

Nová maska, starý známý vnitřek – tak by se dal velmi krátce shrnout nový Huawei P20 Lite, který vybočuje displejovým výřezem, ale v jiných ohledech začíná už letos tak trochu zapadat. Dostali jsme nově duální fotoaparát, ale zbytek výbavy se moc neliší od desítky vlastních sourozenců.

P20 Lite nepřichází na trh v záviděníhodné pozici. Máme za sebou teprve první čtvrtinu roku 2018 a už se zdá, že je náš trh přesaturovanými podobnými telefony od dua Huawei a Honor. Skoro všechny modely vyšší střední třídy, kam P20 Lite zapadá, se od sebe ani od svých loňských předchůdců nijak zvlášť neliší. Přesto může P20 Lite zaujmout, jelikož se nejedná v žádném případě o špatný telefon. Je to stále dobrá volba stejně jako předchůdci, jen si budete muset koupi letos rozmyslet mnohem pečlivěji.

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite

Rozměry148,6 × 71,2 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:43 hodin

Huawei P20 Lite – videopohled

Obsah balení: nic nechybí

V bílé krabičce krom telefonu naleznete samozřejmě sadu obligátních příruček, rychlonabíjecí adaptér a nutný USB-C kabel. Huawei však nezapomněl ani na sluchátka, která jsou sice jen pecková a jde stále o jasnou kopírku sluchátek od Applu, ale lepší než nic.

Konstrukční zpracování: prostě skvělé

Co se konstrukce a designu týče, nelze P20 Lite skoro nic vytknout. Vždyť jde jen o upravenou verzi předchozího P10 Lite či letošního sourozence Honoru 9 Lite. Matný hliníkový rám tu tedy svírá sklo zepředu a zezadu. Telefon působí v ruce výborně a relativně dobře se ovládá i jednou rukou. Nic neřeže a zpracování působí zkrátka dražším dojmem jako pravá vlajková loď. Dokonce se telefon i v této růžové barvě líbil prakticky každému, kdo si jej vyzkoušel.

Na P20 Lite se neskutečně snadno lepí nečistoty, které nejdou snadno vyleštit.

I tak není konstrukce úplně dokonalá. Zadní fotoaparát vcelku výrazně vystupuje a telefon se kvůli němu kymácí na stole při psaní, což určitě neprospěje ani samotné čočce, která bez škrábanců asi moc dlouho nevydrží, jelikož je neustále v kontaktu s podkladem a nic jí nechrání. Možná ještě víc mi ale vadí, že na sebe P20 Lite neskutečně snadno nalepí otisky, mastnotu a další nečistoty. To bývá zvykem u všech telefonů se skleněnými zády, jenže tady nejde bohužel sklo ani snadno vyleštit. Buď v Huawei na oleofobní vrstvu zapomněli, nebo je prostě nedostatečná.

U světlejší barvy nejdou nečistoty tolik vidět, ale po chvilce používání je stejně ucítíte po hmatu, což není moc příjemné. Při koupi bych se tedy velkým obloukem vyhnul černé variantě a sáhl spíš po parádní modré. Od barviček však přejděme podél rámu k tlačítkům na pravém boku, která se od loňska nezměnila a jsou stále skvěle umístěna a příjemně se mačkají.

Zachována zůstala i čtečka otisků na zadní straně, která je rychlá a velice spolehlivá. Novinku ovšem představuje také odemykání obličejem pomocí přední kamerky. Nativně je přitom odemknutí nastaveno tak, že zmáčknete zapínací tlačítko a telefon vás po rozpoznání hodí automaticky na úvodní obrazovku. Pokud se ovšem nechcete úplně vzdát zamykací obrazovky, můžete změnit odemykání na jiný způsob, kdy musíte opět nejprve zmáčknout zapínací tlačítko, sledovat animaci ikonky zámečku, která jako by z oka vypadla iPhonu X, a poté se až swipenutím dostanete na domovskou obrazovku ve stylu Applu.

Nastavení bychom tedy měli, ale jak funguje odemykání obličejem v praxi? Inu, není ani ve snu tak rychlé či spolehlivé jako u OnePlus 5T, ale pořád lepší než u LG Q6. I za horšího světla se telefon bez problému odemkne, byť mu to trvá delší dobu. Jen v noci si telefon neví rady a občas se neodemkne ani za dne, i když jej různě natáčím. Musím displej zkrátka zhasnou a zkusit to znovu, nebo přiložit prst k zadní čtečce otisků prstů, za jejíž zachování jsem byl během testování několikrát vděčný.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • pěkný design
  • odemykání obličejem i otiskem prstu
Nelíbilo se nám
  • špatná oleofobní vrstva zadního skla
  • výrazně vystupující fotoaparát

Displej: stejná kvalita, nový styl

Pokud opomenu nový výřez v horní části displeje, ke kterému se hned dostanu, tak není tento 5,84palcový Full HD+ IPS displej ničím výjimečný. Jde o stále stejně kvalitní panel jako ve spoustě sesterských modelů. Má tedy živé barvy, dobré pozorovací úhly, slušný rozsah jasu se spolehlivou automatickou regulací a ve výřezu nechybí krom sady senzorů, kamery a telefonního sluchátka ani nenastavitelná barevná LED dioda.

Huawei P20 Lite

Nejdiskutovanějším prvkem toho telefonu bude ale nepochybně vykousnutý displej. Ano, Huawei naskakuje na vlnu Essential Phonu a iPhonu X. Osobně mi výřez displeje nijak zvlášť nevadí, ale záleží na vašem vkusu – je mi jasné, že řada z vás už teď píše do diskuze, jak ohyzdný tento výřez je. A byť mi vzhledově nevadí, nemohu ani říct, že by se mi vyloženě líbil, zejména když nejsou boční rámečky nijak zvlášť tenké, a i čelo má krom výřezu také trochu širší rámeček. Ten dokonce ještě o maličko přerostl ty boční. No a pak tu máme bradu. U dražších P20 dává smysl, jelikož je v ní čtečka otisků prstů, ale tady je prostě jen logo, což je velká škoda. Nejvíce mi však vadí (ne)využití prostoru kolem výřezu.

Android na něj zatím zkrátka a jednoduše není připraven a mohu vám tak krásně demonstrovat, kdy mi výřez vůbec nevadí a kdy mě naopak vytáčí. Stačí otevřít jakoukoli aplikaci přímo od Huawei nebo přejít do Google Now a jde vidět, jak je využitý celý displej a obraz vypadá hezky celistvě. Paráda, proti tomu vůbec nic nemám.

Všimněte si překrývajícího textu u aplikace Telegramu na pátém snímku

Pak ale zapnu Google Inbox, Jízdní řády, Facebook a vlastně skoro každou jinou aplikaci a jde vidět jen divný přebarvený pruh nebo rovnou černotu, která na IPS panelu nevypadá nejlépe. Nemluvě o faktu, že občas se u aplikací jako Messenger či Telegram překryjí výřezem dokonce i prvky prostředí, jelikož si s ním aplikace ani systém neví rady. Tohle prostě pěkně nevypadá.

A pokud doufáte, že se výřezu prostě jen softwarově zbavíte, jako to umí dražší modely P20, tak vás musím zklamat. Tato funkce tu chybí – telefon běží s nadstavbou EMUI 8, zatímco dražší modely mají EMUI 8.1. Možná funkce přijde s aktualizací. Moc bych na to ale nesázel a navíc by černý pruh s ikonami stejně moc dobře na IPS panelu nevypadal.

Líbilo se nám
  • pěkný Full HD+ displej
  • barevná LED dioda
Nelíbilo se nám
  • Android si s výřezem moc nerozumí

Zvuk: nic nového

Nečekejte u P20 Lite žádné zázraky, stále tu najdete pouze jeden spodní reproduktor, který není o nic lepší ani o nic horší, než byl loni či u jiných podobných modelů Huawei. Hraje dost hlasitě, ale zvuk je poněkud plochý a v závislosti na typu skladby nezní na maximální hlasitost nejlépe. Naštěstí však zůstal zachován i 3,5mm jack, kterým lze připojit vaše nebo v balení přidaná pecková sluchátka. Ta hrají vcelku dobře, ale osobně nejsem fanoušek pecek.

Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
  • sluchátka v balení

Výdrž baterie: lehčí nadprůměr

Baterie má zde stejně jako loni průměrnou hodnotu 3 000 mAh, ale pravděpodobně kvůli většímu displeji už telefonu úplně nestačí. Zatímco loni jsem se dostal u P10 Lite s lehčím používáním na dva dny, zde už se mi to nepovedlo. Telefon sice vydržel maximálně den a půl používání, ale minimálně na celý den jsem se dostal vždy i při náročném používání.

Huawei P20 Lite

Mezigenerační pokles výdrže jde poznat také v našem redakčním testu. Telefon zvládl streamovat Full HD video přes Wi-Fi jen průměrných 7 hodin a 32 minut. Velkým pokrokem a vítanou změnou je ovšem nasazení USB-C, které dobije baterii relativně svižně za hodinu a 43 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž baterie
  • USB-C s rychlonabíjením

Výkon hardwaru: stále přešlapuje na místě

Předně musím připustit, že mě nemile překvapila lehce horší optimalizace prostředí, čemuž se skutečně divím, jelikož má Huawei v podstatě už více jak rok zkušenosti s tímto hardwarem. Ano, je tu sice novější procesor Kirin 659, ale jde v podstatě jen o procesor z P10 Lite s vyšším taktem. A tam byl zase procesor s vyšším taktem z jiného modelu. Zkrátka tu máme téměř na chlup stejný výkon jako u dva roky starého Huawei P9 Lite a v benchmarcích se tento procesor pohybuje na úrovni Snapdragonu 625, který dnes najdeme v mnohem levnějších strojích.

Pokud hledáte skvělý poměr ceny a výkonu, podívejte se raději jinde.

Pokud vám jde o poměr ceny a výkonu, tak letos P20 Lite ignorujte. Samozřejmě nejsou výsledky vůbec špatné, ale Huawei byl před pár lety zkrátka napřed a nyní už jen přešlapuje, zatímco konkurence dohání. Vždyť sám Huawei a potažmo i Honor mají v nabídce telefony s lepším poměrem cena/výkon.

Musím ale zmínit také 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště (cca 51 GB volných), přičemž zůstal zachován slot pro paměťovou microSD kartu. Máme zde tedy sice v každém ohledu více paměti jak loni, ale rozdíl moc cítit není, jelikož velmi podobný Honor 9 Lite běží s menší pamětí prakticky stejně. Ostatně nadstavba EMUI neumí stále ani optimálně pracovat s RAM, jelikož bývají zcela běžně volné 2 GB.

Líbilo se nám
  • více paměti
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • už v podstatě dva roky stejný výkon
  • horší práce s RAM

Konektivita: vše při starém

V rámci připojení s okolním světem nás nic nového či výjimečného nečeká. Máme tu Wi-Fi ac, stále ještě Bluetooth 4.2 a spolehlivou A-GPS s podporou GLONASSu, s níž nebyly nejmenší potíže, byť byla trochu pomalejší. Navíc můžete mít v telefonu hned dvě nanoSIM karty, nebo můžete využít hybridní slot pro rozšíření paměti. V každém případě se můžete spolehnout také na kompletní LTE u primární SIM. Ta sekundární zvládá jen 2G. Pokud používáte bezdrátová sluchátka, může potěšit také podpora aptX.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi ac
  • podpora aptX
Nelíbilo se nám
  • jen 2G u sekundární SIM

Fotoaparát: spolehlivě dobrý

Podobný příběh jako u spousty jiných částí telefonu nás čeká také u fotoaparátů, kde nenajdeme žádný extrémní pokrok. Tentokrát je sice duální, ale Leica se pod něj stále nepodepsala. Sekundární senzor má jen 2 Mpx a slouží pro rozmazání pozadí. Je to zkrátka úplně stejný foťák, jaký má Huawei Mate 10 Lite či Honor 7X. Hlavní senzor má tedy 16 Mpx a stejně jako v podstatě každý dražší telefon v dnešní době dokáže vyfotit pěkné snímky, které se pyšní vcelku věrnými barvami, dostatkem detailů a celoplošnou ostrostí.

Při focení v interiérech a horších podmínkách se ovšem rychle ukáže šum a snímky bývají rozmazané, jelikož volí automatika delší expoziční čas, což na jednu stranu může znamenat pěkné fotky i za tmy, ale udržet telefon stabilně není lehké. Navíc volí fotoaparát u komplikovanějších scén delší časy občas i za dne. Alespoň se ale expozice nastavuje vždy správně a nestalo se, že bych skončil třeba s podexponovanými snímky. Pochvalovat si lze také rychlé ostření či svižnou fotoaplikaci.

Snímky v interiéru a v noci
Portrétní režim (první snímek vždy s clonou na úrovni 4 a druhý na nejnižší hodnotu) a selfie

Většina uživatelů bude zkrátka spokojena a potěší ji možná i bonus v podobě druhého 2Mpx senzoru, který zařídí slušně vypadající bokeh efekt v portrétním režimu. Úroveň clony si můžete nastavit, ale nepouštěl bych se pod čtyři. Potom už má telefon občas silné problémy s rozeznáním hran objektů a efekt nevypadá moc přirozeně, ale záleží na scéně a samozřejmě vašem vkusu. Zklamalo mě ovšem natáčení videa maximálně ve Full HD, zatímco i výrazně levnější Meizu M6 Note umí 4K. Někteří z vás pak určitě ocení dobrou 16Mpx přední kamerku.

Líbilo se nám
  • dobrá kvalita fotografií
  • druhý senzor je příjemný bonus
Nelíbilo se nám
  • za horších podmínek je těžké dostat ostrý snímek
  • natáčení videa jen ve Full HD

Software: občas zakopne

V P20 Lite najdeme Android 8.0 Oreo s nadstavbou EMUI 8, která se od plejády modelů Huawei a Honoru nijak neliší. Jen dražší modely P20 mají už EMUI 8.1. Aplikace se zde otevírají rychle a vše funguje, jak má. Jen se občas nepochopitelně sekají některé animace a někdy trvají i prosté úkony jako otevírání či přepínání aplikací delší dobu. Prostě není prostředí tak odladěné, jak bych čekal. A vzhledem k mým zkušenostem po půl roce používání P10 Lite pochybuji, že se to někdy spraví – spíše naopak.

Pokud přejdeme čistě k aplikacím, přímo od Huawei jich tu jako vždy najdeme spoustu. Všechny aplikace fungují dobře a nic jim nechybí, takže je vždy během testování používám jako mé hlavní aplikace, ať už jde o kalendář či e-mail. Navíc se mi jejich design vcelku líbí. Stejně tak mám rád řadu funkcí nadstavby jako přehazování pořadí softwarových ovládacích tlačítek, možnost změnit teplotu barev displeje i gesta čtečky otisků prstů či možnost zapnutí inteligentního měnění rozlišení displeje mezi Full HD+ a HD+ pro šetření baterie.

Líbilo se nám
  • Android Oreo
  • spousta užitečných funkcí prostředí
  • pěkné aplikace od Huawei
Nelíbilo se nám
  • prostředí by potřebovalo lepší optimalizaci

Zhodnocení: Má výřez, ale co víc?

Huawei P20 Lite je rozhodně skvělý telefon, který nemá žádné velké mínusy, jenže je tu velké „ALE“. Trh totiž nabízí neskutečné množství podobných či výhodnějších telefonů a co je horší, spousta těch výhodnějších pochází ze stejné stáje. Jediným důvodem, proč preferovat P20 Lite nad levnějšími sourozenci, je design s výřezem a USB-C. Mně výřez upřímně tolik nevadí, ale systém na něj prostě není dělaný a co jsem tak koukal do diskuzí, tak spousta z vás kvůli němu tento kousek hned zavrhuje.

Na druhou stranu obrovský počet jiných lidí si tuto P20 právě kvůli němu naopak pořídí, jelikož dostanou design iPhonu X za pouhých 9 tisíc korun. To je prostě fakt a není na tom nic špatného. Každý máme holt jiný vkus a nikdy není na škodu, když máme na trhu více možností. Více možností máte ale také mezi konkurenty P20 Lite a je jich opravdu hodně, přičemž řada z nich poskytne stejnou výbavu levněji.

Huawei 20 Lite vs. Honor 9 Lite

Každému musí být nyní už jasné, že jediné, co dokáže P20 Lite v současnosti nabídnout, je nový design s módním výřezem. Pokud se vám zkrátka tento telefon zalíbil a nevadí vám za něj dát 9 tisíc korun, tak směle do toho, bude sloužit dobře a budete dost možná i velmi spokojeni, byť bych počkal alespoň na menší slevu. Pokud ale chcete vykousnutý displej přenechat pojídačům jablek, pozorně se podívejte na konkurenty, a to klidně pouze ze stejné stáje. Najdete pravděpodobně výhodnější kousky. Já bych to tak rozhodně udělal.

Konkurence

Pořídit si můžete třeba konstrukčně prakticky stejný Honor 9 Lite, jen nemá výřez a tolik paměti. Procesor je přitom stejný a systém běží také prakticky stejně. Zamrzí ale microUSB a foťák podává maličko horší výkony, byť tady dostanete i duální přední foťák. Honor vás ovšem vyjde na 5 a půl tisíce korun, a to už je sakra důvod k zamyšlení.

Honor 9 Lite 64 GB

Rozměry151 × 71,9 × 7,6 mm, 149 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Pokud prostě chcete hardware a foťák P20 Lite, ale bez výřezu, mrkněte na Huawei Mate 10 Lite nebo Honor 7X, což jsou v podstatě stejné telefony. Aby se v těch telefonech od Huawei a Honoru letos čert vyznal! Každopádně oba mají microUSB, ale také větší baterii, přičemž Mate stojí 7 a půl tisíce, zatímco Honor vyjde ještě o 500 korun levněji.

Huawei Mate 10 Lite

Rozměry156,2 × 75,2 × 7,5 mm, 164 g
DisplejTFT IPS, 5,9" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:06 hodin

Honor 7X

Rozměry156,5 × 75,3 × 7,6 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,93" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh

Nemluvě o Honoru 9, což je skutečná vlajková loď. Nemá sice tenké rámečky, ale nově za něj dáte úplně stejně jako za P20 Lite, a to potom není co řešit. Z ostatních značek se za 10 tisíc nabízí také ASUS ZenFone 4 s rovněž masivními rámečky, ale lepším fotoaparátem, stereo reproduktory a odladěnějším prostředím. Lze pořídit i velmi zajímavou Sony Xperia XA2 a mnohé další. A brzy přijde na trh také výkonnější Nokia 7 Plus s čistým Androidem

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

ASUS ZenFone 4 (2017)

Rozměry155,7 × 75,2 × 7,7 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh
huawei-p20-lite
Klady
  • pěkný Full HD+ displej
  • kvalitní konstrukce a pohledný design
  • odemykání obličejem i otiskem prstu
  • více paměti
  • dobrý duální fotoaparát
  • USB-C s rychlonabíjením
  • hybridní slot
Zápory
  • prostředí by potřebovalo lepší optimalizaci
  • už v podstatě dva roky stejný výkon
  • Android si s výřezem moc nerozumí
  • horší práce s RAM
  • špatná oleofobní vrstva zadního skla
Diskuze ke článku
Video
Kde je video?
Blue Sun
Blue Sun
Tak si celou dobu říkám dobrý, dobrý, prostě klasika levného Huawei a ono to stojí devět tisíc? Za hardware starý dva roky? Za špatnou optimalizaci, slabší výdrž, slabší foťák (stejně šílená žehlička jako u P20), v podstatě zbytečné odemykání kamerou a navrch k tomu s nesmyslným výřezem?
Číňánci spadli z višně?
Mimochodem, to umělé rozmazání pozadí je fakt síla. Něco tak odporného jsem dlouho neviděl, v tom teda bezkonkurenčně vedou.
mara
Výřez je otřesný, ale nejen u Huaweie. Je otřesný u všech telefonů. Pro mě jasný signál nekupovat.
Alesk
Pokud bych si mel vybrat z jinych tel.Huawei, je velni dobry P smart.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze