Huawei nám ukázal Mate 20 Pro: absolutní špička je tady

65
Huawei nám ukázal Mate 20 Pro: absolutní špička je tady
  • Vlajková loď Huawei přináší 6,4palcový zakřivený AMOLED panel takřka bez rámečků a čtečku otisků prstů přímo v displeji
  • Nechybí tři fotoaparáty Leica, bezdrátové nabíjení, odemykání obličejem, voděodolnost a nový procesor s podporou umělé inteligence
  • Mate 20 Pro používá nový formát paměťových karet nano SD
  • Telefon se začne prodávat v Česku 1. listopadu za 25 tisíc Kč, v Česku se bude prodávat jen Pro verze

Je to tady. Každý rok se Huawei krůček po krůčku se svou sérií Mate přibližoval absolutní špičce, těm nejlepším telefonům z nejlepších. A nyní stanul na absolutním vrcholu. Novému Mate 20 Pro totiž nic nechybí – jde o nejvybavenější telefon Huawei a zároveň i vrchol mezi smartphony všech značek. My jsme si mohli nový Mate 20 Pro vyzkoušet několik dní před světovou premiérou v Londýně, a můžeme vám tak přinést skutečně podrobné představení včetně dojmů, videa a fotogalerie.

Huawei Mate 20 Pro – první dojmy

Zaoblený elegán bez rámečků

Designově se Mate 20 Pro skutečně povedl. Vládne mu samozřejmě sklo a kov, díky zaoblenému displeji se skutečně minimální dolní bradou ho ale bezpečně rozeznáte od dalších dnešních telefonů. Zásluhou zaoblení se telefon také velmi dobře drží a vzhledem k malým rámečkům je i přes 6,4palcový displej znatelně menší než třeba Samsung Galaxy Note9 se shodně velkým displejem. Se svými 189 gramy je také překvapivě lehký. Například oproti stejně velkému iPhonu Xs Max je o téměř 20 gramů lehčí, což už je v ruce hodně znát.

Povedla se také zadní skleněná strana. V případě modré verze Midnight Blue má efektní vroubkování, které dobře vypadá, telefon díky němu lépe odolává otiskům prstů a když po povrchu přejedete, ozve se stejný zvuk, jako když jezdíte nehtem po vinylové desce. Huawei tomu říká hyper-optický vzor. V Česku bude v prodeji ještě černá barva a měňavá Twilight edice s mixem barev, které známe už z P20 Pro. Tyto dvě barvy už mají ale zadní stranu s hladkým sklem.

Huawei Mate 20 Pro

Samozřejmostí je pak voděodolnost podle standardu IP68 a USB-C. S ním se pojí zajímavost, protože skrze něj telefon i hraje – je za ním totiž umístěn jeden ze dvou reproduktorů (druhý je klasicky ve sluchátku a telefon tak má stereo reproduktory, i s podporou Dolby Atmos). Telefon hraje kvalitně a nahlas, ale třeba nové iPhony Xs jsou hlasitější.

Velikostní porovnání s iPhonem Xs Max a Samsungem Galaxy Note9

Je tady. Čtečka otisků prstů v displeji na scéně

Samotný displej je také špičkový. AMOLED technologie zajišťuje živé barvy, dobrý jas, dokonalou černou. Podporováno je i HDR. Na 6,4 palcích najdeme 2K+ rozlišení, displej má poměr stran 19.5:9 a na krajích je zakřivený, v rozích zase zaoblený. Na vrchní straně je opět výřez, tedy „notch“, ve kterém se skrývá 24Mpx selfie kamerka a zároveň i 3D senzor a infračervený snímač pro odemykání obličejem. Jde o podobnou technologii, kterou používá Apple u iPhonů a Face ID. Přímo na akci jsme porovnávali rychlost odemčení a úhel záběru mezi Matem 20 Pro a Face ID u nového iPhonu Xs Max a výsledky byly zcela totožné. Odemykání je skutečně bleskurychlé a není nutné nic potvrzovat na displeji, telefon se rovnou přímo odemkne.

Největší technologickou vychytávkou je ale čtečka otisků prstů umístěná přímo v displeji. Tu měl už Huawei Mate RS, oproti němu bude ale Mate 20 Pro široce dostupný a Huawei čtečku zrychlil o dalších 20 %. Čtečka je pod displejem zhruba na horní hraně dolní třetiny displeje a umístění je skutečně pohodlné. Rychlost a spolehlivost je velmi dobrá. Prst stačí podržet půl vteřiny a je odemčeno. Při zhasnutém displeji a aktivním režimu Always on vám telefon naznačuje, kam prst přiložit. Poté se telefon rovnou odemkne, nemusíte mačkat žádná další tlačítka.

Huawei Mate 20 Pro
čtečka otisků prstů v displeji

Odemykání obličejem i otiskem prstu můžete využívat v systému telefonu pro vyplňování hesel i zabezpečené spouštění aplikací. Takto by to mělo vypadat. Máte možnost výběru a v situacích, kdy odemykání obličejem nefunguje, použít čtečku otisků prstů, elegantně skrytou přímo v displeji. Huawei tleskáme – je první z u nás největších výrobců, kteří něco takového dokázali a přináší spolehlivě na trh.

Tři fotoaparáty, ale trochu jinak

Huawei trojici fotoaparátů a přisvětlovací LED uspořádal na zádech do čtverce a nevypadá to špatně. Na vývoji opět spolupracoval s Leicou a poprvé upustil od separátního černobílého fotoaparátu. Co tedy nabídne?

  • Hlavní fotoaparát – 40 Mpx, světelnost f/1.8 (v automatickém rozlišení fotí v rozlišení 10 Mpx), bez optické stabilizace
  • Fotoaparát s 3× optickým zoomem – 8 Mpx, světelnost f/2.4, optická stabilizace
  • Ultra širokoúhlý objektiv (0,6× zoom) – 20 Mpx , světelnost f/2.2

Optickou stabilizaci má pouze zoom objektiv, ostatní spoléhají na elektronickou. Přepínání mezi fotoaparáty je rychlé, stejně tak celkové ovládání. Nechybí pokročilá umělá inteligence s detekcí scén nebo inteligentní AI 4G autofocus sledující objekt, který je pravděpodobně tím, který chcete snímat (třeba pobíhající dítě). Speciální režim makro používá ultra širokoúhlý objektiv a i při vzdálenosti 2,5 cm od objektu je vidět mnohem větší část objektu než při focení klasickým fotoaparátem.

Testovací fotky z fotoaparátu: standardní, 3× optický zoom a širokoúhlý fotoaparát

Díky novému duálnímu neurálnímu procesoru umí fotoaparát rozpoznat nejen objekty při focení, ale nově i v reálném čase při natáčení videa. Jsou tak nově dostupné zajímavé efekty, třeba pro černobílou scénu, ve které jsou barevně pouze lidé.

Výkonnější a přitom úspornější. A s novými nano SD kartami

Srdcem nového Matu 20 Pro je zbrusu nový procesor Kirin 980, který Huawei představil už na veletrhu IFA v Berlíně. Tehdy to byl první mobilní procesor na světě vyrobený 7nm procesem. Mezitím ale takový procesor nasadil do nových iPhonů Apple a Huawei předběhl. To ale nic nemění na tom, že jde o velký skok ve výkonu, ale hlavně energetické efektivitě. Osmijádrový Kirin 980 je o 20 % rychlejší a 40 % úspornější než předchozí Kirin 970 a dosahuje dle měření lepších výsledků než nejlepší konkurenční Snapdragon od Qualcommu. Huawei hodně sází na umělou inteligenci, a proto zde nasadil rovnou dvě neurální procesorové jednotky oproti jedné před rokem.

S procesorem je spárováno 6 GB RAM a 128 GB úložiště. To můžete rozšířit pomocí paměťových karet. Ale pozor! Mate 20 Pro nepodporuje klasické microSD karty, ale nové nano SD. Ty mají shodný tvar a velikost jako nano SIM a zatím je vyrábí a využívá pouze Huawei. V listopadu bude k dispozici 128GB nano SD karta, vyšší kapacity dorazí později. Telefon má opět duální slot, takže si musíte vybrat, zda použijete dvě SIM karty, nebo kombinaci jedné SIM karty a jedné nano SD karty.

Huawei Mate 20 Pro
Takto vypadá nová nano SD karta. Pro srovnání microSD karta úplně dole

Bezdrátově nabíjí oběma směry

Výborné výdrži má napomoci ještě větší baterie než vloni, konkrétně s kapacitou 4 200 mAh. Vzhledem k nízké hmotnosti a tloušťce 8,6 milimetrů je takto velká baterie skutečně úspěchem. Navíc ji velmi rychle nabijete. Díky podpoře nabíjecího výkonu až 40 wattů 70 % kapacity získá za 30 minut.

Vůbec poprvé (nepočítáme-li Porsche Design Mate RS) u Huawei vidíme také bezdrátové nabíjení. To má být dvakrát rychlejší než u konkurence, podporuje totiž nabíjecí výkon až 15 wattů. Třešničkou na dortu je podpora reverzního nabíjení i bezdrátovou metodou. Má váš kamarád prázdnou baterii a nemáte kabel? Stačí jeho telefon položit zády na záda Mate 20 Pro, který ho nabije. Chytré a velmi užitečné.

Huawei Mate 20 Pro
Bezdrátově nabíjíme Samsung Galaxy Note9 z Huawei Mate 20 Pro

Lehčí software s koláčem na palubě

Huawei samozřejmě opět využil svoji nadstavbu EMUI, tentokrát ve verzi 9.0 spárovanou s nejnovějším Androidem 9 Pie. Nadstavba je ale zase lehčí, elegantnější a jednodušší a Huawei se hodně zaměřil i na rychlost. Spouštění aplikací má být například rychlejší o 50 %. Zároveň odstranil téměř 100 různých položek nastavení a vše zjednodušil.

Takto vypadá EMUI 9.0

Systém lze ovládat tlačítky nebo gesty, ta je však nutné aktivovat v nastavení. Telefon pomocí funkce Digital Balance hlídá i čas, který strávíte v různých aplikacích a který si můžete i omezit. A když je čas spát, přepne se telefon do černobílého režimu, aby vás od používání odradil a připravil na spánek.

Nadstavba je zase lehčí, elegantnější a jednodušší.

Novinkou je také plně bezdrátový desktop mode. Zapomeňte na speciální dok nebo kabel, které byly potřeba dříve. Desktop mód lze nyní používat bezdrátově, jen skrze Miracast.

Ten telefon se skutečně povedl!

Huawei Mate 20 Pro na mě udělal vynikající dojem. Nestává se často, abych byl z telefonu doslova nadšený, Huawei se to s Mate 20 Pro ale povedlo. Novinka výborně vypadá, má krásný displej, skvělou funkční výbavu, ve které konečně nic nechybí, navíc slibuje dlouhou výdrž a opět povedený fotoaparát. Třešničkou na dortu je kromě pokročilého odemykání obličejem hlavně čtečka otisků prstů v displeji nebo reverzní bezdrátové nabíjení.

Huawei Mate 20 Pro
Všechny tři barevné varianty, které se budou v Česku prodávat

A jaká bude cena za tento skvělý smartphone? V Česku si Mate 20 Pro budete moci koupit od 1. listopadu za 24 999 Kč. K dispozici bude pouze verze s 6GB RAM a 128GB úložištěm a tři barvy – modrá, černá a Twilight. Verze Mate 20 bez přídomku Pro se v Česku oficiálně vůbec prodávat nebude.

Technické parametry Huawei Mate 20 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce157,8 × 72,3 × 8,6 mm, 189 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,39" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2018,
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Tie displeje sú už mino. To nikto nemieni vyrobiť niečo okolo 5"? V kompaktnom tele? Prečo? Na toto musí mať človek ruku ako nejaký afroamerifky basketbalista. Nechápem. Na konzumáciu obsahu je to fajn ale je to strasne veľké ...
Snáď Sony prekvapí s Compactom ak nie tak už asi môžeme zabudnúť na telefóny v normálnych rozmeroch.
Mirek
"konečně nic nechybí"

Nechybí ani 3,5 mm jack? Na žádném obrázku jsem si jej nevšiml.
Lukáš
Huawei se do toho opřel. Ale má to pár much. Taškařice s sd kartami je blbost, displej je už hodně protažený, bohužel ho deklasuje výřez, chybí tomu jack a nakonec ty fotoaparáty vzadu nepůsobí nijak vzhledně. Dobrých nápadů je tam plno, ale nekoupil bych si to :-)
Martin
Taková kopie samsungu S9+ jen to má výřez.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze